Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
renovatie gevel bekleding

Renovatie gevel: 4 mogelijkheden

De gevel is het visitekaartje van je woning. Daarom is het belangrijk om die volledig naar jouw smaak vorm te geven en vervolgens goed te onderhouden. Een buitenmuur is echter onderhevig aan heel wat weersomstandigheden. Wil jij je gevel graag opknappen of heb je een oude gevel om te renoveren? Dan zijn er een aantal mogelijkheden. Hieronder sommen we de opties voor de renovatie van je gevel op.

 

Gevel renoveren: 4 mogelijkheden

OPTIE 1: gevel reinigen
OPTIE 2: gevel renoveren of schilderen
OPTIE 3: renovatie gevelbekleding
OPTIE 4: gevel isoleren
CONCLUSIE: hoe maak ik de beste keuze?

Ben je op zoek naar een professional voor de renovatie van je gevel? Dan kan je gratis en vrijblijvend in contact komen met ervaren vaklui in jouw buurt. Start je aanvraag hier!

 

 

OPTIE 1: gevel reinigen

renovatie gevel reinigen

Als je bestaande gevel geen beschadigingen vertoont, is het verstandig om die gewoon te reinigen. Met de juiste methode verandert je oude, vervuilde buitenmuur in een frisse, vernieuwde gevel. Bovendien beschermt zo’n reiniging je gevel ook preventief tegen doorslaand vocht en vuil.

 

Gevel reinigen: mogelijkheden

Er bestaan verschillende methodes om je gevel te reinigen. Afhankelijk van de vervuilingsgraad van je buitenmuur zal je een andere werkwijze moeten hanteren. Hieronder zetten we de methodes even voor je op een rijtje:

 • Zandstralen: heb je een sterk vervuilde buitenmuur? Dan is zandstralen een geschikte methode. Bij zandstralen blaast een professional fijne korrels zand onder hoge druk op de buitenmuur. De korrels schuren de laag vuil weg en doen de gevel er als nieuw uitzien. Let wel op: deze methode pas je best alleen toe op muren die zijn opgebouwd uit weinig poreuze materialen.
 • Nevelstralen: is zandstralen een te agressieve reinigingsmethode voor jouw gevel? Bij nevelstralen gebruikt een expert veel lagere druk om de vervuiling te verwijderen. Daardoor is deze methode geschikt voor elk type gevel. Een expert zal nevelstralen vooral toepassen op een gevel met milde tot middelzware vervuiling als mossen en verf.
 • Stoomreinigen: bij stoomreinigen maakt een professional gebruik van stoom onder hoge druk om het vuil van de gevel te blazen. Het is een geschikte methode om lichte vervuiling weg te werken. Maar het is wel belangrijk dat je deze techniek niet toepast op oude of broze gevels. Deze zijn namelijk niet goed bestand tegen temperatuursverschillen.
 • Chemisch reinigen: chemisch reinigen is niet voor iedere gevel geschikt. Soms kunnen er beschadigingen of vlekken optreden. Een professional vernevelt het chemisch reinigingsproduct op de gevel en spoelt het na een inwerkingsperiode opnieuw weg. Eventueel resterend vuil kan die daarna nog verwijderen.

 

Gevel reinigen: prijzen

De prijs om je gevel te reinigen varieert, en ligt gemiddeld tussen € 5 à 22 per m² (excl. btw). Zo speelt de gekozen methode uiteraard een rol, maar ook de vervuilingsgraad, de grootte en bereikbaarheid van je gevel, … Hieronder vind je alvast enkele richtprijzen:

Soort gevelreinigingGemiddelde prijs per m² (excl. btw)
Zandstralen€ 10 à 20
Vochtstralen€ 12 à 22
Nevelstralen€ 15 à 20
Stoomreinigen€ 5 à 10
Chemisch reinigen€ 15 à 20

LET OP: dit zijn slechts schattingen. Ben je op zoek naar een specifiek prijsvoorstel voor de renovatie van je buitenmuur? Dan kan je gratis en vrijblijvend in contact komen met vaklui in jouw buurt!

Welke reinigingsmethode is geschikt voor mijn gevel?

Welke reinigingsmethode het beste past in jouw situatie hangt af van het type gevelbekleding en de mate van vervuiling. Een professional komt steeds eerst ter plaatste om jouw gevel te analyseren. Op basis daarvan maakt die vervolgens een vrijblijvende offerte op. Voor de beste garantie op een correcte prijs vraag je best meerdere offertes aan. Zo maak je een weloverwogen keuze.

Ben je niet zeker welke reinigingsmethode bij jouw gevel past? Dan kan je steeds advies vragen aan een van onze vaklui. Kom hier gratis en vrijblijvend in contact met lokale professionals!

 


OPTIE 2: gevel renoveren of schilderen

renovatie gevel schilderen

Wil je je gevel opknappen zonder meteen een grote investering te doen? Dan kan je ervoor kiezen om je buitengevel te schilderen of licht te renoveren. De kosten voor zo’n gevel renovatie liggen bovendien lager dan die van een volledig nieuwe gevel. Daarnaast geniet je zo van een frisse uitstraling zonder aanpassingen te doen aan je ramen, deuren of dak.

 

Gevel renoveren of schilderen: mogelijkheden

Je kan je gevel op een aantal verschillende manieren renoveren of schilderen. Op die manier geef je je woning een frisse look zonder een nagelnieuwe gevelbekleding te laten aanbrengen. We sommen hieronder de opties op:

 • Gevel schilderen: is je gevel toe aan een likje verf? Dan kan je schilderwerken uitvoeren. Het is daarbij essentieel om op een propere ondergrond te werken. Daarom kan het soms nodig zijn om eerst een grondige gevelreiniging uit te voeren. Kies daarnaast ook voor de juiste verf en breng een primer aan met vervolgens 2 afwerkingslagen.
 • Gevel kaleien: bij kaleien brengt een professional kalkpleister met een kwast aan op de buitenmuur. Dit levert je gevel een landelijke uitstraling op. Deze methode is bovendien ideaal om oneffenheden in je gevel weg te werken en het is een goedkope manier om je buitenmuur aan te pakken.
 • Voegen herstellen: het is erg belangrijk om kapotte voegen te herstellen. Vocht kan zich namelijk opstapelen in de buitenmuur, wat tot barsten kan leiden bij koude temperaturen. Een expert zal kapotte voegen uitslijpen en vervolgens schoonmaken om ze daarna opnieuw te vullen.

 

Gevel renoveren of schilderen: prijzen

De prijs voor je gevel renoveren of schilderen, is sterk afhankelijk van de gekozen methode. Zo is je gevel kaleien doorgaans duurder dan schilderen. Hieronder vind je alvast een tabel met enkele richtprijzen:

Type gevelrenovatieGemiddelde prijs per m² (excl. btw)
Gevel schilderen€ 20 à 40
Gevel kaleien€ 25 à 40
Voegen herstellen€ 35 à 50

LET OP: wil je graag weten hoeveel het kost om jouw gevel te renoveren of schilderen? Dan kan je gratis en vrijblijvend in contact komen met vaklui in jouw buurt via onze offerteservice.

 

Welke renovatiemethode is geschikt voor mijn gevel?

Voor welke renovatiemethode je best kiest, hangt af van de staat van je woning en je persoonlijke wensen. Wil je graag een volledig nieuwe look? Dan is kaleien een verstandige keuze. Ben je eerder op zoek naar een lichte aanpassing van de uitstraling van je woning? Dan kan je de gevel schilderen. Een expert kan steeds een analyse van je gevel doen om de meest geschikte methode te adviseren.

Ben je op zoek naar vaklui om je gevel te renoveren of schilderen? Dan kan je via onze offerteservice gratis en vrijblijvend in contact komen met professionals. Start hier je aanvraag!

 


OPTIE 3: renovatie gevelbekleding

renovatie gevel bekleding

Is je gevel in een slechte staat? Dan is het soms al te laat voor opknapwerken als reinigen en schilderen. Ook als je je muren langs buiten wil isoleren, ben je meer gebaat bij een nieuwe gevelbekleding. Er zijn heel wat mogelijkheden, dus er is voor elk wat wils.

 

Renovatie gevelbekleding: mogelijkheden

Er zijn talloze mogelijkheden qua gevelbekleding. Voor elke stijl en elk budget bestaat er wel een type gevelbekleding. Hieronder sommen we de meest voorkomende op:

 • Crepi: een van de meest voorkomende gevelbekledingen is crepi. Deze gevelpleister levert je een nette en afgewerkte uitstraling op. Bovendien is crepi goed bestand tegen weersomstandigheden en kan je het eenvoudig combineren met gevelisolatie. Crepi is verkrijgbaar in tal van uitvoeringen en kleuren, waardoor je je gevel gemakkelijk kan moderniseren.
 • Steenstrips: steenstrips zijn dunne stroken baksteen die een professional op je gevel verlijmt. Daardoor geniet je zonder ruimteverlies van de authentieke look van baksteen. Ook steenstrips zijn gemakkelijk combineerbaar met isolatie. Je kan ze ook eenvoudig op isolatieplaten lijmen.
 • Hout: ben je op zoek naar een authentieke, warme gevelbekleding? Dan is hout ideaal. Bovendien is dit type gevelbekleding gemakkelijk te bewerken en dat maakt de plaatsing eenvoudiger. Hou er wel rekening mee dat je een houtsoort van hoge kwaliteit kiest. Het is namelijk belangrijk dat je gevelbekleding verschillende weersomstandigheden aankan.
 • Gevelpanelen: gevelpanelen bestaan in allerlei materialen: vezelcement, HPL, composiet, metaal, kunststof, … Daarnaast zijn er ook heel wat uitvoeringen als vlakke, golvende of geblokte gevelpanelen. Kortom: voor elke stijl en elk budget bestaat er een type gevelpaneel.

 

Renovatie gevelbekleding: prijzen

De prijzen voor een nieuwe gevelbekleding verschillen sterk. Zo is er een type gevelbekleding voor elk budget. Bovendien zijn de kosten daarnaast afhankelijk van andere factoren als de fabrikant, de moeilijkheidsgraad van de plaatsing, de grootte van je gevel, … Hieronder vind je richtprijzen:

Soort gevelbekledingGemiddelde prijs per m² (excl. btw & isolatie)
Crepi€ 65 à 85
Steenstrips€ 150 à 200
Hout€ 100 à 150
Gevelpanelen€ 25 à 100

LET OP: bovenstaande bedragen zijn slechts richtprijzen. Ben je op zoek naar een prijsvoorstel op maat? Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van vaklui in jouw buurt!

 

Welke bekleding is geschikt voor mijn gevel?

Welke gevelbekleding is nu de juiste in jouw situatie? Dat hangt af van jouw persoonlijke wensen, noden, budget, … Bovendien is ook de staat van je gevel een belangrijk element. Ben je benieuwd naar de ideale gevelbekleding voor jouw buitenmuur? Dan kan je steeds advies vragen aan een van onze vaklui. Die geeft na een grondige analyse graag een professionele mening.

Twijfel je welke gevelbekleding het beste past bij jouw woning? Laat je dan bijstaan door een gevelwerker. Je kan gratis en vrijblijvend in contact komen met vaklui via onze offerteservice.

 


OPTIE 4: gevel isoleren

renovatie gevel isoleren

Wil je graag besparen op je energiefactuur en genieten van een comfortabele binnentemperatuur? Dan is isoleren een belangrijke maatregel. Een gevel renovatie is ideaal om te combineren met isolatiewerken. Hieronder lees je meer over de verschillende mogelijkheden.

 

Gevel isoleren: mogelijkheden

Isoleer je best je spouw-, binnen- of buitenmuur? Hieronder sommen we de mogelijkheden op en geven we een woordje uitleg. Op die manier maak jij een geïnformeerde keuze:

 • Spouwmuur: spouwmuurisolatie is de meest voorkomende vorm van isolatiewerken. Daarbij vult een professional de ruimte tussen de binnenmuur en de buitenmuur op met isolatiemateriaal als glaswol, EPS-parels of PUR. Het is een snelle en goedkope isolatiemethode omdat breekwerken niet vereist zijn. Een professional maakt kleine gaatjes in het voegwerk en spuit zo de isolatie in.
 • Buitenmuur: ben je al van plan om je buitenmuur te renoveren? Dan is dat een ideaal moment om ook isolatie via de buitenmuur aan te brengen. In dat geval zijn de meest voorkomende materialen isolatieplaten van PUR, PIR of XPS. Daarna brengt de specialist de gewenste gevelbekleding aan.
 • Binnenmuur: als zowel isoleren via de spouw als de buitenmuur geen optie zijn, dan kan je ervoor kiezen om langs binnen te isoleren. Bij deze methode plaatst een professional voorzetwanden met isolatie ertussen. Hierdoor blijft de gevel onaangetast, maar verlies je wel wat woonoppervlak.

 

Gevel isoleren: prijzen

De prijs van je gevel isoleren hangt vooral af van waar je gaat isoleren en welk materiaal je gebruikt. Hieronder vind je een tabel met enkele richtprijzen:

Type gevelisolatiePrijs per m² (excl. btw & incl. plaatsing)
Spouwmuur isoleren€ 15 à 30
Buitenmuur isoleren€ 100 à 150
Binnenmuur isoleren€ 40 à 80

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. Als je graag een prijsvoorstel op maat wil, kan je via onze offerteservice gratis en vrijblijvend in contact komen met lokale vaklui. Start hier je aanvraag!

Welke isolatie is geschikt voor mijn gevel?

Jouw persoonlijke situatie zal bepalen welke isolatiemethode het meest geschikt is. De meest aangeraden manier is je buitenmuur isoleren, maar alleen als je ook een nieuwe gevelbekleding laat plaatsen. In andere gevallen is spouwmuurisolatie aangewezen. Binnenmuurisolatie geniet enkel de voorkeur als isoleren langs de spouw en buitenmuur geen optie zijn.

Benieuwd naar de mening van een professional over jouw gevel isoleren? Dan kan je gratis en vrijblijvend in contact komen met lokale experts via onze offerteservice.

 


CONCLUSIE: hoe maak ik de beste keuze?

Welke optie is nu de beste in jouw persoonlijke situatie? Hou je het bij een grondige reiniging of ga je voor een totale gevelrenovatie? Dat hangt af van enkele factoren. We maken hieronder een overzicht van factoren waarop je je keuze kan baseren:

 • Staat van je gevel: vertoont je gevel barsten of scheuren, of is er sprake van vochtproblemen? Dan is het aangewezen om je gevelbekleding te vernieuwen. Opknapwerken als reinigen en schilderen zijn op dat moment niet voldoende om je gevel opnieuw in een goede staat te krijgen.
 • Gewenste uitstraling: ben je je huidige gevel beu? Dan kan je kiezen voor een nieuwe gevelbekleding. Maar ook met schilderen krijgt je buitenmuur een frisse uitstraling. Ben je nog steeds fan van het huidige uitzicht van je woning? Dan kan je je gevel er weer als nieuw laten uitzien door te reinigen.
 • Budget: als je slechts een beperkt budget hebt en je gevel is nog in voldoende staat, is het aangeraden om je te beperken tot een grondige reinigingsbeurt. Wil je toch investeren in een nieuwe look? Dan kan je er toch voor kiezen om te schilderen of een nieuwe gevelbekleding te plaatsen.
 • Isolatie: is je gevel nog niet geïsoleerd? Dan is een gevelrenovatie daar het ideale moment voor. Door isolatie aan te brengen, verlaag je je energiefactuur en verhoog je je wooncomfort. Is je gevel wel al geïsoleerd? Dan kan je je beperken tot een reiniging of schilderbeurt.
 • Vergunning: voor sommige gevelwerken is het verplicht om een vergunning aan te vragen. Wil je je voorgevel renoveren zonder vergunning? Dan mag het uitzicht van de straat niet veranderen. Dat wil zeggen dat je een vergunning moet aanvragen bij een nieuwe gevelbekleding of een schilderbeurt in een andere kleur.

 

Kan ik zelf de renovatie van mijn gevel uitvoeren?

Sommige gevelwerken als reinigen of kleine herstellingen kan je eventueel zelf uitvoeren. Toch is het aangeraden om een ervaren gevelspecialist in te schakelen. Bij een gevelrenovatie is het absoluut aangewezen om de klus uit te besteden. Op die manier ben je zeker van een vlotte en correcte uitvoering.

Op zoek naar vaklui voor de renovatie van je gevel? Dan kan je gratis en vrijblijvend in contact komen met professionals in jouw buurt via onze offerteservice.

Lees ook
renovatie badkamer kosten
Renovatie badkamer
renovatie ramen en deuren
Renovatie ramen en deuren
renovatie nieuw dak
Renovatie dak
totaalrenovatie voor en na
Totaalrenovatie
zolder verbouwing
Renovatie zolder
tegelplafond verlichting
Tegelplafond
warmtepomp zonnepanelen
Warmtepomp met zonnepanelen
glazen aanbouw
Glazen aanbouw
aanbouw kosten
Aanbouw kosten
vuurvaste isolatie
3 types Vuurvaste isolatie
prefab aanbouw met verdieping
Prefab aanbouw
dak houtskeletbouw isoleren
Houtskeletbouw isoleren