Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
kruipruimte isoleren

Kruipruimte isoleren

Heeft je woning een kruipruimte? Dan is je benedenvloer isoleren via deze kruipruimte een erg praktische en budgetvriendelijke oplossing. Zo geniet je van een lagere energiefactuur en voorkom je ook vochtproblemen. Met welke methodes en materialen kan een isolatiespecialist je kruipruimte isoleren? En hoeveel kost de isolatie van je kruipruimte per m²? We zetten het op een rij in dit artikel!

Ga snel naar:
Voordelen kruipruimte isoleren
Hoe kruipruimte isoleren?
Prijs kruipruimte isoleren
Vochtige kruipruimte isoleren
Zelf isoleren of laten isoleren?

 

 

Vloerisolatie of bodemisolatie via de kruipruimte?

Is je benedenvloer nog in goede staat en wil je breekwerken vermijden? Of heb je te weinig opbouwhoogte om die vloer langs boven te isoleren? Dan is je kruipruimte isoleren een snel, handig en goedkoop alternatief. Dat kan op 2 manieren: door isolatiemateriaal aan te brengen tegen het plafond van de kruipruimte (vloerisolatie) of op de bodem van de kruipruimte (bodemisolatie). Beide opties op een rij:

 1. Kruipruimte voldoende toegankelijk → vloerisolatie via de kruipruimte: bij deze methode isoleert een vakman het plafond van je kruipruimte. Zo is de benedenvloer zelf langs onder geïsoleerd en is er geen direct contact tussen die vloer en de koude en het vocht uit de kruipruimte. Vloerisolatie via de kruipruimte is een goede keuze als je kruipruimte hoog genoeg (vanaf ongeveer 45 cm) en in goede staat is.
 2. Kruipruimte onvoldoende toegankelijk → bodemisolatie via de kruipruimte: bij deze methode brengt een vakman isolatiemateriaal aan op de bodem van je kruipruimte. Zo maak je je kruipruimte niet alleen warmer, maar ook droger. De benedenvloer zelf is wel niet geïsoleerd, met een licht warmteverlies en dus iets lager rendement tot gevolg. Bodemisolatie via de kruipruimte is een goede keuze als de kruipruimte niet hoog genoeg is (lager dan 35 à 40 cm).

Welke methode is de beste voor jouw kruipruimte? Een isolatiespecialist kan perfect inschatten of je beter kiest voor vloer- of bodemisolatie via de kruipruimte (of voor beide). Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.

isolatie kruipruimte

 

Voordelen isolatie kruipruimte

Een niet-geïsoleerde kruipruimte leidt tot heel wat warmteverlies in je woning. Je kruipruimte isoleren doet je energiefactuur dan ook dalen met maar liefst 15% à 20%. Naast die lagere stookkosten zorgt de isolatie van je kruipruimte ook voor de volgende voordelen:

 • Hoger woon- en warmtecomfort: door je kruipruimte te isoleren voelt je benedenvloer warmer aan. Koude vanuit de kruipruimte kan je woning niet binnendringen en warmte vanuit de bewoonde ruimtes ontsnapt amper via je vloer. Zo krijg je een zalig woon- en warmtecomfort.
 • Preventie van vochtproblemen: door vloer- of bodemisolatie via je kruipruimte voorkom je condensatie van vocht tegen de onderkant van je benedenvloer en je leidingen. Om vochtproblemen helemaal in de kiem te smoren zijn wel ook nog andere maatregelen aangewezen. Verder in dit artikel lees je meer over het aanpakken van een vochtige kruipruimte.
 • Geen breekwerken: bij de isolatie van je kruipruimte zijn geen breekwerken nodig. Je benedenvloer blijft volledig intact en ook je deuren, plinten, … moet je niet aanpassen. Daardoor kan een isolatiespecialist je kruipruimte isoleren op minder dan 1 dag.
 • Budgetvriendelijke isolatiemethode: door die vlotte plaatsing is het isoleren van je kruipruimte een relatief goedkope isolatiemethode. Bovendien kom je onder bepaalde voorwaarden in aanmerking voor de Mijn VerbouwPremie. Je geniet ook van het verlaagde btw-tarief van 6% als je woning ouder is dan 10 jaar (zowel voor de arbeids- als de materiaalkosten). Om van deze financiële voordelen te kunnen genieten, moet je de isolatiewerken wel laten uitvoeren door een vakman.

 

Hoe kruipruimte isoleren?

Wil je je vloer isoleren via de kruipruimte? Dan speelt het type benedenvloer (beton of hout) een rol bij het kiezen van de beste isolatiemethode en -materialen. We zetten de mogelijkheden kort op een rij:

 

1. Isolatie kruipruimte met betonvloer = vloer- of bodemisolatie

Heeft je woning een betonnen benedenvloer? Dan kan je zowel kiezen voor isolatiemateriaal tegen het plafond van je kruipruimte (vloerisolatie) of op de bodem van je kruipruimte (bodemisolatie). De beste keuze voor jouw project? Dat hangt vooral af van de toegankelijkheid en de staat van je kruipruimte zelf. Is je kruipruimte lager dan 35 à 40 cm en heb je veel last van vocht? Dan kies je best voor bodemisolatie. In het andere geval geniet vloerisolatie via je kruipruimte de voorkeur. Een combinatie van beide methodes kan natuurlijk ook.

Geschikte isolatiematerialen bodemisolatie kruipruimte: isolatieparels, isolatiechips of schelpen-isolatie
Geschikte isolatiematerialen vloerisolatie kruipruimte (betonvloer): isolatieplaten (PUR, EPS, XPS, …) of spuitisolatie (PUR-schuim of icynene)

Prijs: 15 à 50 euro per m², excl. btw en incl plaatsing.

 

2. Isolatie kruipruimte met houten vloer = vloerisolatie

Wil je een houten vloer isoleren via de kruipruimte? Dan kies je beter voor isolatie tegen de onderkant van die vloer. Bij bodemisolatie blijft namelijk een luchtlaagje aanwezig tussen het isolatiemateriaal en de houten balken. En het resterende vocht in die lucht zou dat hout kunnen aantasten. Let op: je gaat best voor een dampopen isolatiemateriaal zodat vocht kan ontsnappen en zich niet ophoopt in het hout. Om de luchtvochtigheid in je kruipruimte te verbeteren, combineer je die vloerisolatie best met een bodemfolie (of zelfs bodemisolatie).

Geschikte isolatiematerialen vloerisolatie kruipruimte (houten vloer): dekens of platen van glaswol of rotswol, vloerisolatiefolies, dampopen spuitisolatie (icynene)

Prijs: 15 à 35 euro per m², excl. btw en incl plaatsing.

 

Prijs kruipruimte isoleren

Wat is de prijs om een kruipruimte te isoleren? De prijs voor de isolatie van je kruipruimte hangt vooral af van de oppervlakte van die kruipkelder, de gekozen isolatiemethode en het gebruikte isolatiemateriaal. Gemiddeld mag je rekenen op een prijs van 15 à 50 euro per m², excl. btw en incl plaatsing. Enkele richtprijzen per isolatiemethode en -materiaal:

Methode kruipruimte isolerenPrijs per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
Plafond kruipruimte isoleren
EPS-isolatieplaten€ 15 à 25
PUR-isolatieplaten€ 20 à 40
PUR-schuim€ 25 à 35
Icynene€ 25 à 35
Glas- of rotswol€ 15 à 30
Bodem kruipruimte isoleren
EPS-parels of -chips€ 20 à 30
Schelpen-isolatie€ 30 à 50

Benieuwd naar een exacte prijs voor jouw project? Vraag dan zeker verschillende prijsvoorstellen aan bij isolatiespecialisten actief in je buurt. Zo kan je niet alleen gericht prijzen, maar ook adviezen, werkwijzen en uitvoeringstermijnen vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

vloer isoleren kruipruimte

Vochtige kruipruimte isoleren

Kamp je met veel vocht in je kruipruimte? Dan is enkel en alleen bodem- of vloerisolatie via die kruipruimte in de meeste gevallen niet voldoende om schimmels, een muffe geur, … te voorkomen of te verhelpen. Wat zijn de pistes om doeltreffend een vochtige kruipruimte te isoleren? Een kort overzicht:

 • Combineer vloerisolatie met een bodemfolie:is het mogelijk om isolatiemateriaal aan te brengen tegen het plafond van je kruipruimte? Dan combineer je die vloerisolatie best met met een kunststof folie op de bodem van je kruipruimte. Zo voorkom je de verdamping van vocht in je kruipruimte.
 • Kies voor vloer- én bodemisolatie: je hoeft niet noodzakelijk te kiezen tussen bodem- of vloerisolatie via je kruipruimte. Door beide te combineren sla je 2 vliegen in 1 klap. Een optimale thermische isolatie van je benedenvloer én een drogere kruipruimte met een goede luchtvochtigheid. Al is die bodemisolatie wel duurder dan het plaatsen van een bodemfolie.
 • Zorg voor voldoende ventilatie: naast de isolatie van je kruipruimte is ook ventilatie belangrijk. Dankzij openingen in de gevel of via ventilatiebuizen kan het vocht in je kruipruimte weg en kan je de luchtvochtigheid vlot doen dalen.
 • Kies voor vochtwerende isolatiematerialen: je kan je kruipruimte isoleren met PUR (vloerisolatie) of met schelpen of EPS in de vorm van isolatiechips of -parels (bodemisolatie). Let op: gaat het om een houten vloerconstructie? Dan kies je beter voor dampopen isolatie tegen de onderkant van je benedenvloer (bv. glas- of rotswol, icynene, …). Zo kan het vocht ontsnappen en vermijd je houtrot.

Vraag advies op maat aan een isolatiespecialist

Wil je zeker zijn van een goede isolatie van je kruipruimte én een optimale luchtvochtigheid? Vraag dan zeker advies op maat aan een isolatiespecialist. Die kan je grondig informeren over de mogelijkheden om doeltreffend jouw vochtige kruipruimte te isoleren. Zo kan je een doordachte keuze maken en vermijd je onaangename verrassingen achteraf.

Op zoek naar een isolatiespecialist? Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Zelf kruipruimte isoleren of laten isoleren?

Ben je handig en heb je ervaring met isolatiewerken? Dan kan je eventueel zelf je kruipruimte isoleren met isolatieplaten tegen het plafond of zakken met isolatiechips of -parels op de bodem (als de kruipruimte iets hoger is). Bij spuitisolatie of een onvoldoende toegankelijke kruipruimte heb je echter gespecialiseerde apparatuur nodig en schakel je beter een specialist in. Zo ben je zeker van:

 • Advies op maat: ga je beter voor bodem- of vloerisolatie via je kruipruimte? Hoe krijg je de luchtvochtigheid naar omlaag? En welke isolatiematerialen zijn geschikt bij een betonvloer of houten vloer? Een isolatiespecialist houdt rekening met alle aandachtspunten en geeft je advies op maat.
 • Correcte & vlotte plaatsing: een vakman isoleert je kruipruimte volgens de regels van de kunst. Zo kan je rekenen op een grondige, sluitende isolatielaag zonder koudebruggen. Bovendien gaat de plaatsing vlot en is de klus meestal op minder dan 1 dag geklaard. Zo blijven de arbeidskosten beperkt.
 • Kwalitatieve materialen: een isolatiespecialist werkt enkel met hoogwaardige isolatiematerialen. Hij kan die ook kopen aan scherpere prijzen dan particulieren. Werk je samen met een vakman? Dan moet je ook geen apparatuur huren (bv. een slang om isolatieparels in je kruipruimte te spuiten).
 • Verlaagd btw-tarief: is je woning ouder dan 10 jaar? Dan geniet je van het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21% als je samenwerkt met een vakman.

CONCLUSIE: een isolatiespecialist kan snel je kruipruimte isoleren, met weinig arbeidskosten tot gevolg. Daarbovenop geniet je ook nog eens van het verlaagde btw-tarief. Daarnaast ben je ook 100% zeker van een optimaal eindresultaat zonder koudebruggen, vochtproblemen, … Het loont dus meer om een beroep te doen op een professionele vakman. Ontvang gratis offertes bij specialisten actief in je buurt.

 

Kruipruimte laten isoleren?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk

 

Lees ook
isolatie luchtdicht
Luchtdicht isoleren: Werkwijze en weetjes
Zoldervloer isoleren
Zoldervloer isoleren
enkelsteens buitenmuur isoleren
Enkelsteens muur isoleren
Zolderdak isoleren
Zolderdak isoleren
Isolatie en het belang van een dampscherm
Isolatie en het belang van een dampscherm
Voorwaarden spouwmuurisolatie: Welke gevels zijn (niet) geschikt?
Voorwaarden spouwmuurisolatie: Welke gevels zijn (niet) geschikt?
vuurvaste isolatie
3 types Vuurvaste isolatie
plat dak isoleren buitenzijde
Plat dak isoleren buitenzijde
Zolder Isoleren
Zolder Isoleren
Spouwmuurisolatie: Prijs & materialen voor na-isoleren
Spouwmuurisolatie: Prijs & materialen voor na-isoleren
dak houtskeletbouw isoleren
Houtskeletbouw isoleren
kelder isoleren plafond
Kelder plafond isoleren