Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zijn je sanitaire voorzieningen versleten? Zitten de muur- en vloertegels los? Of is het interieur van je badkamer sterk verouderd? Dan is een renovatie van je badkamer aangewezen. In dit artikel geven we je meer info over badkamerrenovaties en gaan we dieper in op de verschillende renovatiewerken, de kosten, de aandachtspunten bij een renovatie en de voordelen van een badkamerspecialist.

Ga snel naar:
Renovatie badkamer: stappenplan
Prijs renovatie badkamer
Aandachtspunten bij renovatie badkamer
Zelf renoveren of specialist inschakelen?
Inspiratie & voorbeelden
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Mogelijkheden renovatie badkamer

Is je huidige badkamer verouderd of in slechte staat? Dan is een renovatie van je badkamer aangeraden. Afhankelijk van de huidige staat van je badkamer en het gewenste resultaat kan je kiezen tussen twee opties:

 • Gedeeltelijke renovatie badkamer: als je badkamer nog in goede staat is, volstaat het om deze slechts gedeeltelijk te renoveren. Je kan dan bijvoorbeeld de meubels vernieuwen, de tegels vervangen of nieuw sanitair plaatsen. Zo kan je met slechts enkele aanpassingen en vernieuwingen je badkamer een hele nieuwe uitstraling geven en flink wat moderner maken.
 • Totaalrenovatie badkamer: als je badkamer sterk verouderd of versleten is, kies je best voor een totaalrenovatie. Het voordeel is dat je volledig opnieuw kan beginnen en dus ook je indeling en inrichting helemaal vrij kan kiezen.

Renovatie van je badkamer laten uitvoeren? Schakel dan zeker een badkamer specialist in. Deze informeert je over de mogelijkheden en geeft je advies op basis van jouw situatie, budget en wensen. Vind een badkamerspecialist in de buurt.

renovatie badkamer kosten

 

 

Renovatie badkamer: een stappenplan

Hoe verloopt een badkamerrenovatie nu concreet? Dat hangt grotendeels af van de huidige staat van je badkamer en de renovatiewerken die je wil uitvoeren. We zetten hieronder enkele stappen voor een badkamerrenovatie en enkele mogelijke renovatiewerken op een rij:

 

1. Indeling bespreken en badkamerplan maken

Voor je aan de renovatie van je badkamer begint, is het belangrijk om goed na te denken over hoe je nieuwe badkamer er zal uitzien. Bespreek met een specialist hoe je je badkamer wil indelen en maak een badkamerplan op. Op dat plan staat waar er elektrische aansluitingen zijn voor stopcontacten, verlichting, schakelaars…, maar ook waar er aan- en afvoeren komen voor water, verluchting, verwarming… Zorg er dus voor dat dit duidelijk is in het plan, zodat je dit achteraf niet nog moet aanpassen.

 

2. Bestaande badkamer (deels) uitbreken

Vervolgens zal een vakbedrijf eerst je oude badkamer strippen. Daarbij gaat deze bv. je oude douche, spiegels, wc, kasten… uitbreken. Ook oude tegels op muren en vloeren worden indien nodig verwijderd. Wat een vakman precies uitbreekt, hangt af van de staat van je badkamer en je wensen voor je nieuwe badkamer. Zo kan je bijvoorbeeld een wc wel nog hergebruiken wanneer die nog in goede staat is.

 

3. Leidingwerk en aansluitingen voorzien

Als je badkamer volledig leeg en gestript is, kan een specialist de aan- en afvoerleidingen controleren en aanpassen of vervangen. Zijn deze nog in goede staat? Dan kan een expert ze gemakkelijk hergebruiken. Als ze verouderd zijn, breekt hij ze uit, plaatst hij nieuwe leidingen en sluit hij ze aan op de hoofdleiding. Naast leidingen zorgt een vakman ook voor de nodige elektrische aansluitingen. Ook die kan je best volledig laten vervangen als deze niet meer correct werken of voldoen aan de AREI-normen.

LET OP: zowel het plaatsen van leidingen als elektrische aansluitingen is een precisiewerk dat de nodige kennis vereist. Daarom is het niet aangeraden om dit zelf aan te pakken en schakel je beter een specialist in. Kom in contact met een geschikte vakspecialist.

 

4. Muren bewerken en vloer leggen

Vervolgens plaatst een badkamerinstallateur waar nodig cement of pleister op de muren. Dat is vooral belangrijk om oneffen muren weer egaal te maken en om aansluitingen te verbergen. Daarboven komt dan de muurafwerking. Vaak wordt er gekozen om een deel of de volledige badkamer met tegels te bezetten. Dat komt omdat deze waterbestendig zijn, lang meegaan en weinig onderhoud vereisen.

Ook op de vloer legt een vakspecialist een chape om leidingen en kabels weg te werken. Deze werkt hij dan af met je gekozen vloerbekleding. Dat kunnen tegels zijn, maar ook steentapijt, kurk, een gietvloer… Denk hierbij ook na over de plaatsing van eventuele vloerverwarming en vloerisolatie.

 

5. Plafond vernieuwen

Ook het plafond van je badkamer kan je eventueel vernieuwen. Dat kan je doen met gyprocplaten of een spanplafond. Een spanplafond is een doek uit polyester of PVC dat strak gespannen wordt onder je bestaande plafond. Je hebt daarbij heel wat vormgevingsmogelijkheden en je kan kabels makkelijk wegstoppen of verlichting in je plafond verwerken. Kies je voor gyprocplaten? Dan kan een expert je plafond nog afwerken met bv. vochtwerende verf, houten planchetten, …

 

6. Badkamer afwerken en inrichten

Tot slot plaatst een installateur je sanitaire voorzieningen en badkamermeubels. Wastafels, wc’s, douches… sluit deze natuurlijk ook aan op je aan- en afvoerleidingen. Ook de aansluiting van verlichting, verwarming, ventilatie, airco… is nog een belangrijke stap. Nadien blijft alleen nog de afwerking van de badkamer over. Je kan dan muren verven, badkameraccessoires plaatsen… Meestal controleert een vakspecialist ook altijd nog even of alle kranen en elektrische aansluitingen correct werken.

 

 

Renovatie badkamer prijs

De kosten voor een complete renovatie van je badkamer liggen tussen € 3.500 en 25.000 (excl. btw). Die prijs kan sterk variëren naargelang de grootte van je badkamer, de vereiste werken, de gekozen meubelen en afwerking… In de tabel hieronder geven we een overzicht van enkele richtprijzen voor de verschillende renovatiewerken:

Type renovatiewerkGemiddelde prijs (excl. btw)
Afbraakwerken€ 7 à 25 per m²
Leidingwerk€ 360 à 880 (incl. plaatsing)
Elektriciteitswerk€ 35 à 40 per uur
Muurafwerking€ 10 à 155 per m² (excl. plaatsing)
Vloerafwerking€ 10 à 180 per m² (excl. plaatsing)
Plafondafwerking€ 15 à 200 per m² (excl. plaatsing)
Sanitaire installatiesToilet€ 300 à 1.000 (incl. plaatsing)
Bad€ 500 à 3.000 (incl. plaatsing)
Douche€ 400 à 2.000 (incl. plaatsing)
Wastafel€ 400 à 1.000 (incl. plaatsing)
Kraan€ 125 à 500 (incl. plaatsing)
BadkamermeubelVanaf € 1.000 (excl. plaatsing)
Ventilatie (ventilatiesysteem D)€ 2.800 à 7.000 (incl. plaatsing)

LET OP: de prijzen in de tabel hierboven zijn slechts richtprijzen. Ben je benieuwd naar de exacte kostprijs voor de renovatie van jouw badkamer? Vraag dan zeker offertes aan bij meerdere badkamerspecialisten. Zo krijg je een goed beeld van de totale kosten en kan je de interessantste aanbieding kiezen. Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

 

Druk de kosten voor je badkamer renovatie met premies!

Er zijn een aantal premies en financiële voordelen waarop je aanspraak maakt om de kosten voor de renovatie van je badkamer te drukken. Zo kan je bijvoorbeeld tot 50% van je factuur terugkrijgen met de Mijn VerbouwPremie. Ben je 65-plusser en verbouw je je badkamer? Dan kan je ook gebruik maken van de Vlaamse aanpassingspremie. Tot slot betaal je ook een verlaagd btw-tarief van 6% op de materiaal- en arbeidskosten wanneer je woning ouder is dan 10 jaar.

BELANGRIJK: om aanspraak te kunnen maken op de premies en financiële voordelen ben je wel verplicht om samen te werken met een erkend vakbedrijf. Via onze offerteservice brengen we je in contact met meerdere vakmensen in jouw buurt. Vergelijk offertes voor badkamer renovatie.

 

 

badkamer renovatie

 

 

Aandachtspunten bij renovatie badkamer

Wanneer je je badkamer wil verbouwen, zijn er een aantal aandachtspunten waar je best rekening mee houdt. We zetten de belangrijkste hieronder op een rij:

 1. Bereid de renovatie voor

  Zorg ervoor dat je op voorhand goed kan schetsen hoe je badkamer eruit moet zien. Let er ook op dat je badkamer makkelijk toegankelijk is voor de renovatiewerken en sluit de nodige waterleidingen af. Denk er verder ook aan dat je je badkamer tijdens de renovatiewerken niet kan gebruiken. Hoelang dat zal duren, hangt af van de nodige werken. Voor een tijdelijk alternatief zorgen, is dus geen overbodige luxe.

 2. Gebruik bij de afwerking de juiste kleuren

  De kleuren van de afwerking van je badkamer maken een groot verschil in de uitstraling van de ruimte. Meestal gaat het om lichte kleuren zoals (gebroken) wit, aardetinten of licht grijs. Vooral wit komt veel voor in badkamers omdat het de ruimte groter doet lijken, er hygiënisch uitziet en licht weerkaatst. Voor je badkamermeubels kan je zeker ook kiezen voor kleuren zoals roze, licht groen, lichte houtkleuren, een lichte betonlook… Een badkamerspecialist kan je adviseren over de verschillende kleuren en hun effecten.

 3. Kies voor een slimme inrichting

  Ook de inrichting van je badkamer maakt een groot verschil in de uitstraling ervan. Een goede tip om de ruimte groter te doen lijken en onderhoudsvriendelijk te maken, is om te kiezen voor zwevende meubels. Die hang je aan de muur, waardoor de ruimte eronder vrijblijft. Daardoor is je badkamer dus gemakkelijker te onderhouden. Kies ook voor materialen die gemakkelijk schoon te maken zijn. Verder creëert een douche met een doorzichtige wand een ruimtelijk effect in je badkamer. Laat je dus zeker adviseren bij het bepalen van de inrichting van je badkamer.

 4. Zorg voor voldoende licht

  Badkamers zijn meestal geen grote ruimtes. Met voldoende lichtinval kan je net zoals met een slimme kleurkeuze de ruimte optisch groter doen lijken. Zorg daarom voor een raam in je badkamer, maar investeer ook zeker in een goede badkamerverlichting. Spiegels kunnen daarbij het licht weerkaatsen en zijn dus ook erg functioneel.

Meer advies nodig? Een vakbedrijf kan je verder adviseren over hoe je je badkamer het best indeelt en inricht. Daarbij houdt deze steeds rekening met jouw wensen, budget en de mogelijkheden van de ruimte. Ontvang advies op maat van een badkamerspecialist.

 

 

Zelf badkamer renoveren of specialist inschakelen?

Kan je zelf je badkamer renovatie uitvoeren? Of laat je de renovatiewerken toch best over aan een badkamer specialist? We gaan even dieper in op beide opties:

 

OPTIE 1: zelf badkamer renoveren

Als je je badkamer gaat renoveren, zijn er een aantal dingen die je zelf kan doen om kosten te besparen. Zo kan je zelf al enkele afbraakwerken uitvoeren en het afval wegbrengen. Ook de afwerking van je badkamer kan je met de nodige kennis en expertise zelf uitvoeren. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om eventueel zelf je muren te verven of badkamermeubels te installeren. Overleg dus zeker met een badkamerspecialist welke taken je zelf kan aanpakken.

Voor een grote badkamerrenovatie, voor de plaatsing van afvoeren, elektrische aansluitingen… en voor vloer- en wandwerken is het echter aangeraden om een expert in te schakelen. Zo ben je zeker dat de werken correct uitgevoerd zijn en vermijd je problemen en extra kosten.

 

OPTIE 2: badkamer laten renoveren

Als je zeker wil zijn van een vlotte en correcte renovatie en als je zelf tijd en moeite wil besparen, kan je dus best een badkamerspecialist inschakelen. Je geniet dan alvast van volgende voordelen:

 • Advies op maat: wat is de beste indeling voor je badkamer? Hoe doe je de ruimte groter lijken? Welke badkamermeubels kies je best? Een badkamerspecialist kan je advies geven voor je badkamerrenovatie en houdt daarbij steeds rekening met je persoonlijke situatie.
 • Vakkundige renovatie: een vakspecialist heeft de nodige kennis en ervaring om de renovatiewerken volgens de regels van de kunst uit te voeren. Bovendien kan deze de werken ook vrij vlot uitvoeren. Zo kan je je badkamer snel weer gebruiken en blijven de arbeidskosten beperkt.
 • 1 aanspreekpunt: het kan zijn dat de werken voor de elektrische aansluitingen door een andere vakman uitgevoerd worden dan het plaatsen van de tegels. Door een beroep te doen op een badkamerspecialist voor de volledige renovatie, heb jij maar 1 aanspreekpunt en moet je maar met de agenda van 1 expert rekening houden.
 • Garantie: je spreekt met de badkamerspecialist in het begin een vaste totaalprijs af, waardoor je financieel beschermd bent tijdens de werken. Moesten er zich dus onverwachte problemen voordoen, neemt de installateur altijd de extra kosten op zich.
 • Premies & financiële voordelen: tot slot kan je enkel aanspraak maken op de premies en financiële voordelen voor je badkamer renovatie wanneer je een beroep doet op een professioneel vakbedrijf.

 

Vind een badkamer specialist in jouw buurt!

Het loont dus zeker om een vakbedrijf in te schakelen voor de renovatie van je badkamer. Door meerdere offertes aan te vragen, bespaar je bovendien nog extra. Je kan dan namelijk verschillende prijsvoorstellen vergelijken en de meest interessante aanbieding kiezen. Ontvang offertes van vakmensen in jouw buurt via onze offerteservice.

 

 

Inspiratie & voorbeelden renovatie badkamer

Ben je nog op zoek naar inspiratie voor je nieuwe badkamer? Neem dan zeker eens een kijkje bij deze onderstaande badkamer renovaties.

 

VOORBEELD 1: gerenoveerde badkamer met lichte kleuren

renovatie badkamer

Deze badkamer werd gerenoveerd tot een moderne ruimte met een open uitstraling. De lichte muren, het plafond, de vloer en de badkamermeubels creëren een ruimtelijk effect, waardoor de badkamer optisch groter lijkt. Ook het licht dat via het raam binnenkomt zorgt voor een ruime uitstraling.

 

 

VOORBEELD 2: renovatie ruime badkamer

renovatie badkamer prijs

Bij deze badkamer is dan weer gekozen voor donkere en aardse kleuren, waardoor de ruimt er knusser en luxueus uitziet. Omdat het interieur donkerder is en er geen ramen in de badkamer zijn, is goede verlichting belangrijk. Die verlichting werd hier deels in de muur en deels in het plafond verwerkt. Bovendien wordt het licht ook weerkaatst door de grote spiegel.

 

 

VOORBEELD 3: renovatie kleine badkamer

kleine badkamer renoveren

Deze badkamer heeft een kleinere oppervlakte, maar werd toch gerenoveerd tot een moderne en open ruimte. De eigenaar koos hier voor lichtgrijze en witte tinten. De vrij grote douche heeft een transparante wand, waardoor deze niet zo veel ruimte lijkt in te nemen. Bovendien is de badkamer ook voldoende verlicht, waardoor deze er groter uitziet.

 

Lees ook
renovatie nieuw dak
Renovatie dak
totaalrenovatie voor en na
Totaalrenovatie
renovatie gevel bekleding
Renovatie gevel: 4 mogelijkheden
zolder verbouwing
Renovatie zolder
renovatie ramen en deuren
Renovatie ramen en deuren
glazen aanbouw
Glazen aanbouw
dak houtskeletbouw isoleren
Houtskeletbouw isoleren
aanbouw-houtskelet
Aanbouw houtskelet
ensuite badkamer zolder
Ensuite badkamer: 4 voorbeelden ter inspiratie!
prefab aanbouw met verdieping
Prefab aanbouw
verlicht spanplafond
Verlicht spanplafond
erker aanbouwen
Erker uitbouw