Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zolder renoveren: ideeën en praktische tips voor zolderrenovatie

Zolder renoveren: ideeën en praktische tips voor zolderrenovatie

Een zolder is voor veel mensen slechts een ruimte waar allerlei zaken bewaard worden, maar je kan er heel wat meer kanten mee uit. Je zolder renoveren en een leuke nieuwe bestemming geven is dan ook een goed idee. Je kan er bijvoorbeeld een extra slaapkamer op zolder, een loungekamer of een bureau van maken. Hier vind je praktische tips voor zolderrenovatie en je krijgt ook foto’s van realisaties te zien.

 

De authenticiteit bewaren bij zolderrenovatie

De zolder is een van de weinige ruimtes waar je nog goed de basisconstructie van je woning kan zien: de draagbalken, de dakconstructie, de muren,… Deze onderdelen hebben zeker hun charme en stralen authenticiteit uit. Het is dan ook een goed idee om deze authenticiteit te bewaren bij een zolderrenovatie. Om de charme van deze onderdelen niet weg te steken achter een isolatielaag, kan je er voor opteren om isolatie langs buiten aan te brengen. Zo bewaar je de authenticiteit, maar heb je toch een goed geïsoleerde ruimte. Op onderstaande foto’s zie je hoe de houten balken voor extra pit zorgen op deze gerenoveerde zolders.

 

zolder houten balken
Shutterstock

 

Draagkracht van de vloer

De draagkracht van de vloer is erg belangrijk voor de stabiliteit van de constructie. In sommige gevallen zal er een nieuwe draagvloer moeten gelegd worden, bijvoorbeeld als er zware meubels of een biljarttafel worden geplaatst na de zolderrenovatie. De draagvloer moet namelijk voldoende sterk zijn om dit gewicht aan te kunnen. Er kan bij het plaatsen van een nieuwe draagvloer ook isolatie worden aangebracht. Dit zal voornamelijk geluidsisolatie zijn om het geluid te dempen.

 

vloer zolderrenovatie
Shutterstock

 

Licht: een belangrijke factor bij zolderrenovatie

Als je de zolder intensief wil gebruiken, wil je natuurlijk dat er voldoende lichtinval is. Wil je je zolder renoveren, dan moet je dus zeker ook op de ramen letten. Zo kan je door de slimme plaatsing van dakramen een moderne toets geven aan je zolder. Ook het plaatsen van een dakkapel behoort tot de mogelijkheden bij een zolderrenovatie. Dit zal voor heel wat extra plaats zorgen, zodat je zolder een volwaardige kamer wordt.

 

zolder renoveren licht
Shutterstock

 

dakkapel zolderrenovatie
Shutterstock

 

Zoldertrap

Wanneer je de gerenoveerde zolder vaak wil gebruiken, is de toegankelijkheid zeker een van de aandachtspunten. Als de trap te smal is, kan je bijvoorbeeld een luik voorzien waardoor je je meubels op een vlotte manier op zolder krijgt. Ook hier is een dakkapel een optie: deze constructie zorgt voor heel wat ruimte, zodat je zeker voldoende plaats hebt om meubels of een biljarttafel op de zolder te krijgen.

Klik hier voor meer inspiratie voor een zoldertrap.

 

zoldertrap
Shutterstock
Zolder renoveren?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk

 

Lees ook
Dakramen: Materialen & prijzen
Zoldertrap: Inspiratie
Zoldertrap: Inspiratie
slaapkamer op zolder maken
Slaapkamer op zolder
Online offerte aanvragen voor zolderinrichting
Online offerte aanvragen voor zolderinrichting
Zolder inrichten: mogelijkheden en tips
Zolder inrichten: mogelijkheden en tips
dakkapel slaapkamer zolder
Dakkapel plaatsen: Info, prijs + vergunning
hoe zolder afwerken
Zolder afwerken: mogelijkheden & tips
zolderkamer maken
Zolderkamer maken: Tips & inspiratie
glazen aanbouw
Glazen aanbouw
dak houtskeletbouw isoleren
Houtskeletbouw isoleren
aanbouw-houtskelet
Aanbouw houtskelet
ensuite badkamer zolder
Ensuite badkamer: 4 voorbeelden ter inspiratie!