Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonneschermen: Inspiratie & soorten

Zonneschermen: Inspiratie & soorten

Zonneschermen zijn fijne schaduwbrengers. Ze houden in de zomer het felle zonlicht tegen en in de winter laat je ze gewoon dichtgeklapt. Zonneschermen zijn breed toepasbaar, niet al te duur en door het ruime aanbod is er voor iedere woning wel een geschikt zonnescherm te vinden.

 

 

Soorten zonneschermen

Zonneschermen vind je in alle maten, kleuren en soorten. De populairste zijn het knikarmscherm, het uitvalscherm de markies en het zonnezeil. Deze schermen zijn prima berekend op hun taak, namelijk het tegenhouden van de zon. Ze verschillen onderling voornamelijk in hun praktische toepasbaarheid.

 

1. Knikarmschermen

Een knikarmscherm dankt zijn naam aan de wijze waarop de ‘armen’ van het zonnescherm naar binnen of buiten knikken. Je kunt de werking ervan vergelijken met een arm die die bij de elleboog scharniert. Het scherm bestaat uit een cassette waarin een doek op rol is aangebracht.

Het doek wordt uitgerold wanneer de armen van het scherm naar voren worden geschoven. Een knikarmscherm wordt aan de gevel van de woning gemonteerd. Door de grote uitval die mogelijk is en de horizontale stand daarbij geeft een knikarmscherm veel schaduw op het terras.

 

Geel en wit knikarmscherm - zonneterras
Shutterstock

 

Toepassingen knikarmschermen

Dit type scherm is voornamelijk interessant bij terrassen waarbij je een vrije doorloop wil behouden. Ze kunnen namelijk vrijwel geheel horizontaal worden afgesteld waardoor je er gemakkelijk onderdoor kunt blijven lopen zonder dat de armen van het zonnescherm in de weg zitten. Ook voor grote terrassen zijn knikarmschermen zeer geschikt. Daarom zie je ze vaak boven het terras van een horecagelegenheid.

 

Bediening knikarmscherm

De bediening van een knikarmscherm kan zowel handmatig (oogwindwerk) als elektrisch zijn. Een elektrische bediening, waarbij de motor in de rol wordt gemonteerd is erg praktisch. Je hoeft dan niet met de hand het scherm op te winden wat zeker bij de wat grotere schermen (van meer dan twee of drie meter) toch enige kracht kan vragen. 

 

Prijzen knikarmscherm

De prijs van een knikarmscherm hangt samen met de grootte, de uitval (lengte van het doek), de bediening en het soort doek. Een instapmodel van 2.5 meter lang met een uitval van 2.0 meter kost gemiddeld €600 tot €750. Een elektrische bediening kost ongeveer €100.00 extra. Wil je een iets luxueuzer zonnescherm met een grotere uitval heb je minstens €1000 nodig. Ontvang vrijblijvend offertes op maat van jouw project via de offertepagina

 

 

2. Uitvalschermen

Uitvalschermen hebben nogal wat concurrentie te verduren gehad van knikarmschermen maar zijn nog steeds erg populair. Ze zijn aantrekkelijk geprijsd en houden het zonlicht zeer goed tegen. Uitvalschermen bestaan uit een kap waarin een doek op een buis is gewikkeld. Het scherm kan met behulp van twee armen in een hoek van 90 graden worden uitgeklapt. De armen van het scherm vallen hierbij als het ware op een gecontroleerde manier naar beneden.

 

uitvalscherm
Depositphotos

 

Toepasbaarheid uitvalscherm

Een uitvalscherm is vooral praktisch in situaties waarbij een vrije doorloop minder van belang is. Ze worden vaak toegepast aan de voorzijde van de woning, in flatgebouwen en bij appartementen zonder terras. Uitvalschermen kunnen voorzien worden van speciale ‘windvaste’ armen waardoor het scherm niet omhoog geblazen wordt wanneer de wind er vat op krijgt.

Er worden dan metalen veren of speciale telescoopveren in de arm gemonteerd. Een uitvalscherm biedt prima bescherming tegen de zon en verschaft daarnaast ook de nodige privacy omdat het scherm wanneer deze is uitgeklapt het zicht naar binnen gedeeltelijk wegneemt.

 

Bediening uitvalscherm

Het scherm kan zowel met de hand als elektrisch bediend worden. In de praktijk zie je bij de kleine schermen vaak een handbediening met band of draaistang terug. De wat grotere schermen laten zich makkelijker elektrisch bedienen.

 

Prijzen uitvalschermen

Uitvalschermen zijn over het algemeen lager geprijsd. Een scherm van 2.50 meter met een uitval van 1 meter kost gemiddeld €400 tot €450. Daarmee zijn ze een stuk goedkoper dan een knikarmscherm en bieden ze net zoveel voordelen. Het enige echte nadeel ten opzichte van een knikarmscherm zijn de armen die soms wel eens in de weg kunnen zitten. Maar tegenwoordig zijn er ook speciale ‘duplex glijarmen’ die een betere doorloop bieden. Ontvang vrijblijvend offertes op maat van jouw project via de offertepagina

 

 

De gemiddelde uitval van een zonnescherm bedraagt 1 meter. Bij een knikarmscherm is dat 2 tot 3 meter.

 

 

 

3. Markiezen

Met deze nostalgisch uitziende vorm van zonwering geef je direct een karakteristieke uitstraling aan een pand. Ze zijn gemaakt van een frame van hout of aluminium waarop een doek is bevestigd. Door de aanwezigheid van scharnieren in de constructie kan een markies ingeklapt worden (handmatig of elektrisch). Een markies kenmerkt zich verder doordat deze aan de zijkanten gesloten is. Dit type zonnescherm biedt je een goede bescherming tegen de zon, ook aan de zijkanten. De doorloopruimte blijft afhankelijk van het model gewaarborgd. Ze zijn stevig gebouwd en kunnen prima tegen de wind.

 

markiezen plaatsen
Depositphotos

 

Toepassingsmogelijkheden markies

Markiezen worden veel bij winkels, restaurants en andere horecagelegenheden toegepast. Niet alleen kan er gemakkelijk reclame op de markiezen worden aangebracht, maar dit type geeft direct een sfeervolle authentieke uitstraling aan een gebouw. Markiezen kunnen vanzelfsprekend ook prima toegepast worden bij woonhuizen. De keuze aan markiezen is groot en er zijn een aantal verschillende basismodellen waaruit je kan kiezen.

 

Drie basismodellen markiezen

Het standaard model wordt door de kleine uitval, meestal boven een raam geplaatst dat niet open slaat. Het klapmodel Markies kan wel prima boven openslaande ramen of deuren geplaatst worden. Dit type markies heeft namelijk een extra grote uitval waardoor er meer ruimte is. Wanneer het van belang is dat er voldoende ruimte blijft om te lopen, kiest men vaak voor het zogenaamde ‘petmodel’. Hierbij valt het doek minder laag dan bij de overige modellen waardoor je een goede vrije doorloop blijft houden.

 

Prijzen Markies

Voor een markies van 2 meter breed met een uitval van 80 cm betaal je gemiddeld € 450. Wil je een model met een grotere uitval (120 cm) moet je rekening houden met ongeveer € 550. Ontvang vrijblijvend offertes op maat van jouw project via de offertepagina

 

 

 

4. Schaduwdoek of Zonnezeil

Een schaduwdoek kan je beschouwen als een alternatief voor een parasol. Ze beginnen aan populariteit te winnen en de meest verkochte vorm is de driehoek of vierkant maar er zijn nog vele andere vormen te koop.  Schaduwdoeken zijn doorgaans gemaakt van een sterk soort kunststof materiaal (canvas of composiet) dat goed bestand is tegen UV-straling en vocht.

 

Beige schaduwzeil - driehoeken
Shutterstock

 

Toepassingsmogelijkheden zonnezeil

Een schaduwdoek kan gemonteerd worden aan de gevel van de woning en op palen die stevig in de grond worden verankerd. Montage tussen palen is vanzelfsprekend ook mogelijk. Dat is tevens het voordeel van een schaduwdoek want je kunt het vrijwel overal ophangen. Bijvoorbeeld boven een terras dat niet vlakbij de gevel van de woning ligt. Bij andere soorten zonneschermen is dat niet mogelijk. Die moeten immers altijd aan de woning worden bevestigd. In de winter is het wel aan te raden om het zeil naar binnen te halen. 

 

Prijs schaduwzeil

Een schaduwzeil is reeds verkrijgbaar vanaf €25. Afhankelijk van de vorm, de grootte en de kwaliteit van het doek kan het bedrag oplopen tot €350 of €400. Gemiddeld schommelt de prijs tussen € 60 tot € 100 voor een vierkant doek van 3×3 meter. Ontvang vrijblijvend offertes op maat van jouw project via de offertepagina

 

 

CONCLUSIE: Welk type zonnescherm kiezen?

Door het grote aanbod aan zonneschermen kan het best lastig zijn om een goede keuze te maken. Er zijn een aantal vragen die kunnen helpen bij de beslissing. 

  • Is een vrij doorloop erg belangrijk? Zoja, ga voor een knikarmscherm.
  • Zoek je een budgetvriendelijke oplossing met goede zonwerende eigenschappen en is een vrije doorloop minder belangrijk? Denk eens aan een uitvalscherm.
  • Is de uitstraling van het pand het belangrijkste? Kies voor een markies.
  • Wil je schaduw creëren op een specifieke plek in de tuin of op de camping? Een schaduwzeil is de perfecte oplossing. 
Zonnescherm of ander type zonwering plaatsen?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk

 

Lees ook
Houten shutters
Houten shutters
vouwgordijnen plaatsen
Vouwgordijnen: Inspiratie
horizontale lamellen plaatsen
Horizontale & verticale lamellen
Rolluiken plaatsen: Info en prijs advies
Rolluiken plaatsen: Info en prijs advies
Aluminium jaloezieën: Voor- & nadelen
Aluminium jaloezieën: Voor- & nadelen
houten jaloezieen plaatsen
Houten jaloezieën: Voor- en nadelen
gordijnen kinderkamer
Gordijnen voor de kinderkamer: tips & inspiratie
screens plaatsen
Screens zonwering: Soorten & prijzen
raamfolie kopen
Ramen inkijkwerend en zonwerend maken met raamfolie
Paneelgordijnen voor een stijlvol en rustgevend interieur
Paneelgordijnen voor een stijlvol en rustgevend interieur
Rolgordijnen kiezen: Alle soorten op een rijtje
Rolgordijnen kiezen: Alle soorten op een rijtje
Verhoog je comfort met elektrische rolgordijnen
Verhoog je comfort met elektrische rolgordijnen