Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
renovatie nieuw dak

Renovatie dak

Een dak gaat gemiddeld zo’n 25 à 35 jaar mee. Wanneer je tijdig je dak onderhoudt en af en toe een noodzakelijke herstelling uitvoert, kan je die levensduur zelfs nog rekken. Maar op een bepaald moment is het toch tijd voor een grondige dakrenovatie. Wat kan zo’n renovatie van je dak omvatten? Wat zijn de valkuilen? En wat kost een dakrenovatie ongeveer? Je ontdekt het hier.

Ga snel naar:
Mogelijkheden dakrenovatie
Dakrenovatie prijs
Waarop letten bij een dakrenovatie?
Waarom vertrouwen op een dakwerker?
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Wanneer is het tijd voor een renovatie van je dak?

Een dak renoveren is geen goedkope klus. Daarom moet je eerst bepalen of het daadwerkelijk tijd is om een dakrenovatie uit te voeren. Zo’n project is aangewezen in de volgende situaties…

 • Structurele problemen: is je dakconstructie aangetast door houtrot? Is die draagstructuur verzakt door een te zware belasting? Een nieuw dak is dan de enige slimme oplossing.
 • Verbeteren isolatiewaarde: stijgen je energiekosten aanzienlijk? Dan is een gebrekkige dakisolatie vaak de boosdoener. Meer dan 30% van het warmteverlies gebeurt langs je dak. Nieuwe dakisolatie plaatsen is dan de boodschap.
 • Vochtproblemen oplossen: ontstaan er vochtplekken onder je dak? Of ruikt je zolderkamer muf? Dan kan dat liggen aan vochtproblemen. De oorzaak? Een beschadigde dakbedekking. Soms volstaat een lokale dakherstelling, maar bij grotere schade is een nieuwe dakbedekking vereist.
 • Esthetische redenen: je dakpannen zijn verouderd, je bent uitgekeken op het kleur van je dak, je hebt de gevel gerenoveerd en wil een nieuwe dakbedekking die moderner oogt, … Ook de uitstraling van je woning kan een reden zijn voor een renovatie van je dak.

Ervaren dakwerker nodig? Voor een duurzame dakrenovatie doe je best een beroep op de expertise van een professionele dakwerker. Kom in contact met een professional actief in je regio.

 

 

Renovatie dak: mogelijkheden

Om al de bovenstaande problemen duurzaam en correct op te lossen, moet je eerst achterhalen wat de huidige staat van je dak is. Pas dan kan je bepalen welke methode het meest geschikt is. Een dakrenovatie kan onder meer de volgende werken omvatten:

 

OPTIE 1: Dakbedekking plaatsen

renovatie dak

Is de structuur van je dak nog stevig genoeg? Dan volstaat een nieuwe dakbedekking. Laat voorafgaand wel eventuele beschadigingen aan je dakconstructie herstellen. Je kan kiezen voor verschillende mogelijke dakbekledingen, afhankelijk van je daktype:

 • Dakbedekkingen hellend dak: niet alleen de traditionele dakpannen zijn mogelijk. Ook stijlvolle leien, dakpanplaten, shingles, riet,… zijn verkrijgbaar.
 • Dakbedekkingen plat dak: in dit geval heb je een iets beperktere keuze. Op platte daken zie je het vaakst EPDM, bitumen of PVC opduiken. Wil je een natuurlijke dakbedekking die echt in het oog springt? Bekijk dan eens de mogelijkheden voor een groendak.

Prijs: € 20 à 200 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang professioneel advies.

 

OPTIE 2: Nieuwe dakisolatie

renovatie dak isolatie

Wist je dat meer dan 30% van het energieverlies in je woning te wijten is aan gebrekkige of verouderde dakisolatie? Met nieuwe dakisolatie bespaar je dus flink op je energiefactuur. Hoe je het best isoleert, hangt af van je daktype en de functie van de zolderruimte:

 • Hellend dak isoleren: een schuin dak kan je op 2 verschillende manieren isoleren: langs binnen of langs buiten. Voor binnenisolatie komt zacht isolatiemateriaal (bv. isolatiewol) het vaakst voor omdat je deze eenvoudig tussen houten balken kan klemmen. Voor dakisolatie langs buiten gebruikt een vakman harde isolatieplaten.
 • Plat dak isoleren: ook in dit geval kan je zowel langs binnen (‘koud dak’) als langs buiten (‘warm dak’) isoleren. Langs buiten isoleren is duidelijk de meest aangewezen methode. Zo zit je dakconstructie mee in de isolatieschil en vermijd je op termijn schade door het krimpen en uitzetten van je draagstructuur.
 • Zoldervloer isoleren (alternatief): ben je niet van plan om je zolderruimte als extra woonruimte te gebruiken? Opteer in dat geval voor een goedkopere optie, namelijk het isoleren van de zoldervloer. Dat is mogelijk met harde isolatieplaten of minerale wol, maar ook inblaas- en spuitisolatie komen vaak voor.

Prijs: € 20 à 115 per m² (excl. btw & plaatsing). Ontvang professioneel advies.

 

OPTIE 3: Volledig nieuw dak plaatsen

renovatie dak premie

Soms is er geen andere mogelijkheid dan een compleet nieuw dak plaatsen. Dat is het geval wanneer je dakgebinte is aangetast door ongedierte of houtrot, wanneer je te maken hebt met verzakte gordingen, of bij een constructiefout, … Kortom: een nieuw dak is een absolute noodzaak wanneer de dakconstructie niet langer in goede staat verkeert.

Prijs: vanaf € 175 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang advies op maat.

 

OPTIE 4: lokale herstellingen uitvoeren

renovatie dak prijs

Soms is een ingrijpende renovatie niet nodig. In dat geval volstaat het om lokaal enkele kleine herstellingen aan je dak te laten uitvoeren. Over welke werken hebben we het dan?

 • Schoorsteen renoveren: binnensijpelend water langs de schoorsteen, een slecht trekkende schouw, gebarsten bakstenen,… zijn allemaal redenen om je schoorsteen professioneel onder handen te laten nemen. Welke renovatiemethode een vakman hanteert, hangt af van de aard van het probleem.
 • Daklekkage oplossen: lekkages komen frequent voor. Vaak is het probleem al een behoorlijke tijd aanwezig voordat je de symptomen ervan opmerkt. Laat altijd een professionele lekdetectie uitvoeren door een vochtbestrijder. Die bepaalt vervolgens de meest geschikte bestrijdingsmethode.
 • Dakgoten vervangen of herstellen: dakgoten kunnen na een tijdje ouderdomssporen vertonen, met als gevolg lekkages en verstoppingen. In het slechtste geval komen ze los van je gevel. Laat dus tijdig je dakgoten inspecteren door een professional.

Prijs: afhankelijk van de (omvang van de) klus. Ontvang professioneel advies.

CONCLUSIE: hoe pak ik de renovatie van mijn dak best aan?

Dat hangt vooral af van de staat van je huidige dak. Sowieso laat je de werken beter over aan een ervaren dakwerker. Hij onderzoekt niet alleen je dakconstructie en voert de noodzakelijke renovatiewerken uit, hij luistert ook naar al je wensen en probeert hier zo goed mogelijk aan te beantwoorden. Kortom: een vakman staat garant voor een persoonlijke en professionele aanpak. Het resultaat? Een vernieuwd of gerenoveerd dak dat voldoet aan al je verwachtingen.

Professionele dakwerker nodig? Dat kan! Via ons aanvraagformulier brengen we je gratis in contact met verscheidene dakexperts actief in je omgeving. Ontdek hier de professional voor jouw klus!

 

 

Dakrenovatie: prijs

Wat kost een dakrenovatie? Dat hangt sterk samen met de uitgevoerde werken: hoe complex zijn die, hoeveel tijd nemen die in beslag, zijn er veel materialen nodig, …? Hieronder een prijsoverzicht van de meest voorkomende dakwerken:

Type dakrenovatieWat?Prijs (excl. btw, incl. uitvoering)
Dakbedekking plaatsenHellend dak€ 20 à 120 per m²
Plat dak€ 40 à 200 per m²
Nieuwe dakisolatieHellend dak€ 20 à 60 per m²
Plat dak€ 30 à 115 per m²
Nieuw dak plaatsenHellend dakVanaf € 175 per m²
Plat dakVanaf € 175 per m²
Overzetdak€ 50 à 65 per m²
Lokale herstellingen Schoorsteen renoveren€ 400 à 1.000
Dakgoot herstellen of vervangen€ 30 à 70 per lopende meter
Daklekkage opsporen€ 25 à 35 per uur

Offertes op maat ontvangen? Dat kan! Via onze offerteservice kan je vrijblijvend prijsvoorstellen aanvragen bij meerdere dakwerkers in je buurt. Zo vergelijk je niet alleen hun prijzen, maar ook hun adviezen, uitvoertermijnen, … Start hier je aanvraag.

Druk de kosten met premies & financiële voordelen

Een grondige dakrenovatie is een ingrijpend project: niet alleen qua tijd, maar ook qua kosten. Gelukkig kan je besparen dankzij verschillende premies voor je dakrenovatie. Is je woning bovendien meer dan 10 jaar oud? Dan betaal je slechts 6% btw op de materialen en arbeidskosten.

Meer informatie nodig? Je vakman is ook op de hoogte van de verschillende financiële voordelen. Hij vertelt je er graag meer over en bezorgt je de nodige documenten om je aanvraag te vervolledigen. Ontvang advies op maat van jouw renovatieproject.

 

plat dak renoveren

 

 

Waarop letten bij renovatie dak?

Voor het plannen en uitvoeren van een grondige dakrenovatie ga je niet over 1 nacht ijs. Een foute keuze of onzorgvuldige plaatsing kunnen desastreuze gevolgen hebben voor je dak. Een overzicht van de belangrijkste aandachtspunten:

 • Luchtdichtheid van je dak: van groot belang is de luchtdichtheid van de gehele dakopbouw. Waarom? Anders kunnen er luchtstromen en warmtelekken ontstaan. In dit geval ontsnapt de warmte langs het dak en komt er koude lucht binnen. Zo verlies je niet alleen onnodig veel energie, maar zo kunnen ook vochtproblemen ontstaan.
 • Asbesthoudende dakbekleding: sommige oude dakbedekkingen als kunstleien of golfplaten kunnen asbest bevatten. Schakel in dit geval een gespecialiseerde dakwerker in. Die weet hoe hij veilig asbesthoudende dakbedekkingen weghaalt.
 • Isolatiewaarde: laat je nieuwe dakisolatie plaatsen? Dan moet die beantwoorden aan de meest recente isolatienormen. Bij de renovatie van een dak streef je naar een minimale RC-waarde van 2,0 m²K/W.
 • Extra lichtinval: neemt een vakman je huidige dakconstructie onder handen? Ga dan ook na of je meer lichtinval wil. In dat geval kan je een dakraam, lichtkoepel of lichtstraat integreren.
 • Zolderruimte uitbreiden: dat kan met een dakkapel. Qua vormgeving kan je vele kanten uit. Er zijn dakkapellen met een plat dak, maar ook uitvoeringen die er authentieker uitzien. Een dakkapel bestaat in prefab uitvoeringen, maar kan je ook helemaal op maat laten vervaardigen.

TIP: gelukkig is een ervaren dakwerker op de hoogte van al deze aandachtspunten. Zo ben je zeker van een correcte, duurzame uitvoering op maat van jouw woning en wensen. Wil je graag advies op maat ontvangen? Contacteer dan vrijblijvend meerdere vakmannen in je buurt via onze offerteservice.

heb ik een vergunning nodig voor een dakrenovatie?

Er zijn verschillende mogelijkheden om een dak te renoveren. Voor kleine renovatiewerken als het vervangen van een dakgoot of het plaatsen van nieuwe dakbekleding heb je geen bouwvergunning nodig. Voor grote werken aan je dak (bv. een nieuwe dakkapel) die het uitzicht van je woning sterk beïnvloeden, gelden dan weer andere regels. In bepaalde gevallen moet je zelfs een architect inschakelen. De regelgeving omtrent vergunningen kan per gemeente verschillen. Informeer dus zeker op voorhand bij je gemeente.

TIP: of je al dan niet een vergunning moet aanvragen, hangt sterk af van de aard van de werken en hoe ingrijpend die zijn. Jouw vakman vertelt er je graag meer over.

 

 

Waarom vertrouwen op een dakwerker?

Het uitvoeren van dakwerken vereist expertise en ervaring. Vertrouw daarom steevast op een dakwerken expert. Zo ben je zeker van…

 • Professionele dakinspectie: bij dakwerken is een voorafgaande dakinspectie cruciaal om te achterhalen wat mogelijk is en wat niet. Een dakwerker weet waarop hij moet letten om geen verkeerde inschattingen te maken.
 • Advies op maat: de grondige visuele controle van het dak vormt de basis waarop het advies van je dakwerker gebaseerd is. Is je dakconstructie nog in goede staat? Dan volstaat het plaatsen van een nieuwe dakbekleding. Is dit niet het geval? Dan zullen er ingrijpender renovatiewerken nodig zijn.
 • Snelle & veilige uitvoering: eenmaal de plannen van je dakrenovatie vastliggen, gaan de werken vrij vlot. Bovendien zorgt een professional voor de noodzakelijke valbeveiliging zodat hij alle gevaren elimineert.
 • Kwalitatieve materialen: een ervaren professional werkt alleen maar met betrouwbare merken en materialen. Zo beschik je gegarandeerd over een hoogwaardige dakbedekking, isolatiematerialen, … die jarenlang zullen meegaan.
 • Financiële voordelen: wil je kunnen genieten van dakrenovatie premies? Dan moet je samenwerken met een vakman. Is je woning trouwens meer dan 10 jaar oud? Dan betaal je slechts 6% btw op zowel de materiaal- als arbeidskosten!

Vergelijk vrijblijvend dakwerkers en bespaar! Door offertes van verschillende professionals naast elkaar te leggen, kan je flink besparen. Vergelijk niet alleen prijzen, maar ook adviezen, reviews, materialen,… via onderstaand offerteformulier:

Dak renoveren?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk
Lees ook
totaalrenovatie voor en na
Totaalrenovatie
renovatie gevel bekleding
Renovatie gevel: 4 mogelijkheden
renovatie ramen en deuren
Renovatie ramen en deuren
zolder verbouwing
Renovatie zolder
renovatie badkamer kosten
Renovatie badkamer
glazen aanbouw
Glazen aanbouw
dak houtskeletbouw isoleren
Houtskeletbouw isoleren
aanbouw-houtskelet
Aanbouw houtskelet
ensuite badkamer zolder
Ensuite badkamer: 4 voorbeelden ter inspiratie!
prefab aanbouw met verdieping
Prefab aanbouw
verlicht spanplafond
Verlicht spanplafond
erker aanbouwen
Erker uitbouw