Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Tips voor een Pop art interieur

Tips voor een Pop art interieur

Een Pop art interieur is helemaal hip. Leuke felle kleuren, ronde kunststof vormen en dit alles geïnspireerd op de popcultuur van eind jaren vijftig en zestig. Dat is Pop art! Maar waar moet een interieur in deze stijl nu eigenlijk aan voldoen? En wat is er zo typisch aan een Pop art interieur?

 

Wat is Pop art?

Het begrip ‘Pop art’ betekent letterlijk: populaire kunst. Het is kunst die geïnspireerd is door de de consumptiemaatschappij van de jaren zestig en alle uitwassen ervan. Eén van de meest bekende popart kunstenaars is Andy Warhol. Hij gebruikte allerlei populaire producten van die tijd, zoals soepblikken, als inspiratie voor zijn zeefdrukken. Maar ook tv reclames, stripverhalen, tijdschriften en kranten werden vaak gebruikt als onderwerp voor popart kunst. Een andere bekende popart kunstenaar is Roy Liechtenstein die we vooral kennen van zijn cartoonachtige schilderijen, bestaande uit stippen in een soort rasterpatroon.

 

Pop art: heldere contrasterende kleuren

Typisch voor pop-art zijn de heldere kleuren en contrasten die gebruikt worden. Veel voorkomende kleuren zijn: rood, blauw, groen en oranje maar ook pasteltinten worden wel eens gebruikt. Daarnaast worden ook vaak allerlei geometrische vormen gebruikt. Pop-art is bovenal kunst met een knipoog. Het moet allemaal niet te complex zijn en er moet wat humor in zitten. Het is bij deze stijl ook niet belangrijk of een element functioneel of praktisch in gebruik is, het gaat meer om de sfeer die het uitstraalt.

 

Pop Art Kleuren
Shutterstock

 

Typische pop art meubels en decoratie

In de Pop art cultuur worden nogal eens iconische design stoelen gebruikt. Denk bijvoorbeeld  aan de Ball Chair, de Egg chair van designer Arne Jacobsen of de beroemde Panton stoel. Dat heeft voornamelijk te maken met het feit dat deze stoelen gemaakt zijn van moderne kunststof materialen die uitgevonden werden in de periode dat Pop art het licht zag. Ook de geometrische vormen van deze meubels passen goed bij de Pop art stijl.

 

Ball Chair Pop-art
Shutterstock

 

Glanzende materialen van kunststof zoals plexiglas en formica worden veel gebruikt. Tapijten met felle fluorescerende kleuren en gordijnen van plastic zullen in een pop art interieur ook niet misstaan. Een klassieke jukebox of een  glitterbal aan het plafond doet het natuurlijk altijd goed. Vergeet niet een reproductie van een kunstwerk van Warhol of Roy Liechtenstein aan de muur te hangen.

 

 

4 gouden tips voor een pop art interieur

Het creëren van een stijlvol pop art interieur is niet moeilijk. Het is leuk om te doen en je kunt je creativiteit eens goede de vrije loop laten. Indien je daarbij onderstaande tips in acht neemt, moet het zeker lukken.

 

1. Voorkom een overkill aan Pop art elementen

Probeer absoluut te voorkomen dat je een overkill aan Pop art elementen krijgt. Je hoeft met andere woorden dus niet van de gehele ruimte een Pop art museum te maken. Daarmee maak je alleen maar een kitscherige indruk. Beter is het om kleine accenten toe te passen. Zo ziet je interieur er toch nog hedendaags en smaakvol uit.

 

Tulip tafel Retro
Shutterstock – Tulip tafel

 

2. Pop art sjablonen en muurstickers

Een witte muur kun je perfect gebruiken als schildersdoek voor een portret in pop-art stijl. Er zijn zeer leuke sjablonen in de handel te krijgen waarmee je in een handomdraai een portret van bijvoobeeld Marilyn Monroe op de muur kunt schilderen. Zo kun je op een goedkope manier snel een leuk element aan je interieur toevoegen. Als je dit dan combineert met een een aantal design spullen van bijvoorbeeld Knoll of Vitra, ben je al aardig op weg.

 

Marilyn Monroe Interieur
Nouvelles Images – Marilyn Monroe sticker

 

3. Maak slim gebruik van oude materialen

Heb je ergens op zolder of in een hoek van de garage nog een oude stoel of lamp staan? Maak hier dan gewoon gebruik van. Met wat kleine aanpassingen kan je dergelijke elementen prima in een pop art interieur gebruiken. Een oud kastje kan je eenvoudig glanzend wit (of juist rood of oranje) verven. Voorzie de laden van een aantal verschillende heldere kleuren, en je hebt een prima meubelstuk geheel in Pop art stijl. Kijk ook eens bij tweedehands winkeltjes of op veiling sites. Hier kan je ongetwijfeld een schat aan leuke Pop Art spulletjes vinden.

 

4. Breng accenten aan met behang

Gebruik behangpapier met een Pop art patroon om accenten aan te brengen. Zorg er echter voor dat de patronen niet de overdreven zijn. Dit lijkt aanvankelijk leuk maar zal waarschijnlijk snel gaan vervelen. Let ook goed op het kleurgebruik. Contrasterende kleuren zijn zeker Pop art waardig, maar je zintuigen moet je af en toe ook wat rust gunnen. Kies daarom voor kleuren uit hetzelfde pallet (bijvoorbeeld geel, oranje en rood). Natuurlijk is het leuk om de kleur (of de print) terug te laten komen in het interieur.

 

Pop-Art behang
Shutterstock
Vakman of interieurspecialist zoeken in je buurt?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk
Lees ook
wereldinterieur
Etnische invloeden in je interieur
Landelijk wit interieur
De cottage stijl - Tips voor een landelijke inrichting
interieur japanse stijl
Tips voor een Japans interieur
indische inrichting
Tips voor een Indiaas interieur
Marokkaans interieur met wittinten
Marokkaans interieur
Feng Shui interieur
Feng Shui inrichting tips
De metropolitan stijl - Haal de sfeer van Hollywood in huis
De metropolitan stijl - Haal de sfeer van Hollywood in huis
loft industrieel met beton
Tips voor een industrieel interieur
Zen interieur: 7 kenmerken voor een minimalistische inrichting
Zen interieur: 7 kenmerken voor een minimalistische inrichting
retro scandinavisch interieur
Tips voor een Scandinavisch Interieur
glazen aanbouw
Glazen aanbouw
dak houtskeletbouw isoleren
Houtskeletbouw isoleren