indische inrichting

Tips voor een Indiaas interieur

Wie ooit in India op vakantie is geweest, zal kunnen beamen dat al je zintuigen in dit imposante land meer dan voldoende geprikkeld worden. De vele geuren, kleuren en geluiden komen overal op je af en in combinatie met de diverse culturele stijlen maakt dit India tot een fascinerend land. Wil je die typische sfeer van India ook overbrengen in je interieur en ben je op zoek naar inspiratie? Lees dan onderstaande tips even door.

 

 

Indiase kleuren

Kleuren zijn in India van grote betekenis. Tijdens het Hindoeïstische feest Holi Phagwa bijvoorbeeld, viert men het nieuwe jaar en de overwinning van het goede op het kwade, door elkaar met fel gekleurd water en poeder te besprenkelen. In Indiase interieurs zijn de volgende kleuren het meeste gebruikt:

  • Diep rood en meekrap rood
  • fuchsia
  • kurkuma geel
  • smaragdgroen
  • indigo blauw
  • oranje
  • bruine oker
wereldinterieur
Shutterstock

 

 

 

Indiase patronen

In India zijn de patronen op stoffen, meubelen en gebouwen vaak gebaseerd op abstracte textielmotieven (Paisley). Deze patronen en motieven zijn oorspronkelijk afkomstig uit het oude Perzië en zijn later geëxporteerd naar India. Naast Paisley worden vaak allerlei Mandala patronen en andere symmetrische vormen gebruikt.

indische inrichting
Shutterstock

 

 

 

Indiase Stoffen

India staat bekend om zijn mooie kleurrijke stoffen. In iedere stad tref je wel een aantal stoffenwinkels waar je goedkoop in het bezit kan komen van zijden sari’s, luxe pashmina’s van wol (shawl) of een hippe tuniek. In Indiase interieurs zijn de stoffen vaak bezet met pailletten of is er een gehaakt motief op aangebracht. Wol, zijde en katoen zijn materialen die men veel gebruikt. Glansstoffen zijn ook erg populair in India.

 

indisch interieur accessoires
Shutterstock

 

 

Indiase Meubelen en accessoires

De houten meubelen in een Indiaas interieur zijn vaak rijkelijk versierd en ambachtelijk bewerkt. Vaak gebruikt men donkere Aziatische houtsoorten of worden de meubels voorzien van een kleur (bijvoorbeeld indigo blauw of smaragdgroen). Kussentjes met een glansstof of met pailletten bezet en glimmend gekleurde vazen zijn populaire accessoires.

Sieraden en lampen worden vaak bewerkt met een techniek die aan Filigrain doet denken. Traditioneel houtsnijwerk kom je ook veel tegen in Indiase meubels en andere houten voorwerpen. Veel Indiërs hebben het ambachtelijke hout snijden tot een ware kunst weten te verheffen.

Vakman of interieurspecialist zoeken in je buurt?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk
Lees ook
interieur japanse stijl Tips voor een Japans interieur retro scandinavisch interieur Tips voor een Scandinavisch Interieur Landelijk wit interieur De cottage stijl – Tips voor een landelijke inrichting Zen interieur: 7 kenmerken voor een minimalistische inrichting Zen interieur: 7 kenmerken voor een minimalistische inrichting Marokkaans interieur met wittinten Marokkaans interieur De metropolitan stijl – Haal de sfeer van Hollywood in huis De metropolitan stijl – Haal de sfeer van Hollywood in huis Feng Shui interieur Feng Shui inrichting tips wereldinterieur Etnische invloeden in je interieur loft industrieel met beton Tips voor een industrieel interieur Tips voor een Pop art interieur Tips voor een Pop art interieur badkamer schuin dak Badkamer onder schuin dak: enkele inspirerende tips Tips voor een smalle keuken Tips & inspiratie voor een smalle keuken