Arne Jacobsen

Arne Jacobsen

De Deense ontwerper en architect Arne Jacobsen (1902-1971) is bekend geworden door zijn functionalistische stijl van ontwerpen en zijn vooruitziende blik. Dat vorm steeds door functie moet worden bepaald zie je duidelijk terug in de zijn ontwerpen,  zoals bij de stoelen: ‘de mier’, ‘de zwaan’ en ‘het ei.’  Het zijn ontwerpen die uitblinken in elegantie,  eenvoud en functionaliteit.  Jacobsen staat bekend als modernist en vooral perfectionist. Hij ontwierp niet alleen meubels maar ook kranen en bestek. Als architect ontwierp hij onder andere het SAS hotel in Kopenhagen en de universiteit St. Catherine’s College in Oxord.

Bekende ontwerpen en realisaties Arne Jacobsen

Ant Chair

Ant Chair (mier) 1951

Jacobsen heeft zich bij het ontwerpen van deze stoel laten inspireren door de minimalistische ontwerpen van Charles Eames. Zo kocht hij een exemplaar van een van de triplex stoelen van Eames en bestudeerde hij deze in zijn eigen ontwerp studio. Hieruit is de beroemde stoel met drie poten, ‘de mier’ ontstaan. Het interessante aan deze stoel zijn de simpele elementen waaruit hij is opgebouwd. Slechts drie poten van staal en een gebogen element van triplex vormen de stoel.  De vorm van de stoel doet denken aan een mier die zichzelf opricht. Aanvankelijk had de stoel plastic poten, dit was echter geen succes. Daarom is men later metaal voor het onderstel gaan gebruiken. Dit ontwerp werd veel beter ontvangen.  De Ant chair van Arne Jacobsen is nog steeds bijzonder populair. Prijzen variëren van 350 tot 380 euro.

 

 

swan chair

Swan (1958)

Deze elegante lounge stoel heeft Arne Jacobsen ontworpen voor de lobby van het Royal Hotel in Kopenhagen. Jacobsen ontwierp niet alleen het meubilair voor het hotel maar ook tal van andere elementen.  De stoel, die louter uit gebogen lijnen bestaat heeft de elegantie van een zwaan en is toch uiterst functioneel.  Jacobsen was een natuurliefhebber en heeft zich hierdoor bij zijn ontwerpen sterk laten inspireren.  De Swan is verkrijgbaar in verschillende bekledingen waaronder leer en canvas. De voet is gemaakt van aluminium en geborsteld staal. Afhankelijk van de bekleding van de stoel variëren de prijzen tussen de €3000 en €7000.

 

 

egg chair

Egg chair (1958)

Net als de ‘swan’ ontwierp Arne Jacobsen deze comfortabele lounge stoel voor het Deense Royal Hotel. Bezoekers konden heerlijk ontspannen in deze functionele doch comfortabele fauteuil.  De stoel is gemaakt van hoogwaardige synthetische materialen, waaronder een zachte foamsoort voor de zitschaal. De voet is gemaakt van aluminium en staal.  De Egg Chair is inmiddels een klassieker en nog steeds in veel afwerkingen te verkrijgen. Afhankelijk van de afwerking van de stoel bedraagt de prijs tussen de 5500 en 12.000 euro. 

 

Biografie Arne Jacobsen

Arne Jacobsen werd in 1902 in Denemarken geboren en groeide op in een klassiek victoriaans huis met veel decoraties. Als kind schilderde Arne graag het gekleurde behang in zijn kamer wit. Waarschijnlijk ontwikkelde hij toen al een voorkeur voor minimalistische kunst.  Arne had een groot talent voor tekenen en schilderen en ging graag de natuur in om planten en dieren nauwgezet te bestuderen. Hij studeerde in 1927 af aan de kunstacademie in Kopenhagen. Hierna ging hij werken bij een architectenbureau. Bij zijn ontwerpen werd hij voornamelijk beïnvloed door de modernistische ontwerpen van Le Corbusier, Gunnar Asplund en Ludwig Mies van der Rohe.

 

Tijdens de 2e wereldoorlog vlucht Jacobsen naar Zweden en doet hier in de natuur veel inspiratie op voor zijn latere ontwerpen van natuurdessins voor behang en gordijnstoffen. Eenmaal terug in Denemarken, in de periode 1951-1956, ontwerpt hij diverse commercieel succesvolle stoelen zoals ‘de vlinderstoel’ en ‘de mier’. Van 1956-1965 is Jacobsen bijzonder hoogleraar aan de ‘Skolen for Burgkunst’ in Kopenhagen.  Het zijn de jaren zestig waarin hij voornamelijk actief is geweest als architect voor diverse grote projecten zoals het ontwerp van St. Catherine’s College in Groot Brittannië. Arne Jacobsen zal uiteindelijk 69 jaar worden.

 

Copyright foto’s:  Fritz Hansen

Lees ook
Jasper Morrison
Jasper Morrison
Philippe Starck
Philippe Starck
Verner Panton
Verner Panton
Charles en Ray Eames
Charles en Ray Eames
Le Corbusier (1887-1965)
Le Corbusier (1887-1965)
Marcel Wanders
Marcel Wanders
Danny Venlet
Danny Venlet
Mark Newson
Mark Newson
John Pawson
John Pawson
Filip Deslee
Filip Deslee
Maarten Van Severen
Maarten Van Severen
Funky appartement met hip behang
Funky appartement met hip behang