Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
ventilatie met warmterecuperatie

Ventilatie met warmterecuperatie

Door ventilatie met warmterecuperatie ventileer je je woning grondig en efficiënt zonder dat je energierekening stijgt. Zo’n ventilatiesysteem geeft de warmte van de afgevoerde binnenlucht door aan de frisse, aangevoerde buitenlucht. Wat zijn de andere voordelen van warmterecuperatie ventilatie? Hoeveel betaal je gemiddeld voor zo’n systeem en hoe verloopt de plaatsing? Je leest het hier!

Ga snel naar:
Voordelen ventilatie met warmterecuperatie
Prijs ventilatie met warmterecuperatie
Hoe warmterecuperatie ventilatie plaatsen?
Welk onderhoud is vereist?
Mogelijke alternatieven
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Wat is ventilatie met warmterecuperatie?

Ventilatiesystemen met warmterecuperatie werken op basis van balansventilatie. Dit is een principe waarbij warmte van de afgevoerde binnenlucht wordt overgedragen op de aangevoerde buitenlucht. Zo’n systeem kan je zowel centraal als decentraal gebruiken:

 • Centrale ventilatie met warmterecuperatie: hierbij regelt 1 centrale unit de aan- en afvoer van lucht in meerdere ruimtes via een netwerk van ventilatiekanalen. Dit is vooral een goede optie voor nieuwbouwwoningen en ingrijpende (energetische) renovaties.
 • Decentrale ventilatie met warmterecuperatie: hierbij regelt 1 unit de aan- en afvoer van lucht in 1 specifieke ruimte (bv. de badkamer). Er is dus geen doorstroming van lucht tussen verschillende ruimtes via ventilatiekanalen. Dit is vooral een goede optie voor kleine renovaties.

Ventilatiesysteem met warmterecuperatie laten installeren? Vergelijk vrijblijvend voorstellen van meerdere ervaren vakmensen via onze gratis offerteservice.

ventilatie met warmterecuperatie

 

 

Voordelen ventilatie met warmterecuperatie

Mechanische ventilatie met warmterecuperatie brengt meerdere voordelen met zich mee. De belangrijkste pluspunten op een rij:

 • Verbeterd warmtecomfort: aangevoerde lucht zal niet veel kouder of warmer zijn dan de afgevoerde lucht dankzij de warmtewisselaar. Als gevolg heb je minder last van tocht, warmteverlies, …
 • Lagere energierekening: door de opwarming van de aangevoerde buitenlucht heb je veel minder last van warmteverlies en kan je tot wel 90% van alle warmte recupereren. Op die manier moet je minder stoken en dalen je energiekosten.
 • Optimale luchtkwaliteit: een ventilatiesysteem met warmteterugwinning werkt met luchtfilters en eventueel ook sensoren (bv. om het CO2-gehalte te meten). Zo komen er geen pollen, stuifmeel of stof je woning binnen.
 • Bypass: met een handmatige of automatische bypass is het mogelijk om aangevoerde lucht tijdelijk niet meer langs de warmtewisselaar te laten passeren. Dit is vooral fijn als het buiten al warm genoeg is en de ventilatie ook als verkoeling moet dienen.

BELANGRIJK: zet een ventilatiesysteem D nooit uit!

Mechanische ventilatiesystemen (zoals die van type D) zijn tegenwoordig verplicht in nieuwbouwwoningen en mogen niet worden uitgezet. Om deze reden zal je geen aan-en uitknop vinden en is het systeem alleen uit te schakelen door de stekker uit het stopcontact te trekken. Een mechanisch ventilatiesysteem met warmteterugwinning zet je eigenlijk alleen uit tijdens onderhoud.

TIP: op zoek naar meer informatie over het gebruik van mechanische ventilatie met warmterecuperatie? Zoek contact met een vakman via onze gratis offerteservice.

 

 

Prijs mechanische ventilatie met warmterecuperatie

Mechanische ventilatie met warmterecuperatie kost meer dan andere ventilatiesystemen, maar je krijgt er dan ook vele voordelen voor in de plaats. Je mag rekenen op de volgende richtprijzen:

 • Centrale ventilatie met warmterecuperatie: 5.500 à 7.000 euro (excl. btw en incl. plaatsing)
 • Decentrale ventilatie met warmterecuperatie: 1.000 à 1.500 euro (excl. btw en incl. plaatsing)

LET OP: dit zijn enkel richtprijzen. Zo verschillen prijzen per project, maar ook van vakman tot vakman. Vergelijk daarom vrijblijvend voorstellen van 2 à 3 ventilatiespecialisten actief in jouw buurt. Zo geniet je van gericht advies, prijzen op maat en een correcte uitvoering. Start je aanvraag hier.

 

ventilatie warmterecuperatie

 

 

Hoe warmterecuperatie ventilatie plaatsen?

Een ventilatiesysteem met warmterecuperatie plaatsen vergt de nodige ervaring en expertise. Een ventilatiespecialist volgt doorgaans de volgende stappen:

 

 1. Locatie bepalen

  Voor nieuwbouwwoningen of ingrijpende renovaties kiest een vakman een plek in de buurt van de elektriciteitskast of verwarmingsketel of een plek waarvandaan ventilatiekanalen makkelijk kunnen worden verbonden met de rest van de woning. Ook zet hij de unit tegen een buitenmuur voor minder geluidshinder. Bij een kleine renovatie is een decentraal systeem tegen de buitenmuur meer aangewezen.

 2. Gaten boren voor ventilatiekanalen (centrale systemen)

  Ventilatiekanalen zijn weg te werken onder vloeren, boven valse plafonds en in wanden. Op basis van een legplan begint de specialist met de boringen. Dit gebeurt vóór de verdere afwerking van de woning.

 3. Ventilatie-unit installeren

  Op basis van het legplan en de instructies van de leverancier plaatst de vakman de ventilatie-unit. Hierbij gaat het om 1 enkele unit voor centrale systemen en meerdere units voor decentrale systemen (als je meerdere ruimtes decentraal wil ventileren).

 4. Ventilatiekanalen plaatsen (centrale systemen)

  Na het plaatsen van een centrale ventilatie-unit begint de vakman aan de ventilatiekanalen. Hierbij begint hij met de buitenleidingen en werkt hij naar het ventilatiesysteem toe. Welke kanalen hij kiest, is afhankelijk van de beschikbare ruimte.

 5. Ventilatieventielen aanbrengen

  Is de hele installatie klaar voor gebruik? Dan brengt de vakman als laatste de ventilatieventielen aan. Deze ventielen voor binnen én buiten zijn beschikbaar in verschillende uitvoeringen.

 

 

Onderhoud warmterecuperatie ventilatie

Alleen door een regelmatig onderhoud ben je zeker van een optimale werking van je ventilatiesysteem D. Zo is het aangeraden om filters elke 6 maanden te reinigen en jaarlijks te vervangen. Ventielen moet je ook regelmatig schoonmaken, terwijl je ventilatiekanalen elke 3 à 5 jaar laat reinigen. Een volledige onderhoudsbeurt van een ventilatiesysteem met warmteterugwinning kost € 200 – 400 (excl. btw).

BELANGRIJK: luchtfilters en ventielen kan je zelf reinigen, maar het onderhoud van je ventilatie-unit en je kanalen laat je best over aan een specialist. In de meeste gevallen is het ook mogelijk om een onderhoudscontract af te sluiten. Zo weet je zeker dat het werk op tijd is gedaan en ben je minder geld kwijt per onderhoudsbeurt. Vind een geschikte vakman via onze gratis offerteservice.

 

 

Mogelijke alternatieven

Naast warmterecuperatie uit ventilatielucht zijn er ook nog andere mechanische ventilatiesystemen om uit te kiezen. Een kort overzicht:

 

1. Ventilatiesysteem B

Bij een ventilatiesysteem B verloopt de toevoer van lucht mechanisch en de afvoer natuurlijk. Het is een budgetvriendelijk alternatief voor andere mechanische ventilatiesystemen waar je het hele jaar van profiteert. Echter krijg je wel te maken met warmteverlies door tocht via de luchtafvoer. Het rendement van zo’n systeem is daarom ook lager dan dat van een systeem met warmteterugwinning.

Richtprijs: € 2.800 (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes op maat!

 

2. Ventilatiesysteem C (+)

Een ventilatiesysteem C werkt op basis van mechanische afvoer en natuurlijke toevoer van lucht. Dit is een goedkoper systeem dat ook nog eens minder stroom verbruikt dan een ventilatiesysteem D. Echter wordt de aangevoerde lucht niet gefilterd, is er sprake van meer warmteverlies, … Ventilatiesysteem C+ is een beter alternatief, aangezien deze ook vraaggestuurd werkt.

Richtprijs: € 3.000 – 3.500 (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes op maat!

 

Ventilatiesysteem laten plaatsen?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk

 

Lees ook
ventilatiesysteem-d plaatsen
Ventilatiesysteem D
ventilatiesysteem installeren
Het belang van ventileren en de soorten ventilatiesystemen
Airco in huis plaatsen: mogelijkheden en prijzen
Airco in huis plaatsen: mogelijkheden en prijzen
ventilatie-c plaatsen
Ventilatiesysteem C
renovatie gevel bekleding
Renovatie gevel: 4 mogelijkheden
uw loodgieter service
Loodgieterswerken
vuurvaste isolatie
3 types Vuurvaste isolatie
renovatie badkamer kosten
Renovatie badkamer
muren verven tips
Muren verven
zolder verbouwing
Renovatie zolder
akoestische plafondpanelen
Akoestisch plafond
enkelsteens buitenmuur isoleren
Enkelsteens muur isoleren