Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Dakramen: Materialen & prijzen

Wil je de zolder betrekken bij je leefruimte of omtoveren tot een extra kamer? Het grootste nadeel van een zolderkamer is weinig lichtinval. Je kan dit gemakkelijk oplossen door dakramen te plaatsen. Vooral op een zolder met schuine wanden zijn dakramen de ideale oplossing voor het binnenhalen van meer licht. Daarbovenop zorgen dakramen voor een groter ruimtegevoel. In dit artikel zetten we de verschillende soorten dakramen op een rijtje.

 

Soorten dakramen

Dakramen zijn verkrijgbaar in allerlei formaten en uitvoeringen. De twee populairste soorten dakramen zijn een wentelend en een uitzetbaar dakvenster. Beide soorten worden toegepast in schuine wanden. Wil je echter een dakvenster aanbrengen op een plat dak kan je opteren voor een platdakvenster. Een overzicht van hun voor- en nadelen:

 

1. wentelend dakraam

De traditionele keuze is een wenteld dakraam. Het opent voor je zodat je onmogelijk het hoofd kan stoten. Om het gemakkelijk te kunnen onderhouden, kan je het dakraam blokeren op 180°. Het wenteld dakraam is ideaal wanneer je je venster laag wil plaatsen, bijvoorbeeld in ruimtes met een laag plafond of voor een beter zicht op de omgeving. Deze dakramen kunnen ook voorzien worden van zonwering, rolluiken of verduisterende gordijnen. Voor een maximale lichtinval worden vaak meerdere dakramen geplaatst bij grote ruimtes.

 

dakramen zolder
Shutterstock

 

 

2. uitzetbaar dakraam

Dit is een dakvenster met bediening onderaan waardoor het ontelbare mogelijkheden biedt. Bij het openen van een uitzetbaar dakraam krijg je een volledig en open zicht op de omgeving. Het is een aanrader als je je vensters hoog wil plaatsen en je effectief in het raam wil kunnen staan. De uitzetbare dakramen kan je eveneens op 180° blokkeren om ze gemakkelijk te kunnen onderhouden. Dit type dakramen is erg geschikt wanneer de zolderkamer gebruikt wordt als leefruimte of bureau.

 

 

3. platdakvenster

Een vast platdakvenster geeft je de mogelijkheid om licht te creëren waar je het wenst. Hieronder zie je een duidelijk voorbeeld waarbij de opvolging van dakramen de gang helder en klaar maakt. Platdakvensters zijn aan te raden bij rijwoningen waarbij natuurlijk daglicht niet via de zijmuren kan binnengetrokken worden.

 

dakraam zolder
Shutterstock

 

 

Zonwering van dakramen

Door het gebruik van schuine dakramen heb je meer zonlicht dat binnenvalt maar hierdoor kan je ook last krijgen van de warmte. Daarbovenop als je de zolder gebruikt als slaapkamer en je wil niet wakker worden met de zon in je ogen, heb je nood aan zonwering.

Om deze problemen te vermijden of toch zoveel mogelijk te voorkomen kan je kiezen tussen verschillende types zonwering. Zonwering van dakramen kan zowel langs buiten of langs binnen worden aangebracht. Een extern zonnescherm blokt de zonnestralen af vooraleer ze het venster bereiken en helpt tegen oververhitting.

Wil je liever je slaapkamer op zolder kunnen verduisteren, kies je beter voor een verduisterend rolgordijn. Voor dakramen bestaan er rolgordijnen in allerlei kleuren en patronen zodat je het perfect kan aanpassen aan je interieur. 

 

 

Kostprijs dakraam plaatsen

De prijs van een dakvenster is afhankelijk van de afmetingen van het dakraam en het type dakraam. Voor een wentelend dakraam van standaarformaat mag je al snel rekenen op een prijs tussen €350 en €800 exclusief plaatsing. Prijzen van grote dakramen kosten en uitzetbare ramen beginnen vanaf 1000 euro.

Wanneer je de plaatsing en aankoop door dezelfde aannemer laat gebeuren krijg je vaak een scherpere prijs. Hou er rekening mee dat de plaatsing van een dakraam al snel enkele uren in beslag neemt en dat alles nauwkeurig geplaatst moet worden om waterinsijpeling te vermijden.

Dakramen plaatsen?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk

 

Lees ook
zolderkamer maken
Zolderkamer maken: Tips & inspiratie
Zoldertrap: Inspiratie
Zoldertrap: Inspiratie
hoe zolder afwerken
Zolder afwerken: mogelijkheden & tips
Zolder inrichten: mogelijkheden en tips
Zolder inrichten: mogelijkheden en tips
Online offerte aanvragen voor zolderinrichting
Online offerte aanvragen voor zolderinrichting
Zolder renoveren: ideeën en praktische tips voor zolderrenovatie
Zolder renoveren: ideeën en praktische tips voor zolderrenovatie
dakkapel slaapkamer zolder
Dakkapel plaatsen: Info, prijs + vergunning
slaapkamer op zolder maken
Slaapkamer op zolder
dak houtskeletbouw isoleren
Houtskeletbouw isoleren
aanbouw-houtskelet
Aanbouw houtskelet
ensuite badkamer zolder
Ensuite badkamer: 4 voorbeelden ter inspiratie!
prefab aanbouw met verdieping
Prefab aanbouw