Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Rolluiken plaatsen: Info en prijs advies

Rolluiken plaatsen: Info en prijs advies

Rolluiken zijn uiterst functioneel en bieden veel voordelen. In de zomer beschermen ze tegen de zon en in de winter houd je er de kou mee buiten. Rolluiken zorgen daarnaast voor een veilig gevoel en een hoge mate van privacy. Ze zijn in verschillende uitvoeringen en afwerkingen te koop.

 

 

Materiaalkeuze

Door de populariteit van rolluiken zijn fabrikanten steeds beter gaan letten op de wensen van de consument. Dat heeft tot gevolgd dat het aanbod aan verschillende uitvoeringen inmiddels zeer divers is.

Wat je precies kiest, hangt vooral af van je budget en het doel van het rolluik. Aan een rolluik dat voornamelijk bedoeld is als zonsverduistering worden andere eisen gesteld dan aan een inbraakwerend rolluik. Daarnaast spelen esthetische aspecten een rol bij de keuze. Uitgebreide info over alles wat te maken heeft met rolluiken vind je op https://www.rolluiken-expert.be/

Wat betreft de materialen kan je tegenwoordig niet meer alleen kiezen uit kunststof of aluminium, ook houten en zelfs stalen, inbraakwerende rolluiken zijn beschikbaar. Een overzicht van de mogelijkheden: 

 

Aluminium rolluiken

Rolluiken van aluminium zijn licht van gewicht en toch erg duurzaam. De aluminium lamellen zijn voorzien van een speciale polyurethaan schuimlaag waardoor er een grote isolerende werking ontstaat. Deze isolerende werking is beter dan bij kunststof lamellen.

Dat geldt ook voor de akoestiek. Aluminium rolluiken houden dus meer geluid tegen dan rolluiken van kunststof. Daarnaast bieden ze ook meer bescherming tegen inbrekers dan kunststof rolluiken. Aluminium rolluiken worden vaak toegepast wanneer het gaat om grote raamoppervlaktes (groter dan 2.5 meter). Ontvang vrijblijvend offertes op maat van jouw project via de offertepagina

 

Kunststof rolluiken

De lamellen van een kunststof rolluik worden niet opgevuld met een schuimlaag. Het isolerende vermogen hangt bij dit type rolluik vooral samen met de luchtlaag die in de holtes van de lamel aanwezig is. Kunststof rolluiken isoleren zowel thermisch als akoestisch iets minder goed dan aluminium rolluiken maar zijn zeker even duurzaam.

Daarnaast zijn ze ook goedkoper. Je kiest het best voor kunststof rolluiken wanneer het gaat om niet al te groot raamoppervlak (tot max. 2.5 meter). Bij grotere oppervlakken kunnen kunststof lamellen na verloop van tijd doorbuigen. Dit kan eventueel voorkomen worden door het aanbrengen van extra verstevigingen. Ontvang vrijblijvend offertes op maat van jouw project via de offertepagina

 

Houten rolluiken

Houten rolluiken hebben een authentieke, natuurlijke uitstraling en zijn daarom bijzonder geschikt bij landelijk gelegen woningen. Hout heeft van nature goede isolerende eigenschappen waardoor je met een houten rolluik prima hitte of kou buiten kan houden. Het aanbod aan houten rolluiken is wat minder groot dan bij kunststof- of aluminium rolluiken.

Je kan ze echter volledig op maat laten maken en de houten lamellen kunnen transparant afgewerkt worden of gebeitst zodat de structuur van hout mooi zichtbaar blijft. Een nadeel van een houten rolluik is dat het enig onderhoud vergt, het gaat immers om een natuurproduct. Ontvang vrijblijvend offertes op maat van jouw project via de offertepagina

 

placeholder
Shutterstock

 

 

Inbraakwerende rolluiken

Standaard rolluiken bieden een lichte vorm van bescherming tegen inbrekers. Je zou ze eigenlijk beter inbraakvertragend kunnen noemen.

Natuurlijk zullen inbrekers niet graag aan een rolluik gaan rammelen omdat dit lawaai maakt maar tijdens je afwezigheid biedt een standaard rolluik weinig bescherming en zijn ze relatief eenvoudig open te breken.

Daarom zijn er speciale inbraakwerende rolluiken op de markt die wel een goede bescherming bieden. Ze zijn van een stevig materiaal gemaakt en zijn zeer moeilijk te forceren. Inbraakwerende rolluiken zijn zeer geschikt om je woning (of winkelpand) tijdens afwezigheid te beschermen. Voor meer informatie lees zeker ook het artikel ‘Inbraakwerende rolluiken‘. 

 

 

Opbouw, inbouw of opbouw rolluiken

Er zijn in principe drie soorten manieren waarop een rolluik kan worden bevestigd. Welk type rolluik het meest geschikt is, hangt af van van de constructie van het gebouw en je persoonlijke wensen. Je kan kiezen uit een inbouw-, opbouw- of een opzetrolluik.

 

Inbouw rolluiken

Inbouwrolluiken worden voornamelijk toegepast bij nieuwbouwprojecten. Dat komt omdat het bij dit type rolluik noodzakelijk is dat er een uitsparing in de dagopening van de woning wordt gemaakt. In deze opening wordt een as gemonteerd waaraan de lamellen zijn bevestigd. Inbouwrolluiken zijn voordelig in aanschaf maar minder breed inzetbaar dan voorzet- of opbouw rolluiken.

 

Opbouw rolluiken

Anders dan bij inbouw rolluiken wordt bij dit systeem gebruik gemaakt van een omkasting waarin de as met lamellen gemonteerd is. Dat heeft als voordeel dat een opbouwrolluik in meerdere situaties toegepast kan worden. Bij dit type systeem vormen het raam en het rolluik een geheel waardoor de kans op tocht nihil is.

 

Voorzet rolluiken

Bij een voorzet rolluik wordt de omkasting tegen de gevel of op het raamkozijn geplaatst. Een nadeel ten opzichte van een inbouw rolluik is dat de omkasting in zijn geheel zichtbaar is. Het grote voordeel van een voorzet rolluik is dat het vrijwel overal toegepast kan worden. Daarom zie je in het straatbeeld ook voornamelijk voorzetrolluiken. Ze zijn gemakkelijk te monteren en over het algemeen aantrekkelijk geprijsd.

 

 

Manuele of elektrische rolluiken plaatsen

Rolluiken kunnen zowel met de hand- als elektrisch bediend worden. De kracht die nodig is om een rolluik te bedienen, hangt af van de breedte en het materiaal van de lamellen. Bij kleine rolluiken is een handmatige bediening de voordeligste optie. Vaak kiezen mensen voor meer comfort voor een elektrische bediening. Elektische bediening kan op verschillende manieren.

Zo kan je bijvoorbeeld de bediening van de rolluiken koppelen aan een domotica systeem dat je met een smartphone kan bedienen. Het is ook mogelijk om de rolluiken automatisch te laten sluiten bij een bepaalde lichtinval.

 

Elektrische rolluiken
Shutterstock

 

 

Prijs rolluiken

De prijs van een rolluik hangt samen met het type rolluik en de wijze van bediening.
Voor een eenvoudig rolluik met handbediening moet je denken aan een prijs tussen de € 125 en € 300 euro (1 meter lang).  Wil je een elektrisch bediend rolluik dan moet je denken aan een bedrag tussen de € 200 en € 475 euro (1 meter lang). Het prijsverschil tussen een handbediend- en een elektrisch bediend rolluik is niet heel erg groot en hangt voornamelijk samen met het type motor dat er gemonteerd is en de overige extra opties. Ontvang vrijblijvend offertes op maat van jouw project via de offertepagina
 

Rolluiken plaatsen?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk

 

Lees ook
raamfolie kopen
Ramen inkijkwerend en zonwerend maken met raamfolie
vouwgordijnen plaatsen
Vouwgordijnen: Inspiratie
Houten shutters
Houten shutters
houten jaloezieen plaatsen
Houten jaloezieën: Voor- en nadelen
screens plaatsen
Screens zonwering: Soorten & prijzen
Aluminium jaloezieën: Voor- & nadelen
Aluminium jaloezieën: Voor- & nadelen
Zonneschermen: Inspiratie & soorten
Zonneschermen: Inspiratie & soorten
Paneelgordijnen voor een stijlvol en rustgevend interieur
Paneelgordijnen voor een stijlvol en rustgevend interieur
horizontale lamellen plaatsen
Horizontale & verticale lamellen
Verhoog je comfort met elektrische rolgordijnen
Verhoog je comfort met elektrische rolgordijnen
Rolgordijnen kiezen: Alle soorten op een rijtje
Rolgordijnen kiezen: Alle soorten op een rijtje
gordijnen kinderkamer
Gordijnen voor de kinderkamer: tips & inspiratie