Kostprijs van een interieurarchitect

Kostprijs van een interieurarchitect

De interieurarchitect is een prima verbouwpartner wanneer je zelf geen tijd of kennis hebt om de werken in goede banen te leiden. Een interieurarchitect maakt niet alleen plannen voor een sfeervol interieur op maar zal ook prijzen aanvragen, offertes vergelijken en werken opvolgen. Wat de kostprijs van een binnenhuisarchitect is en welke tarieven er gehanteerd worden kom je hier te weten.

 

tarieven van een binnenhuisarchitect

Prijs interieurarchitect
Shutterstock

 

Afhankelijk van de te leveren diensten kan de interieurarchitect u verschillende tarieven voorstellen. Deze kunnen variëren naargelang de aard en omvang van de opdracht. De meest voorkomende methoden om tarieven te bepalen gebeuren op basis van:

– uurloon (met of zonder commissie)
– vast bedrag (met of zonder commissie)
– zuiver commissie
– prijs per vierkante meter
– een combinatie van bovenstaande.

 

Kostprijs interieurarchitect kleine opdrachten

Bij kleine opdrachten zoals het opmaken van een lichtplan, kleuradvies geven of plannen maken wordt vaak gekozen voor een vaste prijs of uurloon. Hierbij kunnen onkosten zoals verplaatsingskosten en printkosten nog apart gefactureerd worden. Om misverstanden te vermijden is een vaste prijs die op voorhand afgesproken werd aan te bevelen.

 

Prijs voor grote opdrachten en totaalprojecten

tarieven binnenhuisarchitect
Shutterstock

 

Onder totaalprojecten verstaat men dat de interieurarchitect het project begeleidt van de prille ontwerpfase tot de definitieve oplevering. De interieurarchitect zorgt naast het ontwerp dus ook voor de uitvoering van uw project. Bij deze werkwijze bestaat het ereloon vaak uit een commissie op basis van de totale kostprijs van het project.

Afhankelijk van de bekendheid van de interieurarchitect, de moeilijkheidsgraad van de opdracht en het totaalbudget zal de commissie meestal schommelen tussen de 10 en 15%. Dit percentage wordt berekent op de reële waarde van de werken die worden uitgevoerd. Deze bevatten de facturen van alle aannemers, exclusief BTW.

Als je als bouwheer ook de handen uit de mouwen wil steken (waardoor dus geen aannemer nodig zal zijn) zullen beide partijen in onderling overleg een bepaald bedrag moeten afspreken.

 

Contract afsluiten met een interieurarchitect of binnenhuisarchitect

Het ereloon en de onkosten die de interieurarchitect zal factureren moeten vastgelegd worden in een geschreven contract. In dit contract moet het bedrag of commissiepercentage duidelijk vermeld staan, alsook de mogelijke onkosten.

Verder zal er in het contract ook vermeld staan wanneer er betalingen moeten gebeuren. Deze gebeuren meestal na het afsluiten van ontwerpfases zoals het voorontwerp, definitief ontwerp, dossieropmaak, aanvang der werken en oplevering. Ten slotte moet er ook vermeld staan hoeveel de onkosten zijn bij het beëindigen van de samenwerking met de binnenhuisarchitect of het wijzigen van de interieuropdracht.

Het is belangrijk dit document goed na te kijken om eventuele discussies te vermijden naar de toekomst toe.

 

De meerwaarde van een interieurarchitect

De interieurarchitect weet als geen ander welke materialen er op de markt zijn en wat hun bijhorende kostenplaatje is. Hierdoor zal een interieurarchitect met minder middelen vaak een mooier en kwalitatiever geheel kunnen realiseren. Door een professionele werfopvolging kunnen ook heel wat problemen vermeden worden en is men zeker dat de werken met de correcte materialen werden uitgevoerd.

Interieurarchitect inschakelen?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk
Lees ook
Interieur studierichtingen en opleidingen in België
Interieur studierichtingen en opleidingen in België
tegelplafond verlichting
Tegelplafond
betonlook pvc
Betonlook pvc
renovatie ramen en deuren
Renovatie ramen en deuren
buitenschilderwerk gevel
Buitenschilderwerk
trap bekleden met hout
Trap bekleden
kruipruimte isoleren
Kruipruimte isoleren
pleisterwerk herstellen
Pleisterwerk herstellen
m2 prijs nieuwe badkamer
Nieuwe badkamer prijs
kalkontharder voorbeeld
Kalkontharder: types, werking & onderhoud
kelder isoleren plafond
Kelder plafond isoleren
totaalrenovatie voor en na
Totaalrenovatie