Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Inbouwkasten op maat

Inbouwkasten op maat

Inbouwkasten zijn praktisch en ruimtebesparend! Een inbouwkast wordt meestal volledig op maat gemaakt. Hierdoor wordt ten eerste de beschikbare ruimte optimaal benut. Inbouwkasten kan je ook volledig laten personaliseren en aanpassen aan je eigen noden en wensen.

 

Wat zijn inbouwkasten?

Inbouwkasten zijn wandkasten die volledig worden ingewerkt in het interieur. Ze worden perfect aangesloten aan de vloer, muren en plafond zodat alles netjes en verzorgd oogt. Inbouwkasten gebruiken de beschikbare ruimte maximaal zodat je een maximale hoeveelheid aan bergruimte hebt. Je kan zelf de hoogte, breedte, materialen, kleuren, decoratie, verlichting,… bepalen.

 

 

Open of gesloten inbouwkasten plaatsen?

Bij inbouwkasten kan je kiezen tussen open en gesloten kasten maar ook een combinatie van de twee is mogelijk. Bij een open inbouwkast zal het belangrijk zijn dat je alles goed kan ordenen zodat het er steeds proper bij ligt. Bijvoorbeeld voor het creëren van een dressing of inloopkast wordt er meestal gekozen voor open inbouwkasten.

Bij open kasten moet je er wel rekening mee houden dat je kasten sneller stof zullen verzamelen en dat kledij kan verkleuren wanneer er direct zonlicht binnen schijnt. Kies je voor een gesloten inbouwkast, dan krijg je weer heel wat mogelijkheden voor de deuren. Dit type deuren worden het vaakst gekozen:

 

 

Kastafwerking

1. Inbouwkasten met schuifdeuren

Glazen schuifdeur aan inbouwkast in gezuurd glas
Shutterstock

Schuifdeuren maken je inbouwkasten extra functioneel doordat je, in tegenstelling tot draaideuren, geen ruimte verliest. Schuifdeuren worden vaak gebruikt voor kledingkasten in de slaapkamer. Schuifdeuren kan je zonder problemen open laten staan zonder dat het storend overkomt. Daarbovenop kan je je kledij aan de ene leggen zodat je al jouw kleding met één blik kan waarnemen. Hierdoor zul je de deuren ook niet voortdurend moeten verschuiven wat zorgt voor gemakkelijk gebruik en minder slijtage.

Het is ook een mogelijkheid om de schuifdeuren uit te werken in glas waardoor het ruimtegevoel van de kamer vergroot. Het grootste nadeel aan schuifdeuren is dat je nooit alle kasten tegelijkertijd kan openen.

 

 

2. Inbouwkasten met draaideuren

Witte inbouwkasten onder de trap - op maat
Shutterstock

Draaideuren zijn nog steeds de populairste keuze. Het grote voordeel is dat ze gemakkelijk open en dicht gaan en ervoor zorgen dat de kast steeds goed is afgesloten. Bovendien zijn draaideuren meestal de goedkoopste optie.

Het grootste nadeel aan draaideuren is het verlies van ruimte doordat je plaats moet voorzien om de deuren gemakkelijk te kunnen openen. Draaideuren zijn in tegenstelling tot schuifdeuren ook beperkter qua breedte.

 

 

3. Inbouwkasten met spiegel

Houten inbouwkast met schuifdeuren en spiegel
Shutterstock

Wil je in je badkamer of slaapkamer gebruik maken van inbouwkasten, dan voorzie je best één of meerdere spiegels. Een inbouwkast neemt vaak een volledig wand in beslag dus je kan de spiegel beter mee in de kast verwerken. Een spiegel heeft als voordeel dat de ruimte visueel groter lijkt. Daarbovenop zal de spiegel eveneens licht weerkaatsen waardoor er meer licht naar binnen valt.

Als je je inbouwkast op maat laat maken, is het mogelijk om de spiegels over de volledige lengte van de kastdeur te plaatsen. Als je spiegels plaatst op draaideuren, kan je de spiegel eveneens draaien in de gewenste richting. Hier moet je wel rekening mee houden dat draaideuren met spiegels best zwaar zijn en niet onbeperkt in formaat.

TIP

Verwerk een binnendeur in de inbouwkast

Een leuk extraatje is het verwerken van een binnendeur in de inbouwkast. Je kamer lijkt hierdoor groter en strakker en daarbovenop kan je op deze manier een geheime doorgang creëren naar je privé badkamer, dressing, bureau,..

 

 

 

Materialen inbouwkasten

De uiteindelijke look van je inbouwkast wordt in grote mate bepaald door het gebruikte materiaal in de afwerking. Materialen hebben eveneens een effect op de degelijkheid van je kasten en hun onderhoud.

Welk materiaal je kiest, hangt af van de te overbruggen oppervlakte, de gewenste kwaliteit en uiteindelijk je persoonlijke voorkeuren. De populairste afwerkingsmaterialen zijn gelakte MDF, massief hout, metaal, kunststof of platen die afgewerkt worden met melanine of laminaat.

 

Zwarte inbouwkast in woonkamer - maatwerk
Shutterstock

 

 

Voorbeelden van inbouwkasten

Er zijn een heleboel toepassingen waarvoor inbouwkasten erg geschikt zijn. Denk maar aan kasten die volledige muren bestrijken of een berging onder de trap of het functioneel inrichten van de keuken of… Hier vind je alvast een aantal foto’s ter inspiratie.

 

Witte schuifdeurkast in de slaapkamer - inbouwkasten op maat
Shutterstock

Inbouwkasten zijn erg populair in de slaapkamer. Een kledingkast is bij voorkeur groot, neemt zo weinig mogelijk plaats in en wordt zelden van plaats veranderd. Hang jij graag al je kledij op of heb je meer aan tientallen schuiven? Wil je een combinatie van schappen en hangrekken? Alles is mogelijk.

In de bovenstaande slaapkamer hebben ze er eveneens voor gekozen om de kast dezelfde kleur als de muren te geven. Dit zorgt voor een groter ruimtelijk effect en is een goede tip voor in een kleinere slaapkamer.

 

 

Open witte inbouwkast met schappen en hangrekken
Shutterstock

Dressings zijn het voorbeeld bij uitstek waar vaak gebruik wordt gemaakt van inbouwkasten. Je creëert als het ware een inloopkast waarbij alle delen van de kast afgestemd zijn op wat jij nodig hebt. Zo kan je je kleren ophangen, opgevouwd op schappen leggen of misschien zelfs een deeltje voorzien om je schoenen mooi uit te stallen.

 

 

inbouwkast op maat
Shutterstock

Op de foto hierboven zie je dat je een dressing eveneens functioneeel kan inrichten met gesloten inbouwkasten. De sfeer is meteen volledig anders door het gebruik van een houten look.

 

Witte inbouwkasten aangepast aan schuine wanden - maatwerk
Shutterstock

Op de bovenste verdiepingen van je woning heb je vaak te kampen met schuine wanden. Het plaatsen van een standaardkast is praktisch onmogelijk of toch een grote uitdaging. Inbouwkasten zijn hiervoor een praktische en tevens een esthetische optie. Je hebt geen verloren hoeken of kanten, de kast is mooi ingewerkt zodat je dubbel zo veel opbergruimte hebt.

De foto hierboven toont eveneens dat je een inbouwkast perfect kan aanpassen aan de structuur van de ruimte. Zo kan je de ‘verloren’ ruimte onder de trap gemakkelijk omtoveren tot kastruimte.

 

 

inbouwkasten
Shutterstock

Je kan een inbouwkast ook gebruiken als scheidingswand tussen bijvoorbeeld je slaapkamer en de badkamer zoals hierboven.  Zo heb je nog steeds een open gevoel maar toch voldoende privacy.

 

 

inbouwkast apparaten
Shutterstock

Tenslotte zijn inbouwkasten de optie om elektrische apparaten te verbergen. Dit kan zowel toegepast worden in de keuken als in de dressing als in de bergruimte. Je ziet het: tal van opties met inbouwkasten.

 

 

Prijs van inbouwkasten

De prijs van inbouwkasten is afhankelijk van meerdere factoren. Ten eerste kan je ervoor kiezen om je inbouwkast zelf samen te stellen aan de hand van standaardkasten. Hiervoor kan je in een doe-het-zelf zaak of een grote meubelfabrikant allerlei kasten kiezen om de combineren. De gemiddelde prijs hiervoor schommelt tussen de €50 en €300 de lopende meter.

Je kan er ook voor kiezen om inbouwkasten op maat te laten maken. Hierbij zijn de mogelijkheden eindeloos qua grootte, diepte, soorten kasten, materialen, deuren,…. Voor maatwerk mag je minstens rekenen op €250 tot €750 de lopende meter.  Vrijblijvende offertes op maat van kastenbouwers actief in jouw regio kan je aanvragen via onze offerteservice.

 

Witte inbouwkast met draaideuren in de slaapkamer
Shutterstock

 

Kasten op maat plaatsen?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk
Lees ook
Tips voor een geslaagde dressing
Tips voor een geslaagde dressing
Tips voor een thuisbibliotheek
Tips voor een thuisbibliotheek
TV-meubel op maat
TV-meubel op maat
glazen aanbouw
Glazen aanbouw
dak houtskeletbouw isoleren
Houtskeletbouw isoleren
aanbouw-houtskelet
Aanbouw houtskelet
ensuite badkamer zolder
Ensuite badkamer: 4 voorbeelden ter inspiratie!
prefab aanbouw met verdieping
Prefab aanbouw
verlicht spanplafond
Verlicht spanplafond
erker aanbouwen
Erker uitbouw
renovatie gevel bekleding
Renovatie gevel: 4 mogelijkheden
uw loodgieter service
Loodgieterswerken