Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
tegelplafond verlichting

Tegelplafond

Wil je snel en eenvoudig een nagelnieuw plafond laten plaatsen zonder breekwerken? Dan is een tegelplafond een uitstekende keuze. Zo’n verlaagd plafond is voornamelijk geliefd vanwege z’n goede akoestische kwaliteiten. Wat zijn de andere voordelen van een tegelplafond? Hoeveel kost zo’n plafondsysteem? En hoe moet je een tegelplafond plaatsen? Je ontdekt het in dit artikel!

Ga snel naar:
Mogelijke uitvoeringen
Tegelplafond prijs
Hoe tegelplafond plaatsen?
Mogelijke alternatieven
Voordelen plaatser
Vraag gratis offertes aan

 

 

Waarom kiezen voor een tegelplafond?

Een tegel- of systeemplafond is een verlaagd plafond dat bestaat uit een metalen raster, opgevuld met vierkante of rechthoekige plafondtegels. Deze systemen zijn vooral populair in openbare ruimtes als ziekenhuizen, scholen en kantoren, maar duiken steeds vaker op in privéwoningen. Waarom zou je kiezen voor een tegelplafond? Enkele troeven op een rij:

 • Snelle plaatsing: een vakman plaatst een tegelplafond zonder breek- of hakwerken. Ideaal wanneer je een snelle, eenvoudige renovatie voor ogen hebt.
 • Nette afwerking: met een tegelplafond werk je makkelijk ventilatiebuizen en allerhande kabels weg. Bovendien kan je die eenvoudig weer bereiken door de tegels uit het raster te halen.
 • Verbeterde akoestiek: een tegelplafond verbetert aanzienlijk de akoestiek in de ruimte. De tegels absorberen namelijk geluidstrillingen. Daarnaast kan je ook kiezen voor tegels die erg brandvertragend zijn.
 • Verhoogde isolatiewaarde: plafondtegels zijn standaard goed geïsoleerd. Hierdoor krijg je een aangenamer woonklimaat en betaal je ook minder energiekosten.
 • Verschillende vormgevingen: plafondplaten zijn verkrijgbaar in verscheidene kleuren en uitvoeringen. Hierdoor is een verdere afwerking van het plafond overbodig. Bovendien integreer je ook eenvoudig licht of ventilatie in je systeemplafond.

tegelplafond verlichting

 

 

Mogelijke uitvoeringen

Met een tegelplafond kan je de ruimte optisch verkleinen. Reken daarbij een verbeterde akoestiek en je hebt een geschikt plafond voor woningen met hoge muren en bedrijfsgebouwen. Benieuwd naar de diverse mogelijkheden van een systeemplafond? Het uitzicht van je tegelplafond berust hoofdzakelijk op de onderstaande 3 keuzes:

 

KEUZE 1: rastertype

De basis van je tegelplafond is een metalen raster waartussen de plafondplaten geklemd of geschoven zijn. Dit raster kan je in eender welke RAL-kleur laten lakken en valt op verschillende manieren te integreren:

 • Zichtbaar raster: in deze opstelling zie je het frame nog tussen de plafondtegels door. De tegels liggen duidelijk zichtbaar in de rasterstructuur.
 • Onzichtbaar raster: de tegels zijn bovenop het frame geplaatst, waardoor het raster niet langer zichtbaar is. Dit noemen we een verdekt of een naadloos systeemplafond.

Welke opstelling je nodig hebt, hangt samen met je esthetische voorkeuren en het soort plafondtegel. Elk type heeft namelijk z’n eigen montagevoorschriften. Een vakman weet precies hoe hij het beste te werk gaat. Ontvang gratis advies op maat bij meerdere specialisten actief in je buurt.

 

KEUZE 2: type plafondtegel

Een plafondtegel is verkrijgbaar in verschillende materialen. Doorgaans onderscheiden we de volgende types tegels:

 • Minerale systeemplaten: deze zijn opgebouwd uit minerale wol en gerecycleerde grondstoffen. Enerzijds heb je zachte platen uit rots- of glaswol die zijn afgewerkt met een akoestisch vlies, anderzijds bestaan er harde plafondplaten (bv. houtwol) die zijn afgewerkt met een geverfde toplaag.
 • Harde systeemplaten: deze systeemplaten zijn harder dan hun minerale tegenhanger en kunnen bestaan uit hout, vinyl, kunststof of metaal.

Zowel minerale als harde systeemplaten kan je in uiteenlopende afwerkingen en vormgevingen kopen. Hoe deze er precies kunnen uitzien, lees je hieronder.

 

KEUZE 3: vormgeving

Je plafondtegels bepalen in grote mate de uitstraling van je plafond. De tijd van een kleurloos wit systeemplafond met duidelijk zichtbaar raster is al lang voorbij. Je hebt een uitgebreide keuze uit verschillende…

 • Kleuren: qua kleur is veel mogelijk: van de meest gangbare RAL-kleuren tot unieke samenstellingen. Veel firma’s bieden ook een uniek kleurenpalet aan dat je alleen in hun gamma kan terugvinden.
 • Formaten: plafondtegels zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen. Die variëren van 200 x 200 mm, 300 x 1200 mm tot 1200 x 2700 mm, met diktes tussen de 2,3 à 60 mm.
 • Toepassingen: bepaalde plafondtegels zijn beter bestand tegen condens, geluid of hitte dan andere. Daarom is het belangrijk om te weten in welke ruimte je plafond komt en wat hierbij belangrijk is.

TIP: een systeemplafond hoeft niet gesloten te zijn. Heb je bv. al gehoord van een plafondeiland? Dit zijn akoestische systeemtegels die het geluid in de ruimte dempen, maar die zich op verschillende afstanden van het plafond verhouden. Ze zijn verkrijgbaar in unieke designs en speelse vormgevingen.

vraag vrijblijvend advies aan een plaatser

Bij de keuze van het meest geschikte tegelplafond spelen verschillende criteria een rol. Denk maar aan de mate van geluidsdemping, de brandklasse, de vochtbestendigheid en de isolatiegraad. Heb je dus specifieke vereisten? Of wil je misschien graag een plafondeiland laten plaatsen? Dan raden we je aan om je project te bespreken met een expert. Zo ben je zeker van professioneel maatwerk, waarbij je de afmetingen, vorm en afwerking zelf in de hand hebt.

Op zoek naar een ervaren vakman? Maak gebruik van onze gratis offertedienst en ontvang binnen enkele werkdagen vrijblijvend prijsvoorstellen op maat van je project. Start hier je aanvraag.

 

 

Tegelplafond prijs

Welke factoren bepalen de prijs van een tegelplafond? Die hangt grotendeels samen met de vormgeving van de panelen en het raster, de totale oppervlakte van het plafond, de afwerking en de plaatsing. Reken gemiddeld op zo’n € 15 à 60 per m² (excl. btw, incl. montage & raster).

LET OP: dit is een richtprijs. Wil je graag gepersonaliseerd advies en meerdere prijsvoorstellen op maat ontvangen? Vul dan vrijblijvend het aanvraagformulier in.

 

tegelplafond plaatsen

 

 

Hoe tegelplafond plaatsen?

Hoe gaat een vakman precies te werk als hij je systeemplafond monteert? Doorgaans volgt hij de volgende stappen:

 1. Voorbereidende werken

  Een vakman komt eerst langs om je huidige plafond te inspecteren en de afmetingen voor je nieuwe tegelplafond op te nemen. Op basis van deze informatie en je persoonlijke wensen maakt hij een aangepast legplan op. Vervolgens gaat hij hiermee aan de slag.

 2. Montage van de draagconstructie

  Eerst monteert hij de metalen draagconstructie. Deze constructie is eigenlijk een raster van rails en wordt aan de bestaande zoldering bevestigd. Hiervoor monteert hij vakkundig alle noodzakelijke hoekprofielen, kantlatten en ophangers.

 3. Plaatsen van isolatie (optioneel)

  De meeste platen bestaan uit een isolerend materiaal, maar je kan desgewenst extra isolatie laten plaatsen tussen de draagconstructie. Minerale wol krijgt hierbij de voorkeur omdat het een licht en buigzaam materiaal is met een optimale geluidsdemping.

 4. Plaatsen van de plafondtegels

  Is de draagconstructie volledig gemonteerd? Dan klikt of schuift je vakman alle tegels in het plafondframe. Afhankelijk van de gewenste uitstraling, kiest een vakman voor een inleg of een (semi-)doorzakt tegelplafond.

 5. Afwerking van het tegelplafond

  Na de montage werkt een plaatser je tegelplafond af volgens jouw wensen. Zo is het mogelijk om ventilatie, verlichting, rookmelders of sprinklers te plaatsen. Daarvoor bestaan volledig aangepaste plafondplaten, zoals verlichtingspanelen.

TIP: vertrouw op de expertise van een professional voor de realisatie van je tegelplafond. Niet alleen heb je zo meer vormgevingsmogelijkheden, maar ben je ook verzekerd van een correcte montage en een nette afwerking. Wil je vrijblijvend advies ontvangen? Neem dan contact op met een professional actief in je buurt. Start hier je offerteaanvraag.

 

 

Alternatieven voor tegelplafonds

Zijn tegelplafonds toch niet helemaal jouw ding? En wil je graag weten welke soorten verlaagde plafonds er nog bestaan? Dan heb je de keuze uit de volgende alternatieven:

 

alternatief 1: spanplafond

Spanplafonds zijn op maat gemaakte doeken die vlak onder het bestaande plafond opgespannen zijn. Dit kan op verschillende manieren gebeuren: via een warme of een koude techniek. Het resultaat is een strak en naadloos verlaagd plafond. De doeken zijn verkrijgbaar in PVC en polyester en je kan ze laten afwerken in diverse kleuren en ontwerpen.

Richtprijs spanplafond: € 70 à 150 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

alternatief 2: gyproc plafond

Een andere mogelijkheid is een verlaagd plafond van gipsplaten. Die zijn makkelijk te plaatsen en verbergen ook zichtbare buizen, draden en kabels. Er zijn 2 constructies mogelijk. Zo is een afhangend plafond ideaal voor grote overspanningen en een vrijdragend plafond meer geschikt in kleine ruimtes. De gipsplaten kan je nadien schilderen, bepleisteren of behangen.

Richtprijs gyproc plafond: € 55 à 70 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

 

Waarom vertrouwen op een plaatser?

Zelf je tegelplafond plaatsen is mogelijk, maar vergt flink wat voorbereiding, meetwerk en precisie. Waarom zou je het risico nemen om plaatsingsfouten te maken als je het werk kan overlaten aan een professional? We zetten de voordelen van zo’n ervaren vakman kort op een rij:

 • Advies op maat: een vakman geeft je steeds aangepast advies op maat van de mogelijkheden in je woning en je persoonlijke wensen.
 • Gespecialiseerde plaatsing: een plaatser monteert je tegelplafond volgens de regels van de kunst. In dit stadium integreert hij ook vlekkeloos je ventilatie en verlichting. Zo ben je verzekerd van een kwalitatief eindresultaat met een nette afwerking.
 • Kwalitatieve materialen: een professional werkt samen met betrouwbare fabrikanten die duurzame materialen vervaardigen. Zo ben je zeker van een plafond dat jarenlang meegaat.
 • Professionele service: wil je een systeemplafond met een specifiek uitzicht? Of moet er na verloop van tijd een paneel vervangen worden? Dan staat je plaatser voor je klaar.
 • Verlaagd btw-tarief: laat je je systeemplafond plaatsen door een professional? Dan betaal je slechts 6 % btw op de materiaal- en plaatsingskosten. Op voorwaarde dat je woning minstens 10 jaar oud is.

Vrijblijvend verschillende offertes vergelijken? Dat kan! Ontvang binnen enkele werkdagen meerdere prijsvoorstellen op maat van je project via onze offerteservice.

Tegelplafond laten plaatsen?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk
Lees ook
Verlaagd plafond plaatsen
Verlaagd plafond plaatsen
PVC plafondbekleding: Snel en onderhoudsvriendelijk
PVC plafondbekleding: Snel en onderhoudsvriendelijk
Spanplafond: Een stijlvolle plafondbekleding
Spanplafond: Een stijlvolle plafondbekleding
spanplafond kosten
Spanplafond kosten
klimaatplafond
Klimaatplafond
GEpersonaliseerd plafond: Inspiratie
GEpersonaliseerd plafond: Inspiratie
Kurk plafondbekleding: Warm en veelzijdig
Kurk plafondbekleding: Warm en veelzijdig
Gyproc plafond: Voordelen & mogelijkheden
Gyproc plafond: Voordelen & mogelijkheden
akoestische plafondpanelen
Akoestisch plafond
verlicht spanplafond
Verlicht spanplafond
warmtepomp zonnepanelen
Warmtepomp met zonnepanelen
renovatie gevel bekleding
Renovatie gevel: 4 mogelijkheden