Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Is je zolder toe aan vernieuwing? Of wil je graag een extra leefruimte creëren in je woning? Dan is een renovatie van je zolder aangewezen. Er zijn tal van mogelijkheden om je zolder te renoveren. Maar wat zijn die opties nu precies? Wat kost een renovatie van je zolder? Waar moet je zeker op letten? En kan je zelf je zolder verbouwen of schakel je toch beter een expert in? Je leest het hier.

Ga snel naar:
Hoe zolder renoveren?
Renovatie zolder prijs
Aandachtspunten bij zolder renovatie
Zelf zolder renoveren of expert inschakelen?
Renovatie zolder: 3 inspirerende voorbeelden
Vergelijk vrijblijvend offertes op maat

 

 

Mogelijkheden voor een zolder renovatie

Je kan je zolder op verschillende manieren renoveren. De keuzes die je daarbij maakt, zullen vooral afhangen van het doel van je zolder. We bespreken kort de 2 meest voorkomende doelen bij een zolder renovatie:

 1. Zolder renoveren tot opslagruimte: je kan je zolder renoveren om deze te kunnen gebruiken als opslagplek voor allerlei spullen. Daarbij is vooral de isolatie van je zolder belangrijk en ook een beloopbare zoldervloer.
 2. Zolder renoveren tot woonruimte: als je je zolder wil renoveren tot extra woonruimte(s), komt er wat meer bij kijken. In dat geval is niet alleen isolatie belangrijk, maar ook een volledige afwerking en technische voorzieningen.

Je zolder renoveren? Een specialist bekijkt met jou de mogelijkheden en geeft je advies op maat over hoe je je zolder verbouwing best kan aanpakken. Vind een specialist in de buurt.

 

 

Hoe je zolder renoveren?

Wat komt er nu allemaal kijken bij de renovatie van je zolder? We zetten hieronder de verschillende stappen op een rij voor een renovatie tot opslagruimte en een renovatie tot extra woonruimte.

 

OPTIE 1: zolder renoveren tot opslagruimte

Als je je zolder wil gebruiken als opslagplek, zijn er 2 dingen die je zeker moet doen bij de renovatie:

 

1. Isoleren

Om je zolder als opslagruimte te gebruiken is vooral de isolatie van je zoldervloer aangewezen. Dat zorgt er namelijk voor dat je zolder zelf niet verwarmd wordt wanneer je de rest van je woning verwarmt. Daarbij kan de koude die via het dak binnenkomt ook niet naar de rest van je woning ontsnappen. Je bespaart daardoor heel wat energie. Welk materiaal je best gebruikt voor de isolatie van je zoldervloer, hangt af van je persoonlijke situatie, je voorkeuren en het soort zoldervloer.

 

2. Afwerking met materialen bestand tegen temperatuurverschillen

Naast isolatie is ook de afwerking met de juiste materialen belangrijk. De temperatuur kan op je zolder namelijk vaak schommelen en in de zomer kan het erg warm worden, terwijl het in de winter dan weer koud kan zijn. Gebruik daarom voor de afwerking van je vloer, plafond, muren… materialen die bestand zijn tegen grote temperatuurschommelingen.

 

OPTIE 2: zolder renoveren tot woonruimte

Als je je zolder wil renoveren tot extra woonruimte, is niet alleen de zolderisolatie belangrijk, maar ook de technische voorzieningen en de afwerking van je vloer, muren en plafond.

 

1. Isoleren

Wil je je zolder gebruiken als extra woonruimte? Dan is het vooral aangewezen om je zolderdak te isoleren. De warmte in je woning kan anders via het dak verloren gaan. Je kan je dak zowel langs binnen als langs buiten isoleren. Isolatie langs buiten is vrij complex omdat de dakbedekking eerst verwijderd moet worden. Bij isolatie langs binnen plaatst een vakman de isolatie tussen je dakspanten. Wil je ook genieten van een goede geluidsisolatie? Dan kan je naast je dak ook je zoldervloer isoleren.

 

2. Vloer, muren en plafond afwerken

Om de zoldervloer af te werken, wordt vaak gekozen voor OSB-platen. Deze kan je op maat laten zagen en zijn makkelijk te plaatsen. Je kan de OSB-platen dan afwerken met vloerbedekkingen zoals parket, vinyl, laminaat… Voor de afwerking van je muren en plafond zijn er verschillende mogelijke materialen. Gyproc is bv. een populair materiaal dat vochtwerend, brandwerend, schokbestendig… is. Het is ook ideaal om je zolder op te delen in verschillende ruimtes via scheidingswanden.

 

3. Technische voorzieningen

Denk ook zeker na over verschillende technische voorzieningen voor je zolderruimte. Ventilatie is bijvoorbeeld erg belangrijk. Daarvoor kan je ventilatieroosters plaatsen, maar ook een mechanisch ventilatiesysteem is een goede keuze. Verder hou je best ook rekening met elektriciteitsaansluitingen en stopcontacten, afvoeren, waterleidingen, verlichting…

 

 

Zolder renovatie prijs

De prijs voor de renovatie van je zolder is uiteraard sterk afhankelijk van je eigen keuzes en de omvang van je renovatie. Gemiddeld mag je rekenen op een totaalprijs tussen € 10.000 en 20.000 (excl. btw, incl. plaatsing). In de tabel vind je een overzicht van de mogelijke kosten om je zolder te verbouwen:

Soort renovatiewerkGemiddelde prijs (excl. btw en incl. plaatsing)
IsolerenDak isoleren€ 20 à 60 per m²
Vloer isoleren€ 20 à 40 per m²
Vloer afwerkenVloerafwerking€ 30 à 200 per m²
Plafond & muren afwerkenGyproc, MDF en planchetten€ 30 à 80 per m²
Schilderen en behangen€ 10 à 25 per m²
Technische voorzieningenElektriciteit, ventilatie, afvoer, water...Prijs op aanvraag

Benieuwd naar de exacte prijs voor een zolderrenovatie naar jouw wensen? Vraag dan zeker offertes aan bij meerdere vakmensen. Zo kan je verschillende prijzen vergelijken en een doordachte keuze maken. Ontvang prijsvoorstellen voor zolder renovatie.

 

 

zolder verbouwing

 

 

Aandachtspunten bij zolder renovatie

Er zijn een aantal zaken waar je best wat extra aandacht aan besteedt bij de renovatie van je zolder. We sommen hieronder enkele belangrijke aandachtspunten op:

 1. Zorg voor een Veilige zoldertrap

  Vooral wanneer je je zolder als extra woonruimte gebruikt, is een veilige toegang tot je zolder belangrijk. Kies dus voor een veilige en stevige zoldertrap. Indien je daarvoor de ruimte hebt, kies je ook best voor een vaste trap zodat je deze niet steeds moet uitvouwen. Je kan je trap dan ook op verschillende manieren vormgeven om deze mooi bij je interieur en zolderruimte te laten passen.

 2. Controleer de draagkracht van je zoldervloer

  Afhankelijk van hoe je je zolderruimte invult, kan het ook een goed idee zijn om de draagkracht van je zoldervloer te laten controleren. Door een voorafgaande inspectie weet je of je je zoldervloer moet laten verstevigen. Als je bijvoorbeeld erg zware dingen op je zolder wil plaatsen, is het soms nodig om je vloer te verstevigen of een nieuwe draagvloer te plaatsen.

 3. Voorzie voldoende stahoogte

  Op je zolder is ook voldoende stahoogte erg nuttig, voornamelijk wanneer je je zolder als woonruimte gebruikt. Om de ruimte comfortabel te kunnen gebruiken, is een stahoogte van minstens 1,8 à 2 m aangewezen. Om extra ruimte te creëren, kan je bijvoorbeeld een dakkapel of dakserre laten plaatsen.

 4. Denk na over ventilatie

  Ventilatie is net zoals in elke ruimte ook op zolder erg belangrijk. Ramen regelmatig openen is een goede manier om je ruimte te verluchten. Om het binnenklimaat gezond te houden, is echter ook een mechanisch ventilatiesysteem belangrijk. Zo kan vervuilde lucht afgevoerd en propere, frisse lucht aangevoerd worden.

 5. Zorg voor voldoende lichtinval

  Ook lichtinval is een belangrijk aandachtspunt waar je op voorhand best even over nadenkt. Natuurlijke lichtinval is namelijk niet alleen belangrijk voor je gezondheid, het geeft je zolder ook een ruimere uitstraling. Zorg daarom voor voldoende dakramen of laat een dakkapel plaatsen.

 6. Controleer de staat van je dak

  Vooral als je je dak gaat isoleren, kijk je best ook even naar de staat van je dakconstructie en je dakbedekking. Werk eventuele onderliggende problemen meteen weg, zodat je later je dak niet opnieuw moet renoveren. Afhankelijk van de staat van je dak, kan je dan ook de meest aangewezen isolatiemanier kiezen.

 

 

Zelf zolder renoveren of expert inschakelen?

Als je een eerder kleine zolder renovatie gaat uitvoeren en je de nodige expertise en handigheid hebt, kan je zelf je zolder verbouwen. Je bent dan ook wel zelf verantwoordelijk voor eventuele problemen die opduiken tijdens de werken. Om extra kosten te vermijden en zelf tijd en moeite te besparen, kan je best een beroep doen op een aannemer om je zolder te verbouwen. Zo geniet je van volgende voordelen:

 • Advies op maat: wat is het beste isolatiemateriaal voor je zoldervloer of -dak? Wat is de meest geschikte afwerking voor je muren en plafond? Waar kan je best je technische voorzieningen plaatsen? Een expert geeft je graag advies op basis van jouw persoonlijke situatie en voorkeuren.
 • Vlotte renovatie: bij een volledige zolderrenovatie komt heel wat kijken. Een expert kan de renovatiewerken vlot en correct uitvoeren. Zo bespaar je zelf tijd en moeite en kan je je zolder snel gebruiken als opslagplek of extra woonruimte.
 • Kwalitatieve materialen: een vakman werkt voor de renovatie van je zolder enkel met hoogwaardige materialen. Zo ben je zeker van een optimale isolatie van je woning, een lange levensduur van je zolder, een goede ventilatie…
 • Nette afwerking: of je je zolder nu als opslagruimte of als extra woonruimte gebruikt, een vakman zorgt altijd voor een nette afwerking van je ruimte. Zo kan je deze snel in gebruik nemen.
 • Financiële voordelen: voor de isolatie van je zoldervloer of -dak kan je aanspraak maken op premies wanneer je deze laat plaatsen door een vakman. Bovendien betaal je ook slechts 6% btw op de materiaal- en arbeidskosten wanneer je woning ouder is dan 10 jaar.

 

Vergelijk offertes van experts in de buurt via onze offerteservice!

Via onze offerteservice brengen we je in contact met verschillende vakmensen in de buurt. Zo kan je meerdere prijsvoorstellen, adviezen, werkwijzen… vergelijken en een doordachte keuze maken. Vaak kan je ook nog extra besparen door offertes te vergelijken. Tal van voordelen dus waar je van kan genieten als je samenwerkt met een erkende aannemer. Vul dus zeker het offerteformulier in en vergelijk vrijblijvend offertes op maat.

 

 

Inspiratie en voorbeelden

Ben je nog niet zeker hoe je de renovatie van je zolder kan aanpakken? Of ben je benieuwd wat je nu allemaal met je ruimte kan doen? Bekijk dan zeker even onderstaande voorbeelden ter inspiratie.

 

VOORBEELD 1: zolder verbouwing tot badkamer

renovatie zolder badkamer

Op bovenstaande foto werd gekozen om de zolder te renoveren tot een badkamer. Er zijn verschillende dakramen in de ruimte aanwezig die zorgen voor veel lichtinval en ook verluchting. Als je je zolder wil gebruiken als badkamer, is het wel belangrijk om de nodige nutsvoorzieningen te plaatsen. Denk bv. aan elektriciteitsaansluitingen, waterleidingen, verlichting…

 

 

VOORBEELD 2: landelijke woonkamer op zolder

zolder renovatie woonruimte

Deze zolderruimte werd gerenoveerd tot extra woonkamer. De houten balkstructuur van het dak werd behouden waardoor het geheel een landelijke uitstraling krijgt. Bovendien is er ook veel lichtinval door de grote ramen tussen de houtbalken. De zolder biedt dus een gezellige extra woonruimte.

 

 

VOORBEELD 3: renovatie zolder tot woonkamer

renovatie zolder

Deze zolderruimte werd volledig gerenoveerd tot een extra woonkamer. De houten balken zijn geverfd en de vloer is bekleed met tapijt. Er werd ook rekening gehouden met voldoende verlichting, natuurlijke lichtinval via het grote raam en een veilige toegang tot de zolder via een vaste zoldertrap. De woonkamer ziet er dankzij de versieringen en stijlkeuzes eerder klassiek uit.

Zolder renoveren?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk
Lees ook
renovatie gevel bekleding
Renovatie gevel: 4 mogelijkheden
renovatie badkamer kosten
Renovatie badkamer
renovatie nieuw dak
Renovatie dak
totaalrenovatie voor en na
Totaalrenovatie
renovatie ramen en deuren
Renovatie ramen en deuren
dak houtskeletbouw isoleren
Houtskeletbouw isoleren
aanbouw-houtskelet
Aanbouw houtskelet
ensuite badkamer zolder
Ensuite badkamer: 4 voorbeelden ter inspiratie!
prefab aanbouw met verdieping
Prefab aanbouw
verlicht spanplafond
Verlicht spanplafond
erker aanbouwen
Erker uitbouw
renovatie gevel bekleding
Renovatie gevel: 4 mogelijkheden