Zolderdak isoleren
Indien je een zolder wil isoleren die gebruikt wordt als woon-, werk- of slaapkamer kun je het beste kiezen voor dakisolatie. Door deze vorm van isolatie toe te passen voorkom je sterke temperatuurwisselingen en zorg je voor een prettig leefklimaat. Het toepassen van dakisolatie is een zeer efficiënte manier van isoleren waarmee je al gauw 25% op de stookkosten kan besparen.
Isoleren van een hellend zolderdak
Het isoleren van een hellend dak gebeurt meestal met behulp van een minerale wol zoals glas- of rotswol. Dit zijn isolatiematerialen die relatief goedkoop zijn, een hoge isolatiewaarde hebben en zich makkelijk laten plaatsen. Glas- of steenwol wordt tussen de spanten (kepers) van het dak aangebracht. Hierbij kun je het beste een laagdikte van 15 tot 23 centimeter aanhouden aangezien dit het meeste rendement oplevert. Indien het om een wat oudere woning gaat waarbij de spanten niet breed genoeg zijn voor een dikke laag isolatiemateriaal, kun je houten latten dwars op de spanten monteren waardoor deze breder worden. Soms wordt zachte isolatie ook gecombineerd met harde isolatieplaten.
Minerale wol: glaswol en steenwol
De term ‘minerale wol’ is een verzamelnaam voor materialen die geproduceerd worden van anorganische vezels. De meest bekende minerale wollen zijn glaswol en rotswol (steenwol). Glaswol is gemaakt van hergebruikt glas en zand en wordt verwerkt tot een vezelachtig materiaal. Het is verkrijgbaar in de vorm van halfharde platen of als isolatiedeken. Rotswol wordt gemaakt van vulkanisch gesteente en ander gerecycleerd materiaal. Zowel glaswol als rotswol beschikken over prima brandvertragende eigenschappen en hebben een uitstekende isolatiewaarde. Ze kunnen allebei toegepast worden bij het langs de binnenzijde isoleren van het dak.
Afdichten van naden en kieren
Na het plaatsen van het isolatiemateriaal moeten alle naden en kieren zo goed mogelijk worden afgedicht met aluminium tape. Dit is erg belangrijk om koudebruggen te voorkomen. Daarna wordt het geheel afgedekt met een vochtwerende laag (dampscherm). Sommige isolatiematerialen zijn al voorzien van een dampremmende laag waardoor een apart dampscherm in principe overbodig is. Het is verstandig om veel aandacht aan een goede afdichting te besteden want je voorkomt er niet alleen vochtproblemen mee maar zorgt er ook voor dat er zo min mogelijk warmte verloren gaat.
Bovendaks isoleren
Wanneer isolatie van binnenuit niet mogelijk is of indien er renovatiewerkzaamheden aan het dak verricht moeten worden, dan is bovendaks isoleren ook een optie. Hierbij komen isolatieplaten bovenop de dakconstructie te liggen. Het voordeel hiervan is dat er binnen ruimte wordt bespaard waardoor de leefruimte wordt gemaximaliseerd. Deze methode is een stuk duurder dan isoleren van binnenuit maar is een goede optie wanneer de dakbedekking toch aan vervanging toe is. Men kan dan kiezen voor traditionele dakpannen maar ook dakplaten zijn perfect mogelijk.
Dak isoleren met Purschuim
Het isoleren met PUR (polyurethaanschuim) heeft als grote voordeel dat alle naden en kieren in het dak zeer goed afgedicht worden. Op deze punten zal dus zeker geen warmte meer verloren gaan. Daarnaast heeft PUR isolatieschuim een zeer hoge isolerende werking waardoor er een dunnere laagdikte kan worden aangehouden. PUR laat zich snel aanbrengen en droogt vlot. Het kan na een korte uithardingstijd makkelijk bewerkt worden. Het spreekt voor zich dat deze manier van isoleren een speciale spuitinstallatie vereist (en beschermende kleding). Het moet dus gebeuren door een professioneel bedrijf.
Premies en subsidies
Voor het isoleren van daken kan je premies en subsidies krijgen. Via de gemeente en je netbeheerder kan je hiervoor aanvragen doen. Deze vergoedingen maken dakisolatie zeer interessant, zeker wanneer je daar nog een energiebesparing van 25% bij optelt. Informeer je via de website van de Vlaamse overheid over de voorwaarden en bedragen.
Zolderdak laten isoleren?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk