Tegenwoordig kunnen thermostaten veel meer dan alleen maar de temperatuur in huis regelen. Het zijn volwaardige intelligente apparaatjes die je op afstand kunt bedienen. Maar hoe slim is zo'n slimme thermostaat en wat kun je er allemaal mee doen?

 

Hoe slim is een slimme thermostaat?

De slimme thermostaat beschikt over een intern geheugen en leert wat je persoonlijke warmtebehoefte is. Met behulp van sensoren registreert een slimme thermostaat niet alleen de temperatuur maar ook of je thuis bent en hoe lang het duurt vooraleer een bepaalde ruimte op temperatuur is. Daarnaast speelt het in op de buitentemperatuur waardoor je zuiniger kunt verwarmen. Een extra nieuwigheid is de wijze van bediening. Met een app op je smartphone kan je overal de temperatuur in huis regelen en zo je energieverbruik in 't oog houden.

 

app - slimme thermostaat © Nest

 

Nest: de slimme thermostaat

Een goed voorbeeld van een makkelijk te bedienen slimme thermostaat is de Nest Learning Thermostat. Het is een kleine stijlvolle thermostaat die je zowel aan de muur kunt hangen of los kunt neerzetten. Het kan zowel op een bestaande bedrading worden aangesloten of draadloos communiceren met de verwarmingsketel. De communicatie gaat via een 'heatlink', dit is een draadloze zender/ontvanger die naast de ketel wordt gemonteerd. De heatlink kan verbinding maken met een bestaand wifi-netwerk in huis. Meer informatie en prijzen van deze en andere slimme thermostaten vind je in de webshop.

 

De slimme thermostaat - Nest © Nest

 

Voordelen van de slimme thermostaat Nest

  • Het systeem leert na verloop van tijd je verwarmingswensen en stelt op basis hiervan een verwarmingsschema op waardoor je energie kan besparen.
  • De thermostaat houdt bij hoe lang het duurt voordat een ruimte op temperatuur is.  Wanneer je bijvoorbeeld wil dat de woonkamer om 7u warm is, zal het tijdig beginnen met stoken.
  • Door het slimme stookgedrag bespaar je energie. Op de thermostaat zelf zie je ook wanneer je energie aan het besparen bent. Daarbovenop krijg je via de app een beter inzicht in je energieverbruik.
  • Het kan los neergezet worden (met apart verkrijgbare staander).
  • Makkelijke intuïtieve bediening via draaiknop (of via smartphone).

 

De slimme thermostaat - Nest © Nest

 

thermostaat op gsm © Nest

 

Prijs slimme thermostaat

Voor een slimme thermostaat betaal je meestal tussen 165 en 300 euro. De Nest Learning Thermostat kost gemiddeld 220 euro. Een overzicht van alle soorten slimme thermostaten met hun prijzen en mogelijkheden vind je in de webshop.

 

Check compatibiliteit

Vooraleer je een slimme thermostaat in huis haalt, ga langs bij je leverancier om te controleren of je verwarmingsketel geschikt is want niet alle ketels zijn compatibel.