Isolatie en het belang van een dampscherm
Bij het aanbrengen van isolatie dien je altijd rekening te houden met vocht dat in de vorm van waterdamp aanwezig is in de woning. Zonder aanvullende maatregelen gaat deze waterdamp condenseren in de isolatie waar de overgang van koude en warme temperaturen het sterkst is. Door het aanbrengen van een dampscherm voorkom je dat de isolatie vocht gaat absorberen en bijgevolg beter zal isoleren.
Wat is een dampscherm?
In een woning is er altijd een bepaalde hoeveelheid vocht aanwezig. Een gemiddeld gezin produceert al gauw zo’n tien liter vocht per dag (door uitgeademde lucht, koken, wassen, douchen). Het grootste deel van deze waterdamp wordt afgevoerd via natuurlijke of mechanische ventilatie. Een ander deel zal echter gaan condenseren. De warme vochtige lucht koelt dan af tegen een kouder oppervlak (zoals het dak of een koude muur) en slaat daarbij neer als vocht. Een dampscherm is eigenlijk niets anders dan een luchtdichte laag die vochtige lucht (aan de warme kant) tegen houdt, waardoor deze niet kan condenseren op een koudere plaats.
Polyethyleen dampscherm
Veelal wordt een kunststoffolie zoals polyethyleen gebruikt om als dampscherm te dienen. Het kan op rol worden gekocht en kan eenvoudig aan de onderkant van de dakspanten worden vastgeniet. Eventuele naden moeten altijd goed worden afgedicht met plakband. Het best is om bij het aanbrengen van verschillende banen folie een overlap van enkele centimeters aan te houden en deze goed af te dichten met tape. Daarnaast bestaan er ook zogenaamde intelligente dampschermen. Deze gaan niet alleen vocht tegenhouden maar ook gecontroleerd uitstoten.
Wanneer is een dampscherm nodig?
Wanneer je een woning van binnenuit gaat isoleren, is er eigenlijk altijd een dampscherm nodig. Sommige isolatiematerialen (zoals spijkerflensdekens voor dakisolatie) zijn echter standaard al voorzien van een dampwerende aluminium laag. Hiernaast hoef je dan in principe niet nog eens een dampscherm aan te brengen. Je moet dan wel voldoende aandacht schenken aan het afplakken van de naden met aluminiumtape. Anders kan vochtige lucht alsnog doordringen in het isolatiemateriaal. Bij onderstaand dak werd de isolatie vastgeniet aan de houten constructie.
TIP: laat je isolatiewerken uitvoeren door een isolatiespecialist. Zo ben je zeker van een correcte plaatsing van de isolatie, waarbij met alle aandachtspunten (vb. plaatsing dampscherm) rekening gehouden wordt. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat via de offertepagina.
Voorkomen van vochtproblemen met een dampscherm
Wanneer je geen dampscherm zou toepassen bij bijvoorbeeld het isoleren van het dak, dan gaat condensvocht zich in de loop der tijd ophopen tussen het isolatiemateriaal en het dak. Dat is zeer ongewenst want hierdoor kunnen niet alleen allerlei schimmels ontstaan maar wordt ook de dakconstructie aangetast. Ook de isolatiewaarde zal een pak lager liggen door de aanwezigheid van vocht. Door het aanbrengen van een luchtdichte laag aan de warme zijde van de isolatie kun je al deze problemen eenvoudig voorkomen.
Dampscherm plaatsen: aandachtspunten
Bij het plaatsen van een dampscherm is het belangrijk dat alle gaten en spleten goed zijn afgedicht. Een dampscherm dat doorboord is of niet goed aansluit, heeft weinig zin. Het kost misschien even wat meer tijd om alles goed af te plakken maar het levert je op termijn een grotere energiebesparing op en het zal ten goede komen aan de levensduur van het dak en de isolatie.
ventilatie
Hoe beter je huis geïsoleerd is, hoe meer aandacht je aan ventilatie zal moeten besteden. Vochtige bedompte lucht moet immers de woning kunnen verlaten. Tegenwoordig zijn er tal van mechanische ventilatiesystemen die relatief eenvoudig geïnstalleerd kunnen worden in de woning. In een goed geventileerde woning heerst er door voldoende luchtcirculatie een aangenaam en gezond woonklimaat.
Isolatiewerken laten uitvoeren?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk