Wie ooit in India op vakantie is geweest, zal kunnen beamen dat al je zintuigen in dit imposante land meer dan voldoende geprikkeld worden. De vele geuren, kleuren en geluiden komen overal op je af en in combinatie met de diverse culturele stijlen maakt dit India tot een fascinerend land. Wil je die typische sfeer van India ook overbrengen in je interieur en ben je op zoek naar inspiratie? Lees dan onderstaande tips even door.

 

indisch interieur © Maisons du monde

 

 

 

Indiase kleuren
 

indische kleuren © Niek de Moor - Hindoestaanse man maakt een geel kleurpigment van een gemalen kurkumawortel.

Kleuren zijn in India van grote betekenis. Tijdens het Hindoeïstische feest Holi Phagwa bijvoorbeeld, viert men het nieuwe jaar en de overwinning van het goede op het kwade, door elkaar met fel gekleurd water en poeder te besprenkelen. In Indiase interieurs zijn de volgende kleuren het meeste gebruikt:

  • Diep rood en meekrap rood
  • fuchsia
  • kurkuma geel
  • smaragdgroen
  • indigo blauw
  • oranje
  • bruine oker

 

Indische sferen © Niek de Moor

 

 

 

Indiase patronen

In India zijn de patronen op stoffen, meubelen en gebouwen vaak gebaseerd op abstracte textielmotieven (Paisley). Deze patronen en motieven zijn oorspronkelijk afkomstig uit het oude Perzië en zijn later geëxporteerd naar India. Naast Paisley worden vaak allerlei Mandala patronen en andere symmetrische vormen gebruikt. Sieraden en lampen worden vaak bewerkt met een techniek die aan Filigrain doet denken. Traditioneel houtsnijwerk kom je ook veel tegen in Indiase meubels en andere houten voorwerpen. Veel Indiërs hebben het ambachtelijke hout snijden tot een ware kunst weten te verheffen.
 

Indiase patronen © Anita de Bruin


 

 

Indiase Stoffen

India staat bekend om zijn mooie kleurrijke stoffen. In iedere stad tref je wel een aantal stoffenwinkels waar je goedkoop in het bezit kan komen van zijden sari's, luxe pashmina's van wol (shawl) of een hippe tuniek. In Indiase interieurs zijn de stoffen vaak bezet met pailletten of is er een gehaakt motief op aangebracht. Wol, zijde en katoen zijn materialen die men veel gebruikt. Glansstoffen zijn ook erg populair in India.
 

Indiase stoffen © Maisons du monde

 

Indische inrichting © Maisons du monde

 

 

 

Indiase Meubelen en accessoires
 

Indische meubelen © Maisons du monde

 

Indische kast © Maisons du monde

 

De houten meubelen in een Indiaas interieur zijn vaak rijkelijk versierd en ambachtelijk bewerkt. Vaak gebruikt men donkere Aziatische houtsoorten of worden de meubels voorzien van een kleur (bijvoorbeeld indigo blauw of smaragdgroen). Kussentjes met een glansstof of met pailletten bezet en glimmend gekleurde vazen zijn populaire accessoires.

 

Indiase decoratie © Maisons du monde

 

kleuren India © Maisons du monde


Ben je al een beetje geïnspireerd geraakt? Veel van de zaken die we beschreven hebben, zijn verkrijgbaar in de winkel. Niet alles is misschien volledig origineel en enigszins aangepast aan de Europese voorkeuren, maar als je echt wil, kan je ook gemakkelijk aan authentieke meubels en accessoires uit India komen!

 

 

 

 

placeholder

Over de auteur

Niek de Moor is een creatieve duizendpoot die zich graag verdiept in diverse aspecten binnen de interieurbouw. Design, bouwkunde en techniek zijn onderwerpen waar hij graag en met passie over schrijft. Zijn voorkeur gaat uit naar minimalistisch design, Zenboeddhisme en alles wat maar met No-nonsense filosofie te maken heeft.

MEER ARTIKELS VAN NIEK DE MOOR