Etnische invloeden hebben niet alleen in de modewereld hun opmars gemaakt, maar komen ook vaker terug in de interieur- en designwereld. Enerzijds is het een stijl die zich laat inspireren door verre reizen en andere culturen, anderzijds is het ook een huiselijke en warme interieurstijl. Typische elementen voor de etnische stijl zijn grafische prints, wilde patronen, warme kleuren en natuurlijke materialen zoals hout, bamboe, katoen, leder enz. Vaak gaat het bij de etnische stijl om een combinatie van al deze elementen.

 

Etnisch interieur
Marokkaans interieur

 

 

 

aardetinten

De kleuren in een etnisch geïnspireerd interieur zullen steeds gebaseerd zijn op aardetinten. Denk daarbij aan bruin, beige, kaki, oker, lichtroze, geel, goud, oranje, rood, maar ook de combinatie van zwart en wit. Er ontstaat een mix van warme, zachte kleuren met donkere intense kleuren.
 

Interieur met buitenlandse invloeden© Shutterstock

 

Etnische inrichting© Shutterstock

 

 

natuurlijke materialen

De materialen die gebruikt worden zijn van natuurlijke oorsprong en authentiek. Denk daarbij aan meubelstukken of objecten vervaardigd uit hout, bamboe, riet, aardewerk, rotan, koper en natuursteen. Daarnaast wordt er in etnische interieurs ook geëxperimenteerd met stoffen, tapijten en dierenhuiden die onmiddellijk de huiselijke sfeer naar boven zullen brengen.
 

Rotan interieur© Shutterstock

 

 

etnische objecten

Typisch voor de etnische stijl is dat er vaak gebruik gemaakt wordt van decoratieve objecten zoals maskers, etnisch geïnspireerde schilderijen, beeldjes, mandjes, potjes, muziekinstrumenten, kaarsen, poefs, kleine tafeltjes en ga zo maar door. Deze objecten zullen je interieur op slag een uitheemse uitstraling geven. Alles kan en het gaat vaak om de combinatie van verschillende zaken. Zorg er wel voor dat het een harmonieus geheel blijft!

 

Afrikaans masker in interieur© Pinterest

 

Wereld interieur© Shutterstock

 

Afrikaans tapijt© Shutterstock

 

Indien je wel houdt van de etnische stijl, maar het allemaal niet te opvallend hoeft, kan je kiezen voor subtiele elementen. Zo kan je in een super strak interieur toch enkele etnische ‘toetsen’ toevoegen door bijvoorbeeld maskers aan de muur te hangen of op bepaalde plekken enkele vazen of rieten mandjes te plaatsen. Ook het gebruik van de typische zwart-wit patronen zijn goed te combineren met een modern interieur.

 

Arabisch interieur© Shutterstock

 

Verschillende meubelzaken of interieurwinkels hebben een hele collectie die gebaseerd is op de etnische wereld, bijvoorbeeld IKEA. In gespecialiseerde kleine boetiekjes of op tweedehandssites en web shops, kan je terecht voor meer unieke etnische stukken. Uiteraard kan je ook altijd zelf objecten verzamelen en mee brengen van vakantie. Daarmee krijgt je interieur een persoonlijke toets!

 

 

 

 

 

placeholder

Over de auteur

Sarah Vermeulen is actief als interieurarchitect en freelance journalist. Ze kan maar moeilijk stil zitten en zet zich naast haar professionele bezigheden ook in als vrijwilliger voor verschillende vzw's. Nadat ze in 2009 haar studies als master in de interieurarchitectuur afrondde aan Sint-Lucas Gent, volgde ze de postgraduaat 'Tentoonstelling en beheer van actuele kunst' aan het KASK in Gent.

MEER ARTIKELS VAN SARAH VERMEULEN