Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Soorten verlichting: Diffuus - direct en indirect licht

Soorten verlichting: Diffuus - direct en indirect licht

Verlichting is de sfeermaker bij uitstek en zal grotendeels bepalen hoe we een ruimte ervaren. Om het interieur zo flexibel mogelijk te verlichten gaat men hiervoor gebruikmaken van verschillende verlichtingsbronnen. Door deze perfect in balans te brengen krijg je de ideale ruimte ervaring. 

 

Directe verlichting

Bij directe verlichting schijnt de lichtbron rechtstreeks op het te belichten oppervlak zonder enige filtering. Dit type verlichting kan je gebruiken om kunstwerken of meubels uit te lichten maar ook als algemene verlichting wordt directe verlichting vaak gebruikt. Hierbij wordt dan wel gekozen voor lampen met een bredere stralingshoek. Denk hierbij aan ingebouwde spotverlichting.

 

directe verlichting
Shutterstock

 

Wanneer je directe verlichting als hoofdverlichting wenst te plaatsen, moeten er wel meerdere lichtbronnen voorzien worden omdat het licht anders niet gelijkmatig verdeeld zal worden in de ruimte. Het voordeel is dan weer dat het licht intenser zal zijn en dat de kamer goed uitgelicht zal zijn. Bij een werkplek moet je wel rekening houden dat er geen verblinding optreed door reflectie.

 

 

directe diffuus verlichting

Bij direct diffuus licht wordt de lichtbron eerst gefilterd. Hierdoor ontstaat er een gelijkmatige verdeling van het licht waardoor de kamer overal evenveel belicht zal worden. Direct diffuse verlichting geeft weinig schaduw of reflecties waardoor het bijzonder geschikt is om de werkplek te verlichten. In huis is dit type verlichting vooral overdag interessant wanneer het een druilerige dag is. Het wordt dan best wel gecombineerd met andere soorten verlichting om ’s avonds meer sfeer te brengen.

 

Directe diffuus verlichting
Shutterstock

 

 

indirecte verlichting

Bij indirecte verlichting wordt de directe omgeving gebruikt om de kamer te verlichten. Dit kan aan de hand van het plafond, de wanden of andere vlakken. Deze worden dan de secundaire reflector genoemd. Indirecte verlichting kan perfect gebruikt worden als algemene basisverlichting en zal zorgen voor een open indruk. Wanneer we dit type verlichting gaan vergelijken met direct licht zullen er wel meer en sterkere lichtbronnen nodig zijn om dezelfde hoeveelheid lichtsterkte te krijgen. Het voordeel is dat er geen storende verblinding zal optreden. Let wel op dat de vlakken waar het licht op schijnt een hoge reflectiefactor hebben. Bekijk hier de toepassingen en uitvoeringen van indirecte verlichting.

 

indirecte verlichting
Shutterstock
TIP

Indirect licht als sfeerverlichting of algemene verlichting?

Om indirect licht als volwaardige algemene verlichting te gebruiken moet de afstand tot het plafond (secundaire reflector) minimaal 80 centimeter zijn. Wil je het meer gebruiken om sfeer te maken dan kan je zoals bovenstaande en onderstaande foto een afstand van 15 tot 30 centimeter nemen.

 

 

 

Combinatie direct en indirecte verlichting

De verlichting van een woning heeft heel wat doeleinden. Het moet niet alleen gebruikt worden om in te werken maar ook om sfeer te scheppen. Wanneer je verschillende soorten verlichting gaat combineren is dit perfect mogelijk. Bij onderstaande woonkamer zie je een geslaagde combinatie van diffuse en directe verlichting. Het spreekt voor zich dat deze beide afzonderlijk te bedienen moeten zijn. Is diffuus licht moeilijk toe te passen in je bestaande ruimte kan je ook gebruikmaken van dimmers.

 

Directe en indirecte verlichting
Shutterstock
Verlichting plaatsen?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk

 

Lees ook
Indirecte verlichting voor sfeer in huis
Indirecte verlichting voor sfeer in huis
Voor- en nadelen van de spaarlamp
Voor- en nadelen van de spaarlamp
lichtkleuren van led
De lichtkleur van LED: kleurweergave - Rik Six
dimbare led-verlichting
Led verlichting dimmen - Rik Six Verlichtingsadviseur
Verlichtingsplan maken: Stappenplan en tips
Verlichtingsplan maken: Stappenplan en tips
gechiedenis led-verlichting
Geschiedenis van LED verlichting - Rik Six Verlichtingsadviseur
advies velichtingspunten plaatsen
Waar verlichtingspunten plaatsen | Rik Six
Keukenverlichting kiezen
Keukenverlichting kiezen
Tips voor een geslaagde badkamerverlichting
Tips voor een geslaagde badkamerverlichting
Sfeerverlichting
Sfeerverlichting
Waarom kiezen voor led verlichting een goed idee is
Waarom kiezen voor led verlichting een goed idee is
Spotverlichting plaatsen: Dit moet je weten
Spotverlichting plaatsen: Dit moet je weten