Dakisolatie prijzen

Dakisolatie prijzen

Het plaatsen van dakisolatie brengt ecologische en op termijn ook financiële voordelen met zich mee. In dit artikel ontdek je de redenen voor het isoleren van je dak, de factoren die de prijzen van de isolatiewerken beïnvloeden en ook enkele richtprijzen.

Snel naar: waarom dak isoleren?prijsbepalersprijzenalternatief: zoldervloerisolatie

 

Waarom mijn dak isoleren?

  • Sinds 2020 geldt de Vlaamse dakisolatienorm voor zelfstandige woningen zoals appartementen en eengezinswoningen: de minimale R-waarde bedraagt 0,75 m²K/W. Niet voldoen aan de dakisolatienorm kan aanleiding geven tot een ongeschiktverklaring. 
  • Het plaatsen van dakisolatie beperkt de energieverliezen via het dak. Je zal dus efficiënter kunnen verwarmen. Dit betekent niet alleen een ecologisch voordeel, maar het kan ook een lagere energierekening betekenen.
  • Naast de besparing op je energiefactuur zijn er nog financiële voordelen van dakisolatie. Er zijn namelijk premies en andere financiële steunmaatregelen beschikbaar. Dankzij deze maatregelen kan je de kosten van de isolatiewerken sneller terugverdienen. Je moet natuurlijk wel voldoen aan enkele voorwaarden om in aanmerking te komen voor de vergoedingen.
    Later in dit artikel meer over deze maatregelen.
  • Het dak isoleren betekent ook een beter wooncomfort. Dit is vooral belangrijk als de zolderruimte bewoond wordt: het blijft er niet alleen langer warm, maar het isolatiemateriaal verzacht ook geluiden van buitenaf.

Het isoleren van je dak laat je beter over aan een vakman. Een isolatiespecialist kan goed de isolatiewijze (langs binnen/langs buiten) en het juiste isolatiemateriaal bepalen. Door een professional in te schakelen kan je ook rekenen op een correcte uitvoering van de werken en op advies over de premieaanvraag. Via de offertepagina kan je makkelijk prijzen van isolatiespecialisten vergelijken: je kan er gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen op maat aanvragen bij experts in isolatiewerken. Klik hier om prijzen op maat te ontvangen.

 

plaatsing dakisolatie prijzen
Shutterstock

 

Welke factoren bepalen de prijs van dakisolatie?

Hoeveel de kosten voor het plaatsen van isolatie voor jouw dak zullen bedragen, is afhankelijk van heel wat factoren. Hieronder volgen alvast de grootste prijsbepalers:

 

1) Gekozen isolatiemateriaal en dikte

Je kan kiezen uit heel wat materialen voor de isolatie van je dak. Onder meer glaswol, rotswol, isolatieplaten uit kunststof en gespoten PUR-schuim behoren tot de mogelijkheden. De materiaalkeuze hangt vooral af van de beschikbare ruimte en de isolatiewijze (langs binnen of langs buiten: meer hierover verderop in dit artikel). Minerale wol is doorgaans goedkoper dan de isolatiematerialen uit kunststof.

De dikte van het isolatiemateriaal speelt natuurlijk ook een belangrijke rol: bij een dikkere isolatielaag zal er minder warmte verloren gaan, maar de prijs van het materiaal zal dan natuurlijk wel hoger liggen. Aangezien de isolatiewaarden per isolatiemateriaal verschillen, is de dikte van de isolatielaag onder meer afhankelijk van het gekozen materiaal.

 

2) Oppervlakte en bereikbaarheid van het dak

Hoe groter de te isoleren oppervlakte, hoe lager de prijs per m2 normaal gezien zal liggen. De bereikbaarheid van het dak is ook een belangrijke factor om de moeilijkheidsgraad van de isolatiewerken te bepalen. Als er bijvoorbeeld veel moeilijk bereikbare hoeken zijn, zullen de arbeidskosten wat hoger liggen dan bij grote, makkelijk te bereiken dakoppervlakken.

 

3) Dakisolatie langs binnen of langs buiten

Het isoleren van een dak kan zowel langs binnen als langs buiten gebeuren. Bij de isolatie van een bestaand dak langs buiten moet eerst de dakbedekking verwijderd worden om het isolatiemateriaal (meestal harde isolatieplaten in dit geval) te kunnen plaatsen.

Vervolgens wordt de oude bedekking teruggeplaatst als deze nog in goede staat is of er kan voor een nieuwe bedekking gekozen worden. Het gaat hier dus om een vrij arbeidsintensieve manier van dakisolatie die vooral toegepast wordt bij grotere renovatiewerken of als de binnenzijde van het dak al afgewerkt is.

Dakisolatie langs binnen is een goedkopere manier van dakisolatie en je moet ook minder aandacht besteden aan de afwerking als de zolderruimte niet bewoond wordt.

 

4) Premies en andere financiële steunmaatregelen

Laat je het dak isoleren van een woning die ouder dan 10 jaar is, dan kom je in aanmerking voor een verlaagd BTW-tarief. In plaats van het gebruikelijke tarief van 21% betaal je dan maar 6% BTW. Dit kan natuurlijk een flink verschil maken op de eindfactuur. Let op: het moet gaan om een privéwoning, al mag ze ook gedeeltelijk (minder dan 50%) voor beroepsdoeleinden gebruikt worden.

Achteraf kan je via de netbeheerderspremie overigens ook een stuk van de kosten terugkrijgen. Je moet de dakisolatiewerken dan wel laten uitvoeren door een erkende aannemer.

 

5) Uitvoerder van de werken

Je kan de werken eventueel zelf uitvoeren. Je moet dan wel over de nodige technische kennis beschikken. Om zeker te zijn van een goede plaatsing en de juiste materiaalkeuze doe je best een beroep op een professional in isolatiewerken.

Natuurlijk speelt de door jou gekozen isolatiespecialist ook een rol bij de prijsberekening. De prijzen kunnen namelijk sterk verschillen afhankelijk van de vakman. Om die reden is het aangeraden om offertes aan te vragen bij meerdere experts in dakisolatie. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en de voordeligste aanbieding ontdekken. Klik hier om prijsvoorstellen op maat te ontvangen.

 

dak isoleren kosten
Shutterstock

 

richtprijzen voor dakisolatie

Zoals je hierboven kon lezen zijn de kosten voor dakisolatie afhankelijk van heel wat factoren. Hieronder geven we enkele richtprijzen mee:

Voor de isolatie van een hellend dak langs de binnenzijde met glaswol kan je je verwachten aan prijzen vanaf 20 euro per m2. Kies je voor isolatieplaten of PUR-schuim, reken dan eerder op startprijzen van respectievelijk 25 en 30 euro per vierkante meter (prijzen incl. plaatsing, excl. afwerking).

Kies je voor het verwijderen van de oude dakbedekking, het aanbrengen van isolatiemateriaal en het plaatsen van een nieuwe dakbedekking, dan beginnen de prijzen ongeveer bij 75 euro per m2. Hier speelt natuurlijk de keuze van de dakbedekking ook een belangrijke rol voor het berekenen van de totale prijs.

Op zoek naar een prijs op maat voor dakisolatie? Vraag hier gratis offertes op maat aan.

 

Tip: zoldervloer isoleren in plaats van dak

Als je je zolder niet gebruikt als leefruimte en het dus om een onverwarmde ruimte gaat, dan is zoldervloerisolatie een interessant alternatief voor dakisolatie. Het volume dat door isolatie beschermd wordt, is dan kleiner. Dit betekent dat je efficiënter zal kunnen verwarmen.

De materiaalkeuze wordt onder meer bepaald door het type zoldervloer. Gemiddeld gesproken kan je voor het plaatsen van zoldervloerisolatie rekenen op prijzen tussen 25 en 35 euro per m2 (incl. plaatsing, excl. afwerking). Het isoleren van de zoldervloer komt overigens ook in aanmerking voor een netbeheerderspremie: de premie geldt voor dak- of zoldervloerisolatie.
Meer info over de mogelijkheden bij zoldervloerisolatie vind je in dit artikel.

Dakisolatie laten plaatsen?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk
Lees ook
kruipruimte isoleren
Kruipruimte isoleren
Zolderdak isoleren
Zolderdak isoleren
enkelsteens buitenmuur isoleren
Enkelsteens muur isoleren
kelder isoleren plafond
Kelder plafond isoleren
Voorwaarden spouwmuurisolatie: Welke gevels zijn (niet) geschikt?
Voorwaarden spouwmuurisolatie: Welke gevels zijn (niet) geschikt?
plat dak isoleren buitenzijde
Plat dak isoleren buitenzijde
isolatie luchtdicht
Luchtdicht isoleren: Werkwijze en weetjes
Zoldervloer isoleren
Zoldervloer isoleren
Spouwmuurisolatie: Prijs & materialen voor na-isoleren
Spouwmuurisolatie: Prijs & materialen voor na-isoleren
Isolatie en het belang van een dampscherm
Isolatie en het belang van een dampscherm
Zolder Isoleren
Zolder Isoleren
akoestische plafondpanelen
Akoestisch plafond