Ventilatiesysteem C
Type C is een ventilatiesysteem dat werkt op basis van natuurlijke aanvoer en mechanische afvoer. Dit betekent dat er verse lucht in de woning aangezogen wordt via roosters in ramen of muren en dat de vervuilde lucht via een centrale ventilatie-unit naar buiten afgevoerd zal worden. De toevoer van verse lucht wordt voorzien in de droge ruimtes zoals living, slaapkamer, bureau, enz. De afvoer van vervuilde lucht gebeurt door afvoerroosters in de natte ruimtes zoals wc’s, badkamer, keuken, berging en wasplaats.
De doorvoer van lucht tussen de verschillende ruimtes gebeurt via roosters in deuren of via een opening onder de binnendeuren. Op die manier wordt er een circulatie van lucht in de woning gecreëerd.
de ventilatie-unit
De centrale ventilatie-unit zorgt voor de afvoer van de vervuilde lucht. Hierop worden de verschillende kanalen aangesloten die in verbinding staan met de afvoerventielen in de ‘natte ruimtes’. De ventilatie-unit kan best voorzien worden op zolder, in een berging of technische ruimte. De bediening van de ventilatie-unit, al dan niet draadloos, is afhankelijk van het model. Meestal zijn er verschillende standen mogelijk waarin het toestel kan werken, zoals bijvoorbeeld een eco-stand, een nachtmodus, een boost-stand enz.
Indien er, bijvoorbeeld bij een verbouwing, geen ruimte voorzien is voor het leggen van kanalen of wanneer het plaatsen van een centrale ventilatie-unit niet mogelijk is, kan je opteren om individuele ventilatoren te voorzien per ruimte. Het plaatsen van een centrale unit is echter in vele opzichten het interessantst: je hebt maar één muur- of dakdoorvoer nodig, het verbruik zal lager liggen en er zal minder geluidshinder in de ruimtes zelf zijn doordat een centrale unit bijvoorbeeld op zolder geplaatst kan worden.
extra opties systeem C
Sommige C-systemen zijn uitgerust met extra opties zoals:
Vochtsturing
Een elektronische temperatuur- en vochtsensor in de regelmodule reageert snel op een wijziging van het relatieve vochtniveau in de woning.
CO2-sturing
Een sensor in de regelmodule reageert snel op een wijziging van het CO2-gehalte in de woning. Daarbij wordt zowel een dynamische als een absolute detectie uitgevoerd.
Centrale ventilator
De elektronisch gestuurde ventilator wordt nauwkeurig geregeld vanuit een centrale processor. Het juiste afvoerdebiet wordt daarbij per ruimte geregeld met een minimaal stroomverbruik.
type toevoerroosters
Bij systeem C zal de aanvoer van verse lucht plaatsvinden via roosters in ramen of muren (zie onderstaande foto). Bij nieuwbouw wordt er meestal geopteerd voor raamroosters, maar in het geval van een verbouwing kunnen muurroosters wel voordeliger uitkomen. Het nadeel is dan weer wel dat muurroosters vaak relatief groot zijn om het nodige toevoerdebiet te kunnen realiseren.
enkele tips bij de plaatsing van afvoerroosters
- Zorg ervoor dat de afvoerroosters niet achter of boven een kast komen te zitten. Een tip daarbij is de afvoerroosters zo hoog mogelijk te plaatsen wanneer ze in de wand komen of op een minimumafstand van 80 cm van de wand wanneer ze in het plafond komen. Op die manier zullen ze niet achter of boven een kast komen te zitten.
- Wanneer je met afvoerroosters in het plafond gaat werken en er ook spots in die ruimte voorzien zijn, tracht daar dan ook rekening mee te houden. Wanneer je de afvoerrooster willekeurig gaat plaatsen, vallen deze namelijk sterker op. Je kan het ventilatierooster in dezelfde lijn als de spots plaatsen. Daardoor blijft het een geordend geheel. Zorg er bovendien voor dat het afvoerrooster niet vlak naast een spot komt te zitten.
- Let erop dat het afvoerrooster niet te dicht in de buurt van een radiator komt te zitten. De warmte die door de radiator geproduceerd wordt, zal in dat geval rechtstreeks mee afgevoerd worden.
- Geen fan van de standaard ventilatieroosters? Sommige merken bieden ook designroosters aan.
TIP: laat je ventilatiesysteem plaatsen door een ventilatiespecialist. Zo ben je zeker van een correcte uitvoering van de werken en een kwalitatief resultaat. Ontvang vrijblijvend advies en prijsvoorstellen van gespecialiseerde vakmannen via de offertepagina.
De voor- en nadelen van een systeem C
De prijs van de installatie is relatief goedkoop omdat er geen mechanische luchttoevoer nodig is. Daarnaast is het onderhoud beperkter in vergelijking met systeem D en neemt het ook minder plaats in, doordat er enkel afvoerbuizen nodig zijn.
Bovendien is ventilatiesysteem C minder complex en dus makkelijk zelf te plaatsen. De toevoer van verse lucht is moeilijk te regelen, wat een onregelmatig binnenklimaat met zich meebrengt. Tijdens de wintermaanden kan de koude lucht zorgen voor een snelle afkoeling van de kamers. Om geen warmte te verliezen worden de roosters van de luchttoevoer dan vaak uitgeschakeld waardoor er geen verse lucht meer in huis komt. Tijdens de zomermaanden zullen kamers ook sneller opwarmen door de natuurlijke luchttoevoer.
Toevoerroosters hebben een minder goede isolatiewaarde waardoor het een invloed heeft op het K-peil en het energieverlies. Bovendien bestaat de mogelijkheid van lawaaihinder via de toevoerroosters, tenzij je opteert voor akoestisch aangepaste systemen.
Bovendien wordt de toegevoerde lucht niet gefilterd, wat bij ventilatiesysteem D wel het geval is.
Kostprijs ventilatiesysteem C
De totale kostprijs om een volledige woning te ventileren met ventilatiesysteem type C, ligt tussen de €2.500 à €3.000. Uiteraard is de totale kostprijs sterk afhankelijk van het type ventilatieroosters die je kiest. Ook extra opties zoals vochtsturing, CO2-sturing en onzichtbare raamroosters zullen de kostprijs doen stijgen.
Ventilatiesysteem laten plaatsen?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk