Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zen interieur: 7 kenmerken voor een minimalistische inrichting

Zen interieur: 7 kenmerken voor een minimalistische inrichting

Bij de Aziatische Zen stijl draait alles om rust, ruimte, licht en ontspanning. Maar ook comfort en een bescheiden vorm van luxe mogen in een zen interieur niet ontbreken. Zen is de kunst van het weglaten. Door zo min mogelijk (zichtbare) elementen te gebruiken, wordt de geest zo min mogelijk geprikkeld waardoor deze tot rust kan komen. Heel prettig na een drukke dag op het werk waar de menselijke geest al genoeg gebombardeerd is door allerlei prikkels.

 

 

7 kenmerken van een ZEN interieur

 

1. BUITEN EN BINNEN BIJ ELKAAR BETREKKEN

Typerend voor Zen is het naar buiten gerichte design waarbij zoveel mogelijk wordt getracht om het buitenleven, zoals een tuin, bij het interieur te betrekken. In een zen interieur wordt dit onder meer bereikt door het toepassen van grote ramen die tot aan de vloer reiken of door gebruik te maken van een schuifpui.

 

Open zen interieur
Shutterstock

 

 

2. RUIMTE EN LICHT

In een zen interieur zijn ruimte en licht twee elementen die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Kleine halletjes, gangen en deuren worden zo veel mogelijk vermeden waardoor er een gevoel van ruimte ontstaat. Om toch wat diepte in het interieur te creëren maakt men vaak gebruik van glazen wanden, houten kolommen of trappen.

 

Open gevoel zen interieur
Shutterstock

 

 

3. WEINIG MEUBELS: LESS IS MORE IN EEN ZEN INTERIEUR

Bij Zen design hoort een minimum aan meubels. Vaak zijn de meubels die worden toegepast juist heel modern of zeer antiek. Typerend zijn de grote ligbanken met veelal lage rugleuningen en natuurlijke materialen die zorgen voor een rustgevend geheel. De uitstraling zal hoe dan ook sterk minimalistisch zijn. Ook Aziatische planten zoals bamboe mogen zeker niet ontbreken.

 

zen interieur
Shutterstock

 

 

4. ZACHTE VERLICHTING

De verlichting in een Zen interieur is overwegend aangenaam en rustgevend. Soms wordt het aangevuld met natuurlijk kaarslicht of waxinelampjes. Staande schemerlampen worden toegepast wanneer ze geen uitbundige vormen hebben. Directe spotverlichting wordt niet aangeraden in een Zen interieur wegens te helder. Inbouwverlichting wordt vaak op de muren gericht om zo een warme en sfeervolle gloed te krijgen.

 

Zen inrichting
Shutterstock

 

 

5. GEDEKTE NATUURTINTEN

Gedekte kleuren zoals beige, wit, groentinten en bruintinten zorgen voor een rustige natuurlijke sfeer. Dat geldt niet alleen voor de muurkleur maar ook voor de kleuren van de meubels. Leer, riet, bamboe, hout en zijde zijn niet weg te denken in een Zen kamer.

 

Natuurtinten zen interieur
Shutterstock

 

 

6. RAAMDECORATIE VAN NATUURLIJKE MATERIALEN

Houten jaloezieën of lamellen, maar ook vouwgordijnen van een lichte stof behouden het strakke uiterlijk. De muren in het interieur kunnen gedecoreerd worden met panelen van natuurlijke materialen. Soms zie je ook donkere spiegels terug die bijdragen aan een luxe doch rustige sfeer.

 

Zen interieur met riet
Shutterstock

 

 

7. MINIMUM AAN ACCESSOIRES

Een enkel schilderij of kunstwerk is mogelijk. Het geeft een woning zijn eigen persoonlijkheid. Ook moderne apparatuur zoals een breedbeeld TV of een minimalistisch uitgevoerde audio installatie heeft zijn plek in een zen inrichting. Kastruimte is erg belangrijk. Alles moet zoveel mogelijk opgeborgen worden, immers een opgeruimd interieur weerspiegelt een opgeruimde geest.

 

Zen meubel
Shutterstock

 

 

Nog enkele sfeerbeelden van een zen-interieur

Zoals je al gemerkt zal hebben, is de Zen interieurstijl heel divers en sterk voor interpretatie vatbaar. Het interieur kan modern, landelijk of zelfs klassiek ogen maar zal toch steeds een minimalistische indruk nalaten. Rust, openheid en eenheid met de natuur zijn dan ook de kernpunten voor een geslaagd zen interieur.

 

minimalistisch zen interieur
Shutterstock

 

Wit zen interieur
Shutterstock
Vakman of interieurspecialist zoeken in je buurt?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk
Lees ook
Marokkaans interieur met wittinten
Marokkaans interieur
interieur japanse stijl
Tips voor een Japans interieur
Feng Shui interieur
Feng Shui inrichting tips
De metropolitan stijl - Haal de sfeer van Hollywood in huis
De metropolitan stijl - Haal de sfeer van Hollywood in huis
indische inrichting
Tips voor een Indiaas interieur
Tips voor een Pop art interieur
Tips voor een Pop art interieur
Landelijk wit interieur
De cottage stijl - Tips voor een landelijke inrichting
wereldinterieur
Etnische invloeden in je interieur
loft industrieel met beton
Tips voor een industrieel interieur
retro scandinavisch interieur
Tips voor een Scandinavisch Interieur
glazen aanbouw
Glazen aanbouw
dak houtskeletbouw isoleren
Houtskeletbouw isoleren