Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
vuurvaste isolatie

3 types Vuurvaste isolatie

Bij het isoleren van een rookkanaal, een open haard of een pizza-oven is het een goed idee om vuurvaste isolatie te gebruiken. Op die manier garandeer je veiligheid omdat de vlammen of de rook niet in direct contact staan met de omgeving. Welke vuurvaste isolatie kan je gebruiken? Wat zijn de voordelen? En hoeveel kost het? Je ontdekt het in dit artikel.

 

3 types vuurvaste isolatie

1. Vuurvaste isolatiestenen

2. Vuurvaste isolatieplaten

3. Vuurvaste isolatiedekens

Niet zeker welk vuurvast isolatiemateriaal je best gebruikt? Dan kan je steeds advies vragen aan een isolatie-expert. Ontvang hier gratis en vrijblijvend offertes van professionals in jouw buurt!

vuurvaste isolatie

 

1. Vuurvaste isolatiestenen

Vuurvaste isolatiestenen hebben een zeer hoge hittebestendigheid, tot wel 1.650 graden Celcius. Deze soort isolatie ontstaat door het vermengen van gewone klei met chamotte en kent een wat brosse structuur. Je kan de isolatiestenen aan mekaar monteren met vuurvaste mortel. Cement gebruik je beter niet, omdat de stenen het vocht uit de cement zullen zuigen.

 

Voordelen vuurvaste isolatiestenen

Het grootste pluspunt aan isolatiestenen is de hittebestendigheid. Daarom zijn ze ook geschikt voor ovens en rookkanalen. Maar welke voordelen zijn er nog? We sommen er enkele op:

  • Licht: isolatiestenen zijn erg licht in verhouding tot hun omvang. Om die reden zijn ze dan ook erg makkelijk te verwerken in ovens en rookkanalen.
  • Barst niet: vuurvaste isolatiestenen kennen een hoge druksterkte en volumestabiliteit. Reguliere bakstenen zijn namelijk ook hittebestendig, maar het verschil is dat isolatiestenen bij hoge temperaturen niet barsten.
  • Zacht: het materiaal van isolatiestenen is erg zacht. Om die reden is het heel eenvoudig om de stenen met een handzaag op maat te maken en kan je aan de slag gaan met de exacte afmetingen die je nodig hebt. Ook speciale vormen zijn hierdoor mogelijk.

 

Prijs vuurvaste isolatiestenen

Hoeveel kosten vuurvaste isolatiestenen? Gemiddeld mag je rekenen op € 4 à 7 per vuurvaste isolatiesteen (incl. btw & excl. plaatsing), maar de exacte prijs is afhankelijk van een aantal factoren. Denk maar aan de mate van hittebestendigheid, het formaat, de fabrikant, …

LET OP: dit is slechts een richtprijs. Als je op zoek bent naar een specifiek prijsvoorstel voor vuurvaste isolatiestenen, vraag je best gericht offertes aan. Via onze offerteservice kan je gratis en vrijblijvend offertes van verschillende professionals ontvangen. Start je aanvraag hier!

 

Laat je vuurvaste isolatiestenen plaatsen door een professional!

Vuurvaste isolatiestenen mogen dan wel vlot te verwerken zijn, toch is het aangeraden om een professional in te schakelen. Een isolatiespecialist weet perfect welk materiaal geschikt is in jouw situatie en voert de klus uit tegen een correcte prijs. Door offertes van verschillende vaklui te vergelijken kan je gemakkelijk een weloverwogen keuze maken.

Ben je op zoek naar een expert die vuurvaste isolatiestenen kan plaatsen? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij specialisten in jouw buurt via onze offerteservice.

 

2. Vuurvaste isolatieplaten

Een vuurvaste isolatieplaat kan gemaakt zijn van verschillende grondstoffen, zoals bv. vermiculiet of calcium silicaat. Ook dit isolatiemateriaal kan je gebruiken voor het bekleden van rookkanalen of als achterwand van een open haard of pizza oven. Voor de montage kan je de panelen eerst lijmen en dan schroeven op metalen profielen.

 

Voordelen vuurvaste isolatieplaten

Hoe weet je of vuurvaste isolatieplaten geschikt zijn in jouw situatie? Hieronder vind je alvast enkele voordelen van het materiaal:

  • Duurzaam: vuurvaste isolatieplaten zijn vaak gemaakt van vermiculiet of calcium silicaat. Beiden zijn natuurlijke, ecologische, duurzame en bovendien ook hittebestendige grondstoffen.
  • Eenvoudig te bewerken: isolatieplaten kan je gemakkelijk met een handzaag op maat snijden. Je hebt hiervoor dus geen gespecialiseerd gereedschap nodig.
  • Gemakkelijke montage: dit soort vuurvaste isolatie is heel eenvoudig te monteren. In de meeste gevallen moet je de panelen eerst lijmen en vervolgens op metalen profielen schroeven.

 

Prijs vuurvaste isolatieplaten

De prijs van vuurvaste isolatieplaten ligt tussen € 35 – 150 per plaat (incl. btw & excl. plaatsing) en varieert dus behoorlijk. Hierbij speelt de dikte een rol, maar ook de grootte en het type materiaal. Bovendien kunnen de prijzen per fabrikant sterk verschillen.

OPGELET: dit bedrag is slechts een richtprijs. Naargelang jouw noden kan de prijs van vuurvaste isolatieplaten dus hoger of lager zijn. Wil je graag een specifiek prijsvoorstel voor dit soort isolatie? Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van verschillende isolatiespecialisten in jouw buurt!

 

Laat je vuurvaste isolatieplaten monteren door een expert!

Vuurvaste isolatieplaten zijn eenvoudig te bewerken. Toch kan het handig zijn om een specialist in te schakelen. Laat je de klus over aan een professional? Dan ben je zeker dat je het juiste materiaal gebruikt en dat de montage correct verloopt. Om de vergelijking tussen arbeidskosten te maken, kan je eenvoudigweg verschillende offertes naast elkaar leggen.

Laat je graag je vuurvaste isolatieplaten plaatsen door een specialist? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes op maat aanvragen bij experts actief in jouw buurt via onze offerteservice.

 

3. Vuurvaste isolatiedekens

Een keramisch vuurvast deken kent verschillende toepassingen. Zo kan je het gebruiken voor het opvullen van een rookkanaal, het isoleren van een kachel, een pizzaoven, … De keramisch gesponnen vezels in het deken zorgen voor de brandveiligheid. Vuurvaste isolatiedekens zijn eenvoudig te plaatsen met binddraad.

 

Voordelen vuurvaste isolatiedekens

Naast de hoge hittebestendigheid kennen vuurvaste isolatiedekens nog enkele andere voordelen. We zetten ze hieronder voor jou op een rijtje:

  • Gemakkelijk te bewerken: vuurvaste isolatiedekens bestaan uit een licht en flexibel materiaal. Daardoor zijn ze heel eenvoudig op maat te snijden en te verwerken in verschillende soorten klussen.
  • Goed bestand tegen thermische schokken: isolatiedekens zijn uitstekend bestand tegen thermische schokken. Dat zijn plotse temperatuursveranderingen. Daarom zijn vuurvaste isolatiedekens dan ook ideaal voor open haarden en pizza-ovens.
  • Overal inzetbaar: er bestaan zowel vuurvaste isolatiedekens voor binnenshuis als voor buitenshuis. Let wel op: je kan een isolatiedeken voor binnen niet zomaar voor buiten gebruiken. Voor beide toepassingen zijn er specifieke soorten.

 

Prijs vuurvaste isolatiedekens

Net zoals bij isolatieplaten en -stenen is de prijs van vuurvaste isolatiedekens afhankelijk van de dikte, de soort, de grootte én de fabrikant. Daarom reken je gemiddeld best op € 20 à 80 per strekkende meter (incl. btw & excl. plaatsing).

BELANGRIJK: de prijzen van vuurvaste isolatiedekens hangen af van verschillende factoren. Daarom is het bedrag hierboven slechts een richtprijs. Ben je op zoek naar een prijsvoorstel op maat? Dan kan je hier gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij professionals in jouw buurt!

 

Laat je vuurvaste isolatiedekens plaatsen door een specialist!

Je kan ervoor kiezen om vuurvaste isolatiedekens zelf te plaatsen, maar met een expert kan je rekenen op tal van extra voordelen. Zo geniet je niet alleen van een correcte en snelle plaatsing, je bent ook zeker van professioneel advies. Om de beste garantie te hebben op een correcte prijs voor de arbeidskosten, is het een goed idee om offertes naast elkaar te leggen.

Laat je de isolatieklus liever over aan een expert? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij isolatiespecialisten in jouw buurt via onze offerteservice.

Lees ook
kruipruimte isoleren
Kruipruimte isoleren
isolatie luchtdicht
Luchtdicht isoleren: Werkwijze en weetjes
Zolderdak isoleren
Zolderdak isoleren
Zoldervloer isoleren
Zoldervloer isoleren
Zolder Isoleren
Zolder Isoleren
kelder isoleren plafond
Kelder plafond isoleren
Isolatie en het belang van een dampscherm
Isolatie en het belang van een dampscherm
plat dak isoleren buitenzijde
Plat dak isoleren buitenzijde
Spouwmuurisolatie: Prijs & materialen voor na-isoleren
Spouwmuurisolatie: Prijs & materialen voor na-isoleren
dak houtskeletbouw isoleren
Houtskeletbouw isoleren
enkelsteens buitenmuur isoleren
Enkelsteens muur isoleren
Voorwaarden spouwmuurisolatie: Welke gevels zijn (niet) geschikt?
Voorwaarden spouwmuurisolatie: Welke gevels zijn (niet) geschikt?