Terug naar boven


interieurtips > badkamer > badkamerverlichting en lampen

Tips voor het plaatsen van de badkamerverlichting

Een sfeervolle badkamer ontwerpen begint bij het kiezen van de juiste verlichting. Door verschillende verlichtingstypes te combineren en de lichtpunten strategisch te plaatsen creëer je de perfecte badkamerverlichting.

Badkamerverlichting kiezen

 

STAP 1: Maak gebruik van de drie verlichtingstypes


Om de badkamer in elke situatie optimaal te verlichten kan je gebruikmaken van de drie verlichtingstypes: Algemene verlichting, accentverlichting en taakverlichting:


Algemene verlichting in de badkamer

1. De algemene verlichting

Deze lichtbron wordt ook wel de basisverlichting genoemd en is aangesloten op de hoofdschakelaar. Ze heeft tot doel de badkamer aangenaam te verlichten en bestaat meestal uit inbouwspots of een centrale plafondlamp. Bij het kiezen van de algemene verlichting moet je er rekening mee houden dat er geen donkere hoekjes ontstaan en dat er geen rechtstreekse inkijk is op de lamp vanuit het bad. Als lichtbron kan je gebruikmaken van badkamerverlichting met TL-lampen die daglicht nabootsen. Zo kan je het best nagaan welke kledingstukken bij elkaar passen.

 

 

taakverlichting badkamer

2. De taakverlichting

Deze verlichting zorgt ervoor dat je nauwkeurige taken zoals scheren en maquilleren in optimale omstandigheden kan uitvoeren. De ideale positie van de taakverlichting is langs weerszijden van de spiegel en op ooghoogte, zo voorkom je schaduw op het gezicht die je wel krijgt wanneer de badkamerverlichting bv. bovenop de spiegel wordt geplaatst. Om niet verblind te worden kies je best voor lampen met een lichtsterkte tussen 300 en 500 lux. (zie verpakking lamp)

 

 

 

sfeer badkamerverlichting

3. De sfeerverlichting

De badkamer wordt steeds vaker gebruikt als welness center en daar speelt ook de verlichting een belangrijke rol in. Met sfeerverlichting kan je de stemming in de badkamer met één druk op de knop volledig omgooien en heerlijk ontspannen. Je kan hiervoor natuurlijk gebruikmaken van kaarsen maar als je het liever strak en eenvoudig houdt dan is dimbare accentverlichting en verkleurbare LED-verlichting the way to go! Deze laatste zijn door hun geringe formaat overal plaatsbaar en kunnen ook makkelijk toegevoegd worden aan bestaande badkamers.

 

 

STAP 2: Maak een lichtplan op van de badkamerverlichting


Nu je weet welke verlichtingstypes er in de badkamer kunnen gebruikt worden, is het tijd voor het lichtplan. Door het maken van een schets kan je strategisch bepalen waar lichtpunten best komen en hoe je sfeer gaat brengen. Hou er rekening mee dat er speciale regels gelden voor elektriciteit in de badkamer. Uitgebreide informatie hierover vind je terug in het Algemeen Reglement Voor Elektrische Installaties, beter gekend als het A.R.E.I.

Ben je toch niet helemaal zeker over de indeling van de badkamerverlichting dan kan je steeds een lichtadviseur of interieurarchitect raadplegen.

 

 

STAP 3: Kies armaturen die beschermen tegen vocht en water


In een vochtige ruimte zoals de badkamer is het belangrijk aangepaste armaturen te kopen die voldoen aan de Europese en Belgische wetgeving. Deze worden geclassificeerd naargelang de waterdichtheid en krijgen hiervoor een IP-nummer dat terug te vinden is op de verpakking van elke armatuur. Deze telt 2 cijfers maar voor de badkamer moet je enkel rekening houden met het laatste cijfer. Welke maximale waarde je moet hanteren zal afhangen van het A.R.E.I. (Algemeen Reglement Elektrische Installaties). Deze heeft de badkamer opgedeeld in vier zones naargelang watercontact en de afstand van het bad, de douche en het lavabomeubel:

 

AREI Zones voor elektriciteit en badkamerverlichting

Zone 0: Onderdompeling (bv. in bad)
Hier moet de verlichting gevoed worden met een spanning van maximaal 12V en een IP-classificatie van IPX7.


Zone 1: Frequent contact met stralend water (bv. douchewand)
Voor badkamerverlichting met een stroomtoevoer van 12V of hoger moet je armaturen kopen met een minimum waarde van IPX4.


Zone 2: Contact met spattend water (bv. naast douche)
Ook hier geldt een IP-minimum van X4.


Zone 3: Geen contact met water (bv. Algemene verlichting)
Hier maak je best gebruik van verlichtingsarmatuur vanaf IPX1.

 

 

TIP: Een nieuwe badkamer plaatsen of renoveren


Prijs offerte nieuwe badkamerBen je van plan een nieuwe badkamer te plaatsen of wil je de bestaande badkamer renoveren? Via Interieurdesigner kan je nu tot 4 gratis offertes aanvragen bij professionele plaatsers uit jouw regio. Elke aanvraag is compleet vrijblijvend.

Klik hier voor een gratis offerte aanvraag.

 
 

 

interieurtips > badkamer > badkamerverlichting en lampen