Stalen binnendeuren: Tips & info
De laatste jaren zijn stalen deuren erg in trek. Stalen binnendeuren zijn dan ook een echte eyecatcher in je interieur en bieden heel wat mogelijkheden. Kies je voor een taatsdeur, schuifdeur of scharnierdeur? In welke formaten zijn ze beschikbaar en wat met de kostprijs? Zijn stalen deuren makkelijk te onderhouden en wat zijn nu precies de voor- en nadelen? Ontdek het hier.
Soorten Stalen binnendeuren
1. Volledige stalen deuren
Volledige stalen deuren vind je zelden binnen, tenzij in bepaalde gebouwen zoals ziekenhuizen of concertgebouwen, waar ze bijdragen tot de veiligheid. Staal is dan ook brandveilig, sterk en zorgt voor een goede isolatie.
2. Stalen binnendeuren met glas
Stalen deuren met glas komen steeds vaker voor in interieurs. Zoals de naam het zegt, gaat het daarbij om een combinatie van glas met stalen kozijnen. Dit type binnendeuren kan je verkrijgen in volgende uitvoeringen:
A. Taatsdeuren
Taatsdeuren of pivotdeuren draaien om hun eigen verticale as. De draaipunten bevinden zich telkens aan de boven- en onderkant van de deur.
Taatsdeuren hebben enkele voordelen. Zo zijn er geen zware stalen kozijnen nodig en valt de deur automatisch dicht door de goed afgestelde vloerpot. Een taatsdeur opent licht en gemakkelijk, zowel naar binnen als naar buiten. Verder is ook de lange levensduur een belangrijk pluspunt.
B. Stalen schuifdeuren
Schuifdeuren bieden een uitstekende mogelijkheid om ruimtes van elkaar te scheiden. Net zoals bij schuifdeuren in een ander materiaal, wordt er ook bij stalen schuifdeuren gebruik gemaakt van een railsysteem met wielen. Het mechanisme kan natuurlijk weggewerkt worden met een mooi uitzicht als resultaat.
Bovendien bieden schuifdeuren een praktisch alternatief voor een traditionele draaideur aangezien er geen zwaairuimte nodig is.
C. Stalen draaideuren of scharnierdeuren
Stalen draaideuren of scharnierdeuren draaien net zoals de gangbare draaideuren in het kozijn. Daarbij kan je de keuze maken uit draaideuren met geijkte of verdekte (niet-zichtbare) scharnieren.
Het grote verschil met niet-stalen draaideuren zit hem natuurlijk in de look, de combinatie van glas en staal én de vele mogelijkheden op vlak van vorm en formaat.
Verkrijgbare vormen en afwerking
Stalen deuren worden geïntegreerd in een fijne constructie van staal, eventueel omringd door een beglaasde wand in staalprofielen. In tegenstelling tot traditionele houten deuren worden deuromlijstingen zelden voorzien. Vanwege esthetische redenen wordt het pleisterwerk vrijwel altijd doorgetrokken tot net tegen het stalen frame. Je kan ook kiezen voor een volledige glazen deur binnen een stalen kader. Dit zorgt voor een bijzondere uitstraling:
Dankzij de vormvastheid van staal kunnen deuren in elk formaat in de dunne profielen uitgevoerd worden. Het is dan ook gangbaar dat stalen deuren op bestelling en op maat worden gemaakt, aangepast aan de specifieke wensen van de koper. Door voor binnendeuren in staal te kiezen ga je dus ook voor exclusiviteit.
prijs stalen binnendeuren op maat
Stalen deuren zijn moeilijk zelf te plaatsen. Je schakelt dus best een installateur in om een goed resultaat te bekomen.
Voor een stalen scheidingswand met glas zal je ongeveer een 1.800 euro betalen. Wil je daarin een deur verwerken, dan zal het totaalplaatje vanzelfsprekend duurder worden. Afhankelijk van de fabrikant en installateur kost een stalen taatsdeur al snel 2.500 euro. Over het algemeen zijn deze goedkoper dan stalen scharnierdeuren, waarvoor je een prijs betaalt rond de 3.000 euro. Voor de inbouw van stalen schuifdeuren reken je best op een prijs vanaf 3.500 euro.
Benieuwd naar een prijs op maat van uw project?
Vraag hier vrijblijvend prijzen aan bij bedrijven gespecialiseerd in stalen deuren.
Tips stalen binnendeuren onderhouden
Stalen binnendeuren zijn ‘oerdegelijk’. Je betaalt dan wel een hogere prijs, maar je krijgt er wel onder meer een lange levensduur voor in de plaats.
Bij de afwerking van stalen binnendeuren is de conservering belangrijk. Dat gebeurt aan de hand van een poedercoating, waarmee de deur de gewenste kleur krijgt. Poedercoating heeft als groot voordeel dat het sterker is dan verf en de deuren voor jaren een beschermende laag meegeeft. Zo kunnen stalen deuren gemakkelijk 50 jaar meegaan. Stalen deuren zijn dan ook beter bestand tegen rotting, vervorming en barsten. Meer dan je gangbare manier van wassen is niet nodig.
Alle Voor- en nadelen nog even op een rijtje
Voordelen van een binnendeur in staal
- Er zijn veel mogelijkheden op vlak van vorm door de mechanische sterkte van het materiaal en fijne profielen.
- Keuze genoeg wat betreft kleuren. Er kan in iedere RAL-kleur gelakt worden.
- Ideaal om je woning een elegante touch te geven. Zeker in een natuurlijke omgeving en in combinatie met hout komen stalen deuren helemaal tot hun recht.
- Stalen binnendeuren passen perfect in ieder interieur.
- De stevigheid én duurzaamheid zijn twee grote pluspunten.
- Stalen deuren zorgen voor een goede akoestische en thermische isolatie. Een beter temperatuurregeling en het tegenhouden van geluiden uit andere ruimtes zorgen voor meer wooncomfort en energiebesparing.
Nadelen van een binnendeur in staal
- Duurder in aankoop dan deuren in andere materialen.
- Moeilijk om zelf te plaatsen. Je schakelt beter een installateur in.
Stalen binnendeuren laten plaatsen?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk