Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zolder Isoleren

Zolder Isoleren

Bij een niet geïsoleerde woning gaat maar liefst 25% van alle opgewekte warmte verloren via het dak. Door je zolder te isoleren, kan je dus heel wat geld en energie uitsparen. De mogelijkheden en prijzen om een zolder te isoleren, lees je hier.

Het isoleren van de zolder kan op twee verschillende manieren: door de zoldervloer te isoleren of door dakisolatie toe te passen. Welke manier je het best kiest, hangt af van de wijze waarop de zolder gebruikt wordt. Wanneer de zolder voornamelijk gebruikt wordt als opslagplaats kan je best de zoldervloer isoleren. Indien de ruimte bewoond is en gebruikt wordt als extra woon-, werk- of slaapkamer is dakisolatie de meest geschikte optie. Een combinatie van beiden is uiteraard ook perfect mogelijk.

 

Optie 1:  zoldervloer isoleren

Het isoleren van de zoldervloer is de beste optie wanneer de zolder voornamelijk als opslagruimte wordt gebruikt. Het warmteverlies wordt bij deze methode vooral tegen gegaan op het niveau van de vloer. Comfort in de zolderkamer (in de vorm van temperatuurschommelingen) is hierbij minder van belang. Hoe de vloer geïsoleerd wordt, hangt af van de constructie. Gaat het om een massieve betonnen vloer of is er sprake van een houten draagconstructie?

 

Zoldervloer isoleren
Shutterstock

 

Massieve zoldervloer isoleren

Bij een zoldervloer van beton of vaten wordt het isolatiemateriaal bovenop de bestaande vloer aangebracht. Hierbij is het van belang dat er eerst een dampremmende laag (dampscherm) wordt aangebracht.  Bovenop deze folie komen dan harde, beloopbare isolatieplaten te liggen. Een massieve zoldervloer kan ook geïsoleerd worden met een minerale wol. Hiervoor moet dan wel eerst een houten raamwerk op de vloer worden aangebracht. Dit raamwerk kan dan opgevuld worden met isolatiemateriaal.

 

Niet massieve zoldervloer isoleren

Wanneer je zoldervloer is opgebouwd met spanten, kan je deze makkelijk tussenin isoleren met een zacht isolatiemateriaal zoals glaswol, rotswol of papiervlokken. Het beste is om een laagdikte van 15 tot 23 centimeter aan te houden. Hiermee haal je het beste rendement. Als isolatiemateriaal zijn zachte of halfharde isolatieplaten van minerale wol het meest geschikt. Sommige isolatiematerialen zijn al voorzien van een dampremmende laag waarbij enkel nog de naden afgeplakt moeten worden. Is er geen dampremmende laag aanwezig zal er langs de warme kant van de woning eerst nog een dampscherm aangebracht moeten worden.

 

 

Optie 2: Dak zolder isoleren

Indien je de zolder wil gebruiken als leefruimte, is dakisolatie de beste optie. Door het dak te isoleren, zorg je ervoor dat de ruimte minder onderhevig is aan temperatuurschommelingen. Met dakisolatie hou je de kou buiten en zorg je binnen voor een aangenaam warm en comfortabel woonklimaat.

 

Dak zolder isoleren
Shutterstock

 

Dak zolder aan de binnenkant isoleren

Je kan een hellend (schuin) zolderdak het best isoleren door gebruik te maken van een minerale wol (zoals glas- of steenwol). Dit materiaal wordt dan in een laagdikte van 15 tot 25 cm tussen de spanten (kepers) van het dak aangebracht en afgewerkt met afwerkpanelen. Soms zijn de spanten niet breed genoeg om een dikke laag isolatie aan te kunnen brengen en moeten ze wat verlengd worden. Dit kan eenvoudig gebeuren door er latten dwars tegenaan te monteren. De isolatielaag moet altijd afgewerkt worden met een dampremmende laag. Dit geldt natuurlijk niet wanneer het isolatiemateriaal zelf is voorzien van een dampscherm, zoals het geval is bij sommige spijkerflensdekens.

Wat is de beste keuze? 

Dat hangt volledig af van jouw eigen wensen en specifieke situatie. Is het de bedoeling om de zolder als bewoonbare ruimte te gebruiken? Dan laat je beter het dak isoleren. Gebruik je de zolder niet of bijvoorbeeld louter als stockage ruimte? Dan is het beter om de zoldervloer te isoleren. Bij het verwarmen van de woning kan de warmte dan niet ontsnappen naar de zolderruimte, wat een positieve invloed heeft op de energiefactuur. 

Een isolatiespecialist kan je uitgebreid informeren over de mogelijkheden en helpen bij het maken van de juiste keuze voor jouw situatie. Ontvang vrijblijvend advies en prijsvoorstellen op maat van jouw situatie via de offertepagina

 

 

Prijs zolder isoleren

Een zolder isoleren is in principe goed zelf te doen maar belangrijk is wel dat het op de juiste manier gedaan wordt. Bij een verkeerde plaatsing kan warmte verloren gaan of kunnen er vochtproblemen ontstaan. Prijzen voor zelfplaatsing beginnen reeds vanaf 10 euro per vierkante meter.

Dankzij de gunstige premies voor isolatiewerken kan het ook interessant zijn om de werken uit te besteden. Voor het laten plaatsen van dakisolatie mag je rekenen op een prijs tussen de 25 en 50 euro per vierkante meter. Dankzij de subsidies kan je echter een flink deel van de investering terugbetaald krijgen.

Zolderisolatie laten plaatsen?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk

 

Lees ook
plat dak isoleren buitenzijde
Plat dak isoleren buitenzijde
vuurvaste isolatie
3 types Vuurvaste isolatie
isolatie luchtdicht
Luchtdicht isoleren: Werkwijze en weetjes
Dakisolatie prijzen
Dakisolatie prijzen
kelder isoleren plafond
Kelder plafond isoleren
enkelsteens buitenmuur isoleren
Enkelsteens muur isoleren
Spouwmuurisolatie: Prijs & materialen voor na-isoleren
Spouwmuurisolatie: Prijs & materialen voor na-isoleren
Zolderdak isoleren
Zolderdak isoleren
Voorwaarden spouwmuurisolatie: Welke gevels zijn (niet) geschikt?
Voorwaarden spouwmuurisolatie: Welke gevels zijn (niet) geschikt?
Isolatie en het belang van een dampscherm
Isolatie en het belang van een dampscherm
Zoldervloer isoleren
Zoldervloer isoleren
dak houtskeletbouw isoleren
Houtskeletbouw isoleren