Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zoldertrap: Inspiratie

Zoldertrap: Inspiratie

Als je de zolder wil betrekken bij je woning kies je best voor een vaste trap zodat de ruimte gemakkelijk bereikbaar is. Wil je de zolder enkel gebruiken als opslagruimte, is een opvouwbare zoldertrap de goedkoopste oplossing. In dit artikel overlopen we verschillende soorten vaste trappen om van de zolderkamer een extra leefruimte, slaapkamer, bureau of atelier te maken.

 

1. Draaitrap

Een draaitrap heeft vele voordelen en is de ideale optie voor een trap naar de zolderkamer. Het is een trap die rond één centrale as draait. De belangrijkste voordelen zijn ruimtebesparing, het comfort en het gevoel van veiligheid. Een draaitrap moet vaak op maat worden gemaakt omdat het moeilijker te ontwerpen valt dan een rechte trap. 

 

Stalen draaitrap met houten tredes in de keuken naar de zolder
Shutterstock

 

 

2. Steektrap 

Een steektrap is een rechte trap die twee verdiepingen met elkaar verbinden zonder één buiging. Het is het meest standaard model van een trap en kan geplaatst worden in elk type woning. Het grote voordeel van een steektrap is de prijs. Steektrappen of Molenaarstrappen zijn vrij eenvoudig te maken en gebruikt een minimum aan materiaal. In tegenstelling tot een draaitrap neemt een steektrap veel meer ruimte in. Dit probleem kan gedeeltelijk worden verholpen door de helling steiler te maken.

 

Zwarte, zwevende steektrap met glazen ballustrade
Shutterstock

 

 

3. Laddertrap

Een eenvoudige en plaatsbesparende oplossing is het plaatsen van een laddertrap. Let wel op: zo’n trap heeft niet veel comfort want heeft geen leuningen en heeft een steile helling. Het is wel een mooi alternatief voor een typische opvouwbare zoldertrap.

 

laddertrap zolder
Dreamstime

 

 

4. Kwartdraaitrap

Een kwartdraaitrap is een trap met boven- of onderaan een draaiing. Deze soort is heel sierlijk maar minder veilig dan bijvoorbeel een rechte steektrap. Dit is een gevolg van verdreven treden. Een kwartdraaitrap is een interessante optie wanneer je over onvoldoende lengte beschikte voor een rechte steektrap. 

 

kwartdraaitrap zolder
Shutterstock
TIP

Plaats voorzien om meubels te verhuizen

Heb je weining ruimte en kies je voor een compacte trap? Voorzie een luik zodat je gemakkelijk grote meubels kan verhuizen of nieuwe stukken naar boven en beneden kan brengen. Naast het plaatsen van een onzichtbaar luik in de vloer kan je een kiezen voor een groot dakraam. Op die manier kan je werken met een verhuislift.

 

 

 

Inspiratie zoldertrappen

Naast de populaire soorten kan je een trap steeds laten maken naar je eigen smaak door te kiezen tussen verschillende materialen, opbouw,… Hieronder vind je nog een aantal foto’s van unieke trappen ter inspiratie.

 

trapverlichting zolder
Shutterstock

Met geïntegreerde verlichting krijgt je trap een unieke look. Het is mogelijk om te werken met een bewegingssensor zodat het niet steeds hoeft te branden. De verlichting doet meteen ook dienst als nachtverlichting. Geïntegreerde verlichting in de tredes is de ideale oplossing bij compacte trappen!

 

Houten trap met zwarte randen - originele trappen op maat
Shutterstock

Een zwevende trap zorgt voor een groter ruimtegevoel en daarbovenop oogt het zeer mooi. Ideaal als je trap vertrekt vanuit de leefruimte. 

 

trap mezzanine
Shutterstock

Een zoldertrap mag gerust wat smaller zijn dan een normale trap. Bij bovenstaande slaapkwamer met mezzanine werd een smalle, zwevende trap geplaatst die net breed genoeg is voor één persoon. Op die manier verlies je geen overtollige ruimte en krijg je eveneens een unieke zoldertrap.

 

Witte steektrap met inbouwkast
Shutterstock

Om de ruimte optimaal te benutten, kan je gebruik maken van een steektrap met een inbouwkast. 

Zoldertrap plaatsen?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk

 

Lees ook
Zolder inrichten: mogelijkheden en tips
Zolder inrichten: mogelijkheden en tips
hoe zolder afwerken
Zolder afwerken: mogelijkheden & tips
slaapkamer op zolder maken
Slaapkamer op zolder
zolderkamer maken
Zolderkamer maken: Tips & inspiratie
Zolder renoveren: ideeën en praktische tips voor zolderrenovatie
Zolder renoveren: ideeën en praktische tips voor zolderrenovatie
dakkapel slaapkamer zolder
Dakkapel plaatsen: Info, prijs + vergunning
Online offerte aanvragen voor zolderinrichting
Online offerte aanvragen voor zolderinrichting
Dakramen: Materialen & prijzen
glazen aanbouw
Glazen aanbouw
dak houtskeletbouw isoleren
Houtskeletbouw isoleren
aanbouw-houtskelet
Aanbouw houtskelet
ensuite badkamer zolder
Ensuite badkamer: 4 voorbeelden ter inspiratie!