Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
ventilatiesysteem-d plaatsen

Ventilatiesysteem D

Ventilatiesysteem type D, ook wel balansventilatie genoemd, is een ventilatie op basis van mechanische toevoer en mechanische afvoer via een centrale ventilatie-unit met warmterecuperatie. De hoeveelheid verse lucht die toegevoerd wordt en de hoeveelheid vervuilde lucht die uit de woning afgevoerd wordt, is perfect in balans.

De warmtewisselaar in de ventilatie-unit gaat de vers aangevoerde buitenlucht opwarmen met de warmte van de lucht die de woning verlaat. Dit gebeurt zonder dat de twee luchtstromen zich vermengen. Er is dus sprake van een warmteterugwinning. 

De verse lucht wordt door middel van ventielen in de droge ruimtes (living, slaapkamer, bureau, enz) toegevoerd. De afvoer van vervuilde lucht gebeurt door middel van afvoerventielen in de natte ruimtes zoals wc’s, badkamer, keuken, berging en wasplaats. De doorstroom van lucht tussen de verschillende ruimtes gebeurt via roosters in deuren of via een opening onder de binnendeuren. Op die manier wordt er een gebalanceerde circulatie van lucht in de woning gecreëerd.

 

de ventilatie-unit

De centrale ventilatie-unit zorgt voor de aanzuig van verse lucht en de afvoer van de vervuilde lucht door middel van dak- of muurdoorvoeren. Bij de bepaling van deze doorvoeren gelden enkele regels:

  • Hou bij dakdoorvoeren op platte daken rekening met een minimumafstand van 3m. Hou bij hellende daken rekening met een minimumafstand van 1,5 m voor de dakdoorvoeren.
  • Hou er rekening mee dat de doorvoer waarlangs verse lucht aangezogen wordt ver genoeg zit van andere schouwen, ontluchtingen of doorvoeren van bijvoorbeeld de dampkap.
  • Zorg ervoor dat de doorvoer waarlangs de vervuilde lucht afgevoerd wordt niet te dicht in de buurt van een (dakvlak)raam zit.
ventilatie-d installeren
Shutterstock

 

De ventilatie-unit is verbonden met twee collectoren, één voor afvoer en één voor toevoer, waarop de verschillende ventilatiekanalen (zie bovenstaande foto) aangesloten worden. Deze ventilatiekanalen staan rechtstreeks in verbinding met de toevoerventielen in de droge ruimtes en de afvoerventielen in de natte ruimtes. De ventilatie-unit kan best voorzien worden op zolder, in een berging of technische ruimte. De bediening van de ventilatie-unit, al dan niet draadloos, is afhankelijk van het model. Er zijn verschillende standen mogelijk waarmee bepaald wordt om de hoeveel tijd de volledige luchtinhoud van de woning compleet vernieuwd zal worden.

Een aandachtspunt bij het kiezen van de ventilatie-unit is dat niet alle motoren standaard voorzien zijn van een vorstbeveiliging. Bij motoren met vorstbeveiliging zal een vorstklep op het toestel ervoor zorgen dat de temperatuur van de lucht in de ruimte gebruikt wordt om de aangezogen buitenlucht mee op te warmen. Ventilatie-units zonder vorstbeveiliging zullen bij een te lage buitentemperatuur uitvallen om de wisselaar te beschermen tegen vorst. Bij dergelijke toestellen dient er dan een extra verwarmingselement voorzien te worden.

 

ENKELE TIPS BIJ DE PLAATSING VAN DE VENTIELEN

Het aantal toevoer- en afvoerventielen wordt bepaald aan de hand van een balansberekening. De regel bij een ventilatiesysteem type D is dat de hoeveelheid lucht die in de woning toegevoerd wordt in balans moet zijn met de hoeveelheid lucht die de woning verlaat. Doorheen een toevoerventiel mag maximaal 45 m3/h stromen, doorheen een afvoerventiel mag maximaal 50 m3/h stromen.

 

Shutterstock

 

Enkele tips bij de plaatsing van de ventielen:

  • Probeer de lengtes van de ventilatieleidingen te beperken tot 12m voor geluid en druk.
  • Zorg ervoor dat de afvoerventielen niet achter of boven een kast komen te zitten. Een tip daarbij is de afvoerventielen zo hoog mogelijk te plaatsen wanneer ze in de wand komen of op een minimumafstand van 80 cm van de wand wanneer ze in het plafond komen. Op die manier zullen ze niet achter of boven een kast komen te zitten.
  • Wanneer je met afvoerventielen in het plafond gaat werken en er ook spots in die ruimte voorzien zijn, tracht daar dan ook rekening mee te houden. Wanneer je de afvoerventielen willekeurig gaat plaatsen, vallen deze namelijk sterker op. Je kan het ventiel in dezelfde lijn als de spots plaatsen. Daardoor blijft het een geordend geheel. Zorg er bovendien voor dat het afvoerventiel niet vlak naast een spot komt te zitten.
  • Let erop dat het afvoerventiel niet te dicht in de buurt van een radiator komt te zitten. De warmte die door de radiator geproduceerd wordt, zal in dat geval rechtstreeks mee afgevoerd worden.
  • Opteer voor richtbare toevoerventielen. Hierdoor kan je de inblaas van verse lucht bijsturen indien gewenst. 

TIP: laat je ventilatiesysteem plaatsen door een ventilatiespecialist. Zo ben je zeker van een correcte uitvoering van de werken en een kwalitatief resultaat. Ontvang vrijblijvend advies en prijsvoorstellen van gespecialiseerde vakmannen via de offertepagina

 

de voor- en nadelen van systeem D

De luchtkwaliteit bij ventilatiesysteem D is steeds optimaal, aangezien het hierbij gaat om een compleet gecontroleerde ventilatie. Het is dan ook erg geschikt voor mensen met allergieën, omdat de vochtige en vervuilde lucht onmiddellijk afgevoerd wordt en de toegevoerde lucht gefilterd wordt. Uiteraard spreken we hier wel in het geval van een goed onderhoud van het ventilatiesysteem.

Een ander groot voordeel van dit ventilatiesysteem is de mogelijkheid tot warmterecuperatie. Hierdoor is het systeem met warmteterugwinning een stuk energiezuiniger dan systeem C.

D-systemen voldoen aan alle strikte Belgische normen in alle mogelijke weersituaties. Bovendien zijn er ook geen problemen met betrekking tot over- en onderdruk.

Ventilatiesysteem D vraagt een regelmatig onderhoud. De toegevoerde lucht wordt gefilterd met F7-filters en deze dienen om de 6 maanden gereinigd te worden en jaarlijks vervangen te worden. Fabrikanten raden ook aan de ventilatieleidingen om de 3 tot 5 jaar te reinigen. Hiervoor bestaan gespecialiseerde firma’s.

Bij ventilatiemotoren zonder vorstbeveiliging dient er een extra verwarmingselement voorzien te worden zodat het toestel beschermd is tegen vorst. Dit brengt uiteraard een extra verbruik met zich mee.

Bij slecht geïsoleerde woningen of gebouwen met onvoldoende luchtdichtheid kan de rendabiliteit van dit systeem niet optimaal benut worden. Vandaar dat systeem D moeilijk toe te passen is bij renovaties.

 

KOSTPRIJS VENTILATIESYSTEEM D

De gemiddelde kostprijs om een volledige woning te ventileren met systeem D, ligt tussen de €3.000 à €6.000 excl. plaatsing. Voor een systeem dat volledig geplaatst wordt mag je rekenen op €5.000 à €8.000. Uiteraard is de totale kostprijs sterk afhankelijk van de oppervlakte van de woning, het gewenste debiet de moeilijkheidsgraad van plaatsing en de gekozen materialen.

Ventilatiesysteem laten plaatsen?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk
Lees ook
ventilatie met warmterecuperatie
Ventilatie met warmterecuperatie
Airco in huis plaatsen: mogelijkheden en prijzen
Airco in huis plaatsen: mogelijkheden en prijzen
ventilatiesysteem installeren
Het belang van ventileren en de soorten ventilatiesystemen
ventilatie-c plaatsen
Ventilatiesysteem C
glazen aanbouw
Glazen aanbouw
dak houtskeletbouw isoleren
Houtskeletbouw isoleren
aanbouw-houtskelet
Aanbouw houtskelet
ensuite badkamer zolder
Ensuite badkamer: 4 voorbeelden ter inspiratie!
prefab aanbouw met verdieping
Prefab aanbouw
verlicht spanplafond
Verlicht spanplafond
erker aanbouwen
Erker uitbouw
renovatie gevel bekleding
Renovatie gevel: 4 mogelijkheden