Bij het inrichten van de babykamer zijn er heel wat factoren waar je rekening mee moet houden. Dat het een aangename en sfeervolle plek moet zijn staat vast maar toch komen er nog heel wat andere aspecten bij kijken. Zo is ook de indeling, het hygiënisch aspect en natuurlijk de veiligheid van belang. Tips en inspiratie voor een geslaagde babykamer inrichting vind je hier.

 

Babykamer inrichten: De indeling

Als eerste stap begin je best met het opmaken van een checklist voor al je benodigdheden en hun specifieke eisen. Zo kan je makkelijker bepalen waar alles moet komen en krijg je ook een goed georganiseerde babykamer. De volgende spullen mogen zeker niet ontbreken.

 

babykamer inrichten© Shutterstock

De wieg en/of het bed

De ideale plaats om een wieg te plaatsen, is centraal in de kamer of tegen een muur met voldoende ruimte rondom. Zo kan je de wieg makkelijk bereiken en kan je baby ook geen ongewild kattenkwaad uitsteken. Plaats een wieg zeker niet naast verwarmingselementen of ramen. Deze hebben een sterke invloed op temperatuurschommelingen en kunnen bovendien ook gevaarlijk zijn.
 

Luiertafel

Een luiertafel in de babykamer is bijzonder praktisch en vermijdt heel wat heen en weer geloop. Voorzie steeds voldoende plaats naast de luiertafel zodat je alle benodigdheden makkelijk bij de hand hebt. Even bukken of omdraaien kan al genoeg zijn voor je baby om weg te klauteren. De ideale hoogte van een luiertafel varieert tussen de 90 en 115 centimeter.

 

babykamer bed© Shutterstock

Eenzit of schommelstoel

Een plekje voor jezelf mag zeker niet ontbreken in de babykamer. Kies voor een relaxerende zetel of schommelstoel zodat je volop kan genieten van dit mooie moment. Ook de fles geven wordt zo een pak aangenamer.

 

 

Babykamer inrichten: Veiligheid

Veiligheid wordt vaak wel eens vergeten tijdens de inrichting van de babykamer. Hoewel de meeste kindermeubels speciaal aangepast zijn aan je kleine rakker speelt ook de omgeving waarin deze zich bevinden een belangrijke rol. Scherpe hoeken en kleine voorwerpen moet je zeker vermijden. Meubels verslijten ook waardoor je deze best geregeld controleert. Respecteer ook de aanbevolen gebruiksduur. De meeste babykamer meubels hebben een levensduur voor twee kinderen.

 

babykamer luiertafel© Shutterstock

Voor baby's volstaat het een veilige omgeving te creëren rond de wieg en de luiertafel. Kan je kind ook spelen op de grond zal je moeten zien dat er nergens kan opgekropen worden, voorkom scherpe hoeken en sluit alles goed af. Indien mogelijk laat je de deur van de babykamer steeds naar buiten draaien. Zo kan er nooit iets de inkom blokkeren.

 

 

babykamer decoreren

Niets leuker voor je kind dan een kleurrijke en vrolijke babykamer. Door gebruik te maken van zachte materialen en kleurrijke figuren maak je van de babykamer een vrolijke plek die de fantasie helemaal op hol doet slaan. Heb je geen zin om zelf creatief aan de slag te gaan dan kan je ook heel wat leuke decoratiematerialen kopen.

 

Ferm Living

Ferm Living is een Zweeds designmerk dat heel wat kleurrijke spullen voor de kinderkamer in hun assortiment hebben. Hun vrolijke kussens, kleurrijke opbergboxen en originele nachtlampjes mogen zeker niet ontbreken als je de babykamer een Scandinavische toets wil geven.

 

Ferm Living babykamer decoratie© Ferm Living

 

Walltastic babybehang

Wil je in één klap de muur volledig bedekken met een kleurrijke print dan is het Walltastic babykamer behang misschien wel jouw ding. Naast de boerderij kan je ook kiezen voor behang met dinosaurussen, zeedieren en jungle-dieren.

 

walltastic behang© Walltastic

 

RoomMates muurstickers voor de babykamer

Roommates zijn revolutionaire muurstickers die houden op elke muur. Ze zijn verwijderbaar zonder schade aan te richten en verkrijgbaar in meer dan 100 verschillende prints. Naast een geslaagde eigen collectie verdeeld Roommates ook muurstickers van bekende Disney-figuren zoals Winnie The Pooh en Mickey Mouse. Hun collectie kan je hier online kopen. 

 

RoomMates muurstickers babykamer© RoomMates

 

 

 

 

placeholder

Over de auteur

Bram De Vos heeft een voorliefde voor functioneel en ongewoon design. Naast bloggen houdt hij zich graag creatief bezig in huis & tuin. In 2009 studeerde hij af als interieurvormgever aan het KASK in Gent.

MEER ARTIKELS VAN BRAM DE VOS