Trap op maat: mogelijkheden en prijzen
Met een trap op maat kies je voor een trap die volledig aangepast is aan jouw wensen en de mogelijkheden van de locatie waar hij geplaatst wordt. Welke materialen, vormen, … zijn mogelijk? Wat kost een trap op maat? En hoe kies je de beste trappenmaker voor jouw project? Je leest het in dit artikel.
Snel naar:
Materialen trap op maat
Uitvoerings- en afwerkingsmogelijkheden
Prijs trap op maat
Waarom kiezen voor een trap op maat?
Als je een nieuwe trap plaatst, heb je 2 mogelijkheden. Of je plaatst een standaard trap met standaard afmetingen en een standaard design. Of je plaatst een trap op maat.
Trappen op maat gemaakt zijn duurder, maar wel volledig aangepast aan jouw wensen en situatie. Een trappenmaker zal daarvoor de beschikbare ruimte opmeten en op basis daarvan de trap uitrekenen, uittekenen en maken. De voordelen:
- De beschikbare ruimte wordt optimaal benut: o.b.v. de plaats die ter beschikking is, bepaalt de trappenmaker welke afmetingen en trapvorm het meest geschikt zijn. Zeker wanneer de beschikbare ruimte beperkt is, is het belangrijk om hier goed over na te denken. Zo voorkom je dat plaats verloren gaat.
- Je bent verzekerd van een ergonomisch correcte trap: de trappenmaker kan de afmetingen van de traptreden en de vrije hoogte, hellingshoek, neus, … van de trap volledig afstellen op jouw situatie. Zo ben je zeker van een ergonomisch correcte trap die veilig en comfortabel te belopen is.
- Je hebt volledige keuzevrijheid: je hebt volledige vrijheid bij het ontwerp van de trap. Je kiest zelf het materiaal, de kleur, stijl, afmetingen en vorm (afhankelijk van de mogelijkheden van de locatie). Kortom, je kiest een trap die perfect past bij jouw smaak en woning/kantoor, …
TIP: benieuwd naar de mogelijkheden en prijs voor een trap op maat voor jouw woning / kantoor / …? Ontvang vrijblijvend voorstellen van gespecialiseerde trappenmakers.
Mogelijke materialen
Wil je een trap op maat laten maken, dan kan je volledig zelf bepalen hoe de trap er zal uitzien. De belangrijkste factor die het uitzicht en de stijl van een trap bepaalt, is het materiaal. Hout, metaal of beton worden het meest gebruikt:
1. Houten trappen op maat
Met een houten trap op maat kies je voor een warme en natuurlijke uitstraling. Je kan daarbij kiezen uit verschillende houtsoorten (beukenhout, eikenhout, grenenhout, vurenhout, rubberwood, padoek, …) en afwerkingen (bvb. onbehandeld, verf, vernis, beits).
Je keuze voor een bepaalde houtsoort zal niet alleen afhangen van de gewenste look, maar ook van de locatie van de trap. Voor een zoldertrap zal bijvoorbeeld sneller gekozen worden voor vuren of grenen. Voor een huistrap die intensief belopen wordt, zal meestal een duurzamere houtsoort zoals eik gekozen worden.
Belangrijkste eigenschappen
- Mogelijk in verschillende looks en afwerkingen: door de keuze uit verschillende houtsoorten, zijn er diverse looks mogelijk. Er zijn bovendien verschillende afwerkingsmogelijkheden voor het hout. Je kan het onbehandeld laten, maar velen kiezen ervoor om de trap te verven, vernissen of beitsen.
- Warme en natuurlijke look die past bij verschillende woonstijlen: of je nu een klassieke, landelijke of moderne trap wil, een houten trap heeft een tijdloos karakter dat past bij verschillende stijlen.
- Hout is brozer dan metaal of beton: daardoor kan sneller schade/slijtage optreden. Daartegenover staat dan weer dat schade of slijtage ook makkelijk hersteld kan worden. Een nieuwe laagje verf of vernis kan al wonderen doen.
- Hout vraagt meer onderhoud dan metaal of beton: na verloop van tijd zal je de verflaag/vernislaag/… moeten vernieuwen. Hoe vaak dat nodig is, hangt sterk af van de mate waarin de trap belopen wordt en hoe voorzichtig je daarbij bent.
- Akoestisch isolerend: hout is een goede akoestische isolator waardoor voetstappen minder hoorbaar zijn dan bijvoorbeeld bij een metalen trap.
- Vooral geschikt voor binnen: gezien de aard van het materiaal is een houten trap minder geschikt voor buiten. Het is wel mogelijk.
Benieuwd naar de mogelijkheden en beste keuze voor jouw project? Ontvang vrijblijvend advies en prijsvoorstellen van gespecialiseerde trappenmakers via de offertepagina.
2. Metalen trappen op maat
Metalen trappen op maat staan garant voor een moderne en strakke look én zijn mogelijk in verschillende metaalsoorten (inox, staal, aluminium of gegalvaniseerd ijzer) en diverse afwerkingen (bvb. onbehandeld of gelakt).
Je keuze voor een bepaalde metaalsoort zal vooral afhangen van de gewenste look en het beschikbare budget. Inox en staal hebben de meest strakke look, maar zijn doorgaans wel het duurst. Aluminium en gegalvaniseerd ijzer zijn goedkoper. Aluminium is wel minder sterk en gevoeliger voor krassen. Vaak wordt ook gekozen voor metaal i.c.m. een ander materiaal.
Belangrijkste eigenschappen
- Verschillende afwerkingsmogelijkheden: je kan een metalen trap onbehandeld laten of lakken in een kleur naar keuze. Vaak wordt metaal ook gecombineerd met andere materialen. Zo is een metalen trap i.c.m. houten of glazen treden erg populair.
- Verschillende uitvoeringsmogelijkheden: zo kan je kiezen voor verschillende soorten treden: gesloten treden, roostertreden, perfotreden met kleine gaatjes, …
- Moderne en strakke uitstraling: hoewel het ook kan bij andere woonstijlen, wordt een metalen trap meestal toegepast in moderne woningen/kantoren/…
- Sterk materiaal: hierdoor kunnen grote lengtes overspannen worden zonder dat een te zware constructie nodig is.
- Onderhoudsvriendelijk: bij normaal beloop zal je niet veel gebruikssporen zien. Een metalen trap die gelakt of vernist is, is wel gevoeliger voor krassen en gebruikssporen. De beschermlaag moet je na verloop van tijd vernieuwen. Hoe vaak dat nodig is, hangt sterk af van de mate waarin de trap belopen wordt en hoe voorzichtig je daarbij bent.
- Minder akoestisch isolerend: in tegenstelling tot bij een trap in hout of beton zal je voetstappen bij een metalen trap meer horen. Je kan dat makkelijk oplossen door bijvoorbeeld een traploper te plaatsen.
- Zowel geschikt voor binnen als buiten: door de veelzijdigheid van het materiaal kan je metalen trappen op verschillende manieren toepassen, zowel binnen als buiten. Bijvoorbeeld als huistrap, zoldertrap, keldertrap, brandtrap, …
Benieuwd naar de mogelijkheden en beste keuze voor jouw project? Ontvang vrijblijvend advies en prijsvoorstellen van gespecialiseerde trappenmakers via de offertepagina.
3. Betonnen trappen op maat
Hoewel je het misschien eerder verwacht in openbare gebouwen, kan een betonnen trap op maat ook perfect in een woning. Met beton kan je namelijk heel mooie, stijlvolle en moderne trappen creëren.
Betonnen trappen op maat kunnen op 2 manieren geplaatst worden. Of je kiest voor een prefab betonnen trap (op voorhand in de fabriek gestort in een mal met standaardafmetingen) of een ter plaatste gestorte betontrap (ter plekken gestort in een op maat gemaakte bekisting). Welke methode je ook kiest, gezien de aard en arbeidsintensiteit van de werken is het plaatsen van een nieuwe betonnen trap vooral geschikt voor nieuwbouwprojecten (tijdens de ruwbouwfase) of grote renovaties.
Belangrijkste eigenschappen
- Verschillende afwerkingsmogelijkheden: je kan de natuurlijke look van beton behouden en het oppervlak bijvoorbeeld polijsten of polieren.Je kan er echter ook voor kiezen om de trap(treden) af te werken in een ander materiaal zoals hout, natuursteen, tapijt, …
- Moderne en strakke uitstraling: als je de betonlook behoudt, staat een betontrap garant voor een moderne en strakke look. Door de treden af te werken in een ander materiaal kan je natuurlijk andere stijlen creëren.
- Sterk, stevig en duurzaam: betonnen trappen op maat gemaakt zijn erg vormvast en nauwelijks vatbaar voor slijtage en krassen. Ze gaan daardoor erg lang mee.
- Onderhoudsvriendelijk: een betontrap vraagt zo goed als geen onderhoud. Werk je de betontrap af met een andere materiaal, dan is het onderhoud natuurlijk afhankelijk van de het gekozen materiaal.
- Zowel geschikt voor binnen als buiten: door de stevigheid van het materiaal kan je een betontrap zowel binnen als buiten plaatsen.
Benieuwd naar de mogelijkheden en beste keuze voor jouw project? Ontvang vrijblijvend advies en prijsvoorstellen van gespecialiseerde trappenmakers via de offertepagina.
KIES OOK ZELF DE VORM, OPBOUW, … VAN JE TRAP
Het materiaal is lang niet de enige keuze die je moet maken als je een trap op maat laat plaatsen. Je hebt ook volledige keuzevrijheid op vlak van:
TRAPVORM
Een steektrap, kwartdraaitrap, draaitrap, wenteltrap, … Wil je een trap op maat bestellen, dan ben je vrij om te kiezen welke vorm jouw trap krijgt. Natuurlijk moet je wel rekening houden met de beschikbare ruimte. Een rechte steektrap is bijvoorbeeld geen probleem in grote ruimtes, maar is niet altijd mogelijk als de beschikbare plaats beperkt is. Dan zal eerder geopteerd worden voor een draaitrap om zo plaats te besparen.
TRANSPARANTIE EN TRAPOPBOUW
Kies je voor een open of gesloten trap? Kies je voor een trap met een trapboom of zwevende treden? … Een trap op maat geeft je de mogelijkheid om het zelf te kiezen.
AFMETINGEN TRAP
Bij een trap op maat kan je de afmetingen grotendeels zelf bepalen. Wil je een grote, brede trap of eerder een subtiele, smalle trap? Je blijft daarbij natuurlijk wel gebonden aan de locatie en beschikbare ruimte. Kies je voor een trap op maat, dan berekent de trappenmaker precies welke afmetingen het meest geschikt zijn voor jouw trap.
EXTRA’S
Ook op vlak van extra afwerkingen heb je keuzevrijheid. Wil je een trapleuning of balustraden? Wil je ingebouwde verlichting in de trap? Moet de trap voorzien worden van anti-slip? Het zijn maar enkele van de vele mogelijkheden.
vergelijk verschillende TRAPPENMAKERs
Wil je een trap op maat en wil je zeker zijn van een kwalitatief, onderhoudsvriendelijk en ergonomisch resultaat? Dan werk je best samen met een gespecialiseerde trappenmaker.
Deze luistert naar je wensen, brengt een bezoek ter plaatse om de mogelijkheden te bekijken en maakt op basis daarvan een precieze berekening en uniek ontwerp. Een vakman zorgt bovendien voor een correcte plaatsing van jouw trap op maat zodat jij zeker bent van een kwalitatief en mooi eindresultaat.
LET OP: wat mogelijk is op vlak van materiaal, vorm, afwerking, … kan verschillen per trappenmaker. Informeer je daarom op voorhand goed over de mogelijkheden en vergelijk het aanbod van verschillende trappenmakers. Vergelijk vrijblijvend voorstellen.
Prijs trap op maat
De kosten voor een trap op maat zijn afhankelijk van verschillende factoren:
- Materiaal: hout, metaal of beton
- Trapvorm: rechte trap: vanaf € 1.500 (incl. plaatsing) – draaitrap: vanaf € 2.000 (incl. plaatsing) – wenteltrap: vanaf € 3.000 (incl. plaatsing)
- Trapopbouw: een gesloten trap is duurder dan een open trap. Ook als je een trap met zwevende treden wil, zal je meer betalen dan bij een trap met trapboom.
- Grootte: breedte, hoogte, aantal traptreden, …
- Plaatsingskosten: afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van de werken
- Extra’s: anti-slip strips, trapverlichting, trapleuning, balustrade, …
- …
Doorgaans starten de prijzen vanaf gemiddeld € 100/trede (incl. btw en plaatsing). Afhankelijk van je keuzes kan de prijs veel hoger oplopen tot € 500/trede of meer. Als we ervan uitgaan dat een trap gemiddeld 15 treden heeft, komt dat neer op een totaalprijs vanaf gemiddeld € 1.500 (incl. btw en plaatsing). Dit is natuurlijk voor een heel basic rechte steektrap. Benieuwd naar een exacte prijs op maat van jouw project? Vergelijk vrijblijvend voorstellen van trappenmakers via de offertepagina.
Trap op maat laten plaatsen?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk