De Engelse designer Jasper Morrison (1959) staat bekend om zijn serieuze minimalistische opvattingen over design. Morrison gaat bij het ontwerpen uit van zijn 'Super Normal' filosofie en wil design zo eenvoudig mogelijk brengen, ontdaan van allerlei versieringen en decoratieve elementen. Het werk van deze Engelse ontwerper wordt als zeer toonaangevend gezien, onder andere bij de New Simplicity beweging (de nieuwe eenvoud). Deze kunstbeweging streeft ernaar om design zoveel mogelijk terug te brengen tot haar meest elementaire basisvorm. Morrison heeft naast meubelen (zoals de Place Sofa en de HAL stoelen) ook textiel, lampen en accessoires voor interieurs ontworpen.

 

Glo-Ball lampen collectie (Flos 1998)

Jasper Morrison glo-ball verlichting © Floss

Voor design fabrikant Flos heeft Morrison de Glo-Ball lamp ontworpen. Het is een lamp die geheel in de stijl van Morrison, zeer eenvoudig maar buitengewoon mooi is. Deze lamp geeft een sfeervol diffuus en warm licht en is verkrijgbaar als hanglamp, plafondlamp, tafellamp en vloer- en wandlamp. De hanglamp in de Glo-ball serie is in twee formaten verkrijgbaar. Het kleinste formaat (S1) kost ongeveer € 280.00 De grotere lamp (S2) is vanaf  € 350,- verkrijgbaar.

 

 

Place Sofa (Vitra 2008):  flexibel en modulair

Jasper Morrison zetel © Vitra

Deze ruim bemeten lounge sofa is Morrisons interpretatie van moderne eenvoud. De opbouw van deze sofa is modulair waardoor de vorm ervan naar eigen inzicht bepaald kan worden.  Door de zorgvuldig uitgekiende maatvoering en de zacht afgeronde randen van de bank, is de Place Sofa uiterst stijlvol en comfortabel. De individuele elementen van de bank kunnen losgekoppeld en uitgebreid worden waardoor de bank in zowel grote- als kleine interieurs past. Super normaal, flexibel en modulair, dat is de Place Sofa.

 

 

HAL (Vitra 2010/2012): veelzijdige eenvoud

Morrison stoel Vitra © Vitra

Met de HAL heeft Morrison een moderne schaalstoel willen maken die veel bewegingsvrijheid biedt,  veelzijdig toepasbaar is en zowel binnen als buiten gebruikt kan worden.  Deze super normale stoelen zijn door de ruime keuze aan onderstellen en zitschalen van polypropyleen of multiplex, makkelijk te integreren in uiteenlopende interieurs. Sterk, veelzijdig en bijzonder eenvoudig. Dat zijn de belangrijkste kenmerken van deze moderne interpretatie van de klassieke schaalstoel.

 

"Wanneer ik een object zie dat alles heeft wat het nodig heeft, lijkt me dat object méér dan de som
van de afzonderlijke delen. Het is zo volledig dat het als 'Super Normal' geclassificeerd
kan worden."  – Jasper Morrison

 

Bio Jasper Morrison

Jasper Morrison werd geboren in 1959 in London. Zijn opleiding volgde hij aan de Kingston Polytechnic Design School. Later studeerde hij af aan de Royal College of Art. In 1986 richtte Morrison zijn eigen studio op en ging hij ontwerpen voor gerespecteerde design fabrikanten als: Vitra, Flos, Alessi en Moooi (Marcel Wanders). Inmiddels is de ontwerpstudio van Morrison uitgegroeid tot een groot designbureau dat zowel in Londen als in Parijs gevestigd is. Morrison heeft niet alleen objecten ontworpen maar ook publieke ruimtes ingericht (Reuters News Center en de Documenta 8 in Kassel). Verder heeft hij delen ontworpen van een busstation (Vitra Campus).

 

 


Op de hoogte blijven? Schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief!

Op de hoogte blijven van wedstrijden, leuke projecten en tips om je woning in te richten? Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!


 

 

placeholder

Over de auteur

Niek de Moor is een creatieve duizendpoot die zich graag verdiept in diverse aspecten binnen de interieurbouw. Design, bouwkunde en techniek zijn onderwerpen waar hij graag en met passie over schrijft. Zijn voorkeur gaat uit naar minimalistisch design, Zenboeddhisme en alles wat maar met No-nonsense filosofie te maken heeft.

OVER NIEK DE MOOR